Annonce

LO-formand: Ødelæggende når politikerne blander sig i overenskomster

Lizette Risgaard langer skarpt ud efter de politikere, der blander sig i overenskomsterne. Det er ødelæggende for forhandlingerne, lyder det
Politikere gør ikke lønmodtagerne nogen tjeneste ved at melde ud, hvordan de ønsker, en overenskomstforhandling skal ende. Så klar er talen fra LO-formand Lizette Risgaard, da Netavisen Pio møder hende til DSU’s kongres, hvor fagbevægelsens førstedame netop har holdt tale.

”Der er ingen tvivl i mit sind om, at politikere skal blande sig uden om overenskomstforhandlinger. Det skal de hele tiden, og det skal de også på det offentlige område”, siger Lizette Risgaard og understreger, at det både gælder dem, der taler for arbejdsgivernes og dem der taler for lønmodtagernes synspunkt.

Det er ødelæggende, når politikerne går ud og melder i øst og i vest om, hvad de gerne vil give, og hvad de synes, der skal til. Sådan kan man ikke forhandle overenskomster”, siger Lizette Risgaard, der dog også løfter en pegefinger over for fagbevægelsen selv.

Det er vist en offentlig hemmelighed, at der er organisationer, der også i deres interessevaretagelse har rettet henvendelse til politikere. Det er der ingen tvivl om

”Er det så i orden, når overenskomstparterne, går til en politiker eller et parti og prøver at få dem overbevist om det, de gerne vil? Det synes jeg er forkert.”

”Mener du da, at der er nogle af forhandlerne, der er gået til politikere”, spørger Netavisen Pio opfølgende.

”Det er vist en offentlig hemmelighed, at der er organisationer, der også i deres interessevaretagelse har rettet henvendelse til politikere. Det er der ingen tvivl om. Jeg appellerer bare til, at hvis vi skal have en stærk dansk model både på det offentlige og det private område, så skal man vare sig med at arbejde på den måde.”

Glæde over ny overenskomstaftale
LO-formanden udtrykte glæde over, at der trods politisk indblanding er kommet skred i forhandlingerne – og senest er indgået et samlet forlig på det kommunale område.

”Det glæder mig, at det er lykkedes at lave en aftale, og at det er dem alle sammen, der er med”, siger Lizette Risgaard. Formanden for Danmarks største hovedorganisation nævner derudover lønrammen på 8,1 procent, lavtlønspuljer, afskaffelsen af privatlønsværnet og bevaring af seniordage som gode elementer i aftalen.

”Nu mangler vi så at få de sidste grupper med. Det er jeg sikker på, de sidder og prøver på at lande nu her. Så jeg håber selvfølgelig også, at der kommer en aftale både på CFU og statens område, og resten af regionernes område. Det skal gerne ske i løbet af dagen eller senest i morgen.”

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet