LO: Farvel til 10. klasse, goddag til ungdomsår

Folkeskolen skal blive bedre til at omfavne de praktiske fag og så skal 10. klasse reformeres, lyder det fra LO
10. klasse skal afskaffes og fremover kaldes et ungdomsår, med fuld fokus på at sikre at unge afklares i forhold til deres ungdomsuddannelsesvalg. Ungdomsåret skal ikke være obligatorisk for alle, men erstatte det nuværende år i 10. klasse.

Det er bare et af de 15 forslag som hovedorganisationen LO kom med tirsdag, som skal styrke de praktiske fag i folkeskolen og sikre elever får et bedre kendskab til erhvervsuddannelserne.

Udspillet fra LO kommer i forbindelse med, at regeringen snart indkalder til forhandlinger om, hvordan man kommer på tættere på målsætningen om at 30 procent af en ungdomsårgang skal tage en erhvervsuddannelse.

Ifølge organisationen, fordi prognoser viser, at det danske arbejdsmarked kommer til at mangle 70.000 faglærte inden for en kort årrække.

For meget fokus på det boglige

Ifølge LO-næstformand Ejner K. Holst, så er folkeskolen i dag for optaget af de boglige fag og det betyder, at alt for mange elever vælger at gå i gymnasiet.

”Folkeskolen er fokuseret for ensidigt på de boglige fag i dag – det gælder også 10. klasse. Der mangler respekt for og anerkendelse af de praktiske og anvendelsesorienterede dele af fagene – især når vores børn kommer i de sidste klasser. Så er det jo klart, at mange unge blindt søger mod gymnasiet og fravælger uddannelser på erhvervsskoler,” siger han i en pressemeddelelse.

LO vil sikre at eleverne som minimum har en grundig viden om, hvad en erhvervsuddannelse kan føre til, når de vælger ungdomsuddannelse og derfor skal samarbejdet mellem 10. klasse og erhvervsuddannelserne styrkes.

Det samme skal lærernes – der jo selv har gået i gymnasiet – viden om erhvervsuddannelserne.

Frygter for stigmatisering

Diskussionen om 10. klasses fremtid er ikke ny. Forleden foreslog Venstres uddannelsesordfører Anni Matthiasen, at 10. klasse burde flyttes fra folkeskolerne og over på erhvervsskolerne.

Et forslag der umiddelbart fik opbakning fra Socialdemokratiet, mens blandt andet forældreorganisationen Skole og Forældre var imod, fordi de frygtede at 10. klasse kun vil blive for dem der skal på erhvervsskole.

Forslaget fra LO er ikke helt lige så vidtgående som Venstres. Det skal fortsat være kommunerne som har ansvaret for det nye ungdomsår, og kun hvis det giver lokalt mening, skal det lægges på en erhvervsskole.

LO frygter nemlig, at nogle elever vil vælge 10. klasse fra, hvis det får ry af kun at være rettet mod erhvervsskolerne. Og så er man jo mere eller mindre lige vidt i forsøget på at få flere til at blive eksponeret for erhvervsuddannelserne.

Eller som der står i oplægget:

”.. der er en risiko for, at det i nogle tilfælde stigmatiserer valget af 10.klasse, og dermed ikke giver en bredere rekrutteringsbase til EUD”.

Regeringen har en målsætning om at 30 procent af en ungdomsårgang skal vælge (og helst gennemføre) en erhvervsuddannelse. Sidste år var det tal 18,5 procent.

 

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce