Annonce

LO: Erhvervspakken er på bekostning af de arbejdsløse

Regeringen, DF og R vil gøre sodavand, slik og regnfrakker billigere ved at skære i aktiveringsindsatsen. 

Regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale er søndag blevet enige om en erhvervspakke, der ifølge regeringen skal styrke det danske erhvervsliv og skabe en ny ”aktiekultur”.

Aftalen indeholder en række afgiftssænkninger på blandt andet elvarme, nødder og regnfrakker, ligesom planlagte afgifter på slik og vin droppes.

Tiltaget skal finansieres med blandt andet markante besparelser på den kollektive transport og aktiveringsindsatsen over for de arbejdsløse. Det vækker kritik fra LO, hos hvem ”aftalen vækker mere bekymring end begejstring:”

”Det virker som en rigtig dårlig idé at spare på uddannelse og opkvalificering af arbejdsløse, når vi står i en situation, hvor stadig flere virksomheder har brug for kvalificerede medarbejdere,” siger Lizette Risgaard, formand i LO.

14,7 milliarder til at styrke erhvervslivet og ’aktiekulturen’
Samlet afsættes 14,7 milliarder kroner frem til 2025 til at styrke dansk erhvervsliv og skabe en stærk iværksætter- og aktiekultur blandt andet med en aktiesparekonto. Samtidigt kan danskerne blandt andet se frem til lavere afgifter på typiske grænsehandelsfølsomme varer og en lempelse af elvarmeafgiften til gavn for vedvarende energi, det skriver regeringen på sitet regeringen.dk.

Med aftalen vil man fjerne afgifter på i alt 720 millioner kroner, og afskaffe 65 afgifter og underafgifter.

En ”rigtig, rigtig god dag for Danmark,” siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i nedenstående video:

Aktiveringsområdet beskæres
Et læk fra forhandlingerne viste i weekenden, at man ville have finansieret tiltaget via markante dagpengeforringelser. Det blev imidlertid droppet, og finansieringen vil derimod blandt andet findes ved besparelser på aktiveringsområdet af arbejdsløse. Det vækker kritik fra LO:

”Det er godt, at man har droppet de katastrofale besparelser på det ene ben af flexicurity – nemlig dagpengene. Men det er mildest talt problematisk, at det er det andet ben – den aktive arbejdsmarkedspolitik – der skal betale for, at man blandt andet vil sænke afgifterne på sodavand og nødder. Vi ved, at kommunerne har en trængt økonomi, og derfor er det meget optimistisk at forestille sig, at man kan spare næsten en milliard kroner årligt på aktivering af arbejdsløse,” skriver Lizette Risgaard i en pressemeddelelse.

LO understreger, at der også er gode takter i aftalen, blandt andet bakker man op den såkaldte ”aktiesparekonto’ til lønmodtagere, der skal gøre det nemmere for lønmodtagere at investere i aktier. Men LO understreger, at de gode tiltag desværre ikke opvejer de negative.

”Det trækker desværre ned i karakteren til mange af de andre udmærkede initiativer, der skal fremme danske virksomheders muligheder for at gribe mulighederne i ny teknologi til gavn for fremtidens danske arbejdspladser. For vi ved, at trygge menneske tør – og utrygge mennesker tøver. Her hjælper det altså ikke, at man sparer på at hjælpe de arbejdsløse tilbage i et godt job – tværtimod,” siger LO-formanden.

 

 


Flere artikler om emnet