LO-næstformand punkterer myter om pension

Borgerlige politikere og debattører forsøger at få konsekvenserne af en højere pensionsalder til at virke mindre omfattende, mener LO’s næstformand.
I et indlæg på Berlingske Business skriver LO’s næstformand Morten Skov Christiansen om seks af de borgerlige myter i debatten om pensionsalderen.

”Hvad der kan virke som den oplagte, nemme løsning for en finans- eller statsminister, virker knapt så rosenrødt i virkeligheden blandt rigtigt mange, almindelige lønmodtagerne,” skriver han i indlægget.

De seks borgerlige myter om pensionsalderen er.

Myte 1: Levealderen stiger hurtigere end antaget, derfor behov for indgreb nu
Det er en myte, at politikerne ikke allerede har taget højde for at danskerne lever længere. I 2006 besluttede man, at pensionsalderen løbende kunne hæves, hvis levealderen steg, dog maksimalt med et år. Det har politikerne så gjort, først i 2011, siden i slutningen af 2015 og altså efter planen igen i 2020.

Myte 2: De fleste kan da arbejde et halvt år ekstra!
Det er en myte, at alle bare kan arbejde længere. Statistik viser, at mange LO-medlemmer allerede er nedslidte. Og oven i det viser tallene, at dem med de korteste uddannelser lever kortere og dermed har en kortere periode at være på pension i. Sammenligner man den fjerdedel der tjener mest, med den fjerdedel der tjener mindst, er forskellen 10 år.

Læs også AE-rådets notat: De længst uddannede lever 6 år mere end de ufaglærte

Myte 3: Nedslidte lønmodtagere udgør en meget lille gruppe
Det er en myte, at nedslidte lønmodtagere udgør en lille gruppe. Tallene fra LO viser at hver femte LO-lønmodtager må forlade arbejdsmarkedet før tid.

Læs også LO's undersøgelse Seniorer på arbejdsmarkedet

Myte 4: Hvis man er nedslidt senior, kan man få seniorførtidspension.
Det er en myte at nedslidte lønmodtager kan komme på seniorførtidspension. Ordningen blev etableret for tre år siden og siden da har kun 550 personer fået det bevilget.

Læs også Forsvindende få nedslidte får tilkendt ny pension

Myte 5: Seniorer er i høj kurs blandt arbejdsgiverne
Det er en myte, at seniorer er eftertragtet på arbejdsmarkedet. Andelen af langtidsledige er ni procent højere blandt lønmodtagere over 50 år end blandt de yngre ledige.

Se analyse fra AE-rådet.

Myte 6: Vi går tidligt på pension i Danmark
Og det er en myte, at danskere går tidligt på pension. I 2040 vil Danmark have den højeste pensionsalder i Europa. Og vi vil samtidig være den befolkning i Europa, som har færrest år på pension, skriver han.

pensionsalder

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce