LO: Flere danskere kræver flere penge til velfærd

Hvis den offentlige sektor skal kunne holde trit med den stigende befolkning, ikke mindst det stigende antal ældre, så er der ikke råd til at sænke skatten, lyder udmeldingen fra LO på baggrund af ny prognose.
Der bliver både flere ældre og flere børn de kommende år. Det betyder flere udgifter til børnehaver, sygehuse og ældrepleje. Så hvis pengene skal passe, er der ikke råd til også at bruge penge på at sænke skatten, lyder meldingen nu fra LO’s næstformand Nanna Højlund.

Ifølge en ny prognose fra LO vil den danske befolkning de næste ti år vokse med næsten 400.000 personer. Heraf vil over halvdelen være i aldersgruppen fra 65 år og opefter, og vil derfor have ekstra behov for sociale og sundhedsmæssige velfærdsydelser. Derfor er der ikke råd til at sænke eksempelvis topskatten, sådan som regeringen ellers har meldt ud.

”Regeringen har travlt med at snakke om skattelettelser, men allerede i dag er de offentlige budgetter spændt til bristepunktet, så der er en reel risiko for, at der ikke bliver afsat penge nok til det stigende behov for offentlig service i de kommende år. Det betyder forringelser for de grupper, der har mest behov for pasning, pleje og omsorg – altså børnene og de ældre”, lyder det fra LO-næstformanden.

LO befolkningsvækst
Kilde: LO-notat ”Stor befolkningsvækst øger behovet for offentlig service”

Mangler ni milliarder i 2018
Finansministeriet vurderede i sit såkaldte konvergensprogram fra maj 2016, så betyder det demografiske træk, at det offentlige forbrug de kommende år skal vokse med cirka 0,8 procent årligt, hvis den offentlige velfærd skal kunne holde trit med befolkningsudviklingen. Det demografiske træk viser hvor meget de offentlige udgifter skal vokse, så der i fremtiden er samme service til rådighed per borger, som der er i dag.

Det svarer ifølge LO til, at der frem mod 2018 skal bruges 13 milliarder kroner ekstra i den offentlige sektor. Men ifølge en ny prognose fra LO, så lægger regeringens nuværende kurs kun op til, at der frem til 2018 vil blive brugt omkring fire milliarder kroner ekstra i den offentlige sektor. Der mangler med andre ord ni milliarder kroner.

Det samlede, offentlige forbrug kommer altså til at vokse, men slet ikke i et tempo, så det kan holde trit med den stigende befolkning.


placeholder

Annonce