LO-formand angriber regering: Foretrækker billige sportsvogne fremfor bedre sygehuse

Regeringens besparelser på erhvervsuddannelser og velfærdssamfund koster på opbakningen til fremtiden, lyder det fra Lizette Risgaard
”Vi har en regering, der hellere vil sænke afgiften på peanuts end investere i børnepasning. Vi har en regering, der hellere vil have billigere brobizz end ordentlig ældrepleje. Vi har en regering, der hellere vil sørge for billigere Lamborghini’er til Brian Mikkelsen end bedre behandling på sygehusene,” sådan lød kritikken af regeringen fra LO’s formand Lizette Risgaard i hendes 1.maj-tale.

Regeringens politik betyder, at opbakningen til velfærdssamfundet forsvinder. Og det er særligt blandt de unge, at det ifølge Lizette Risgaard står skidt til med troen på fremtiden.

”Tre ud af fire unge er overbeviste om, at velfærdssamfundet i fremtiden vil være ringere, end det er i dag. De er sikre på, at de vil opleve et dårligere sundhedsvæsen, dårligere daginstitutioner og dårligere ældrepleje,” sagde hun og kalder udviklingen ”virkelig bekymrende”.

LO-formanden understreger, at hun forstår hvorfor de unge har mistet troen på fremtiden.

”Jeg kan godt forstå, at de ikke har tillid til, at regeringen tager deres bekymringer alvorligt. For regeringen vil hellere sænke skatten for de rigeste end investere i vores fremtid og vores fælles velfærd.”

Drop besparelser på erhvervsuddannelser
Lizette Risgaard er konkret bekymret over regeringens besparelser på erhvervsskolerne, gennem det årlige omprioriteringsbidrag, der hvert år betyder at skolerne skal spare.

”Regeringens besparelser betyder færre undervisningstimer, færre lærere, færre uddannelser at vælge imellem, dårligere udstyr og dårligere kvalitet. Det bliver vi ikke klogere af. Det bliver vi ikke dygtigere af. Det bliver vi ikke rigere af,” lød det fra LO-formanden, der i stedet for regeringens besparelser, foreslår at der investeres en halv milliard kroner i at sikre flere faglærte.

LO foreslår i stedet, at der investeres en halv milliard kroner i at sikre flere faglærte. Regeringens besparelser på erhvervsuddannelserne skal droppes.

”For vi har brug for flere unge, der kan støbe og bygge. Der er brug for flere unge, der kan styre de nyeste robotter. Der er brug for flere unge, som gerne vil pleje vores ældre – og som løber fra leverpostejmaden, hvis nogen har akut brug for hjælp. Der er brug for deres engagement, energi og bidrag,” sagde hun.

Paradoksalt at arbejdsgivere ikke tager lærlinge
Det var ikke kun regeringen, der fik på puklen af Lizette Risgaard. LO-formanden langer også ud efter de arbejdsgivere, som på den ene sider skriger efter arbejdskraft, men på den anden side ikke selv vil løfte opbakningen med at tage elever og lærlinge:

”Tag nu ansvar. Tag ansvar for at uddanne – både de medarbejdere, I har nu, og de medarbejdere, I skal bruge i morgen. Tag nu de mange, som står udenfor, med ind i arbejdsfællesskabet. Der er nok at ta’ af,” lød opfordringen fra Lizette Risgaard, som kaldte arbejdsgivernes opførsel ”paradoksal.”

”Når der er krise, så har arbejdsgiverne ikke råd til at tage lærlinge eller sende medarbejderne på kursus. Og når det så er gode tider, som nu, jamen så har de ikke tid! Og nu siger de gudhjælpemig, at de mangler faglærte!”

I forbindelse med 1. maj har LO-formanden også forfattet et debatindlæg i dagbladet Politiken. Her fremlægger hun otte punkter, som partiet Venstre skal opfylde, hvis partiet vil være et ægte arbejderparti.

Udover at droppe besparelserne på erhvervsskolerne, så opfordrer hun Venstre til at holde op med at ’omprioritere’ og ’modernisere’ den offentlige sektor i stykker, til at præsentere reformer, der øger trygheden (læs: forbedringer af dagpengesystemet) og prioritering af arbejdsmiljøindsatsen.

Indlægget kan læses her.

 

David Troels Garby-Holm er konstitueret chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook