LO frygter at dagpengene forringes

Værdien af at være medlem af en A-kasse falder i de kommende år, viser beregninger for LO. De frygter, at det vil gøre det danske arbejdsmarked mindre fleksibelt.
En række af regeringens forslag til 2025-plan, vil forringe værdien af dagpengene markant og gøre det mindre fordelagtigt at forsikre sig imod ledighed. Det viser nye beregninger fra LO, som frygter at det vil gå ud over den danske flexicurity-model.

Årsagen til forringelserne er især, at dagpengene ikke skal stige lige så hurtigt som det øvrige lønniveau. Desuden foreslår regeringen et højere beskæftigelsesfradrag for fok i arbejde, og den fordel får arbejdsløse ikke glæde af, hvilket er med til at øge afstanden mellem arbejdsløse og folk i arbejde.

Endelig foreslår regeringen obligatorisk pensionsopsparing for arbejdsløse, som også øger forskellen mellem folk i arbejde og arbejdsløse.

Kompensationsgrad falder
I følge beregningerne, så betyder regeringens planer, at en typisk LO-arbejder vil se dagpengenes værdi - målt ved den såkaldte kompensationsgrad - falde med næsten 10 procentpoint frem mod 2025.

Kompensationsgraden betyder hvor stor en del af ens løn, man får udbetalt, når man bliver arbejdsløs og skal på dagpenge. Kompensationsgraden kan enten måles brutto (forskellen på løn+pension og dagpenge) eller netto (forskel på rådighedsbeløb med løn eller med dagpenge).

For begge regnemetoder gælder det dog, at forskellen på at være i arbejde og på dagpenge har været stigende siden midten af 90erne og altså fortsat vil stige med Venstre-regeringens planer.

Folk skal kunne leve et anstændigt liv, hvis de bliver arbejdsløse
Tallene virker bekymring hos LO. Her frygter man dels at lønmodtagerne vil få sværere ved at betale deres regninger, hvis de bliver arbejdsløse og dels at den lavere kompensationsgrad vil være ødelæggende for de danske virksomheder, som i dag nyder godt af nemt at kunne tilpasse medarbejder-staben med efterspørgslen - eller manglen på samme.

- Jeg forstår overhovedet ikke, at regeringen tør blive ved med at forringe vores dagpengesystem. Ikke nok med at den enkelte får stadig sværere ved at få sin private økonomi til at hænge sammen ved arbejdsløshed. Det er jo også ødelæggende for virksomhederne, der i dag nyder godt af et fleksibelt arbejdsmarked, hvor de kan hyre og fyre med kort varsel, så de kan tilpasse sig hurtigt, siger formand Lizette Risgaard i en pressemeddelelse.

Når dagpengene bliver mindre værd, har lønmodtagerne grundlæggende to muligheder for at forsvare sig. De kan enten vælge, at forsikre sig yderligere med private forsikringer, hvilket i høj grad går ud over de mest udsatte på arbejdsmarkedet, som har størst risiko for at blive ledige og derfor skal betale mere for at forsikre sig. Eller fagforeningerne kan igennem overenskomstsystemet gøre det sværere for arbejdsgiverne at komme af med folk. LO-formanden frygter, at det sidste kan blive tilfældet og at det vil gå ud over danske virksomheders evne til at hyre og fyre folk.

- Men den model kan vi jo ikke blive ved med at gå med til, hvis der hele tiden sker forringelser for medarbejderne. Medarbejderne skal være forsikret, så de kan opretholde et anstændigt liv med deres familie, når de bliver arbejdsløse. Hvis ikke regeringen kan forstå det, vil der være risiko for et mindre fleksibelt arbejdsmarked, og det går ud over virksomhedernes evne til at tilpasse sig, siger LO’s formand Lizette Risgaard.

Læs hele analysen her.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce