LO: Stop udhuling af dagpengene

Når værdien af dagpengene falder, så skader man det fleksible danske arbejdsmarked, lyder det fra LO, der vil have udviklingen stoppet.
Udhulingen af dagpengene skal stoppes. Sådan lyder budskabet fra LO, som fredag lancerede en kampagne på Folkemødet, hvor organisationen, kraftigt inspireret af den amerikanske præsident Donald Trumps valgkampagne, ønsker at ”Make Dagpenge Great Again”. Et slogan som blev skrevet på de efterhånden ikoniske røde baseball-kasketter.

Den danske arbejdsmarkedsmodel bygger på en ide om at det skal være forholdsvis nemt at hyre og fyre folk. Men det system forudsætter, at lønmodtagerne ikke skal risikere at gå fra hus og hjem i tilfælde af arbejdsløshed i en kortere periode.

Men hvis dagpengene ikke er høje nok, så vil lønmodtagerne i stedet kræver længere opsigelsesvarsler og det vil gå ud over virksomhedernes lyst til at fastansætte nye medarbejdere, som de så ikke kan komme af med igen.

”Hvis dagpengene udhules i en grad, så medlemmer oplever deres økonomi bliver væsentligt forringet ved arbejdsløshed, så stiger utrygheden, og det vil gå ud over fleksibiliteten på arbejdsmarkedet,” skriver formand Lizette Risgaard til Avisen.dk.

Dagpengesystemet er blevet forringet

Der er de seneste år sket en række en række forringelser af dagpengesystemet. Det betyder ifølge LO, at det bliver mindre attraktivt at være medlem af en a-kasse.

”Vi har set en kombination af forringelser, hvor kompensationsgraden er faldet, dagpengeperioden er sat ned, genoptjeningsperioden er sat op, og hvor medlemmernes betaling til staten via dagpengekontingentet er steget,” siger hun.

Derfor ønsker LO, at kompensationsgraden igen sættes op. Kompensationsgraden er det tal, der viser hvor stor en andel af gennemsnitslønnen en lønmodtager vil modtage, i tilfælde af arbejdsløshed.

Tal fra Det Økonomiske Råd viser, at kompensationsgraden siden 2012 er faldet fra 52 procent til i dag 47 og frem mod 2025 vil den falde yderligere til 44 procent.

Den maksimale dagpengesats er i 2018 på 18.633 kroner om måneden.

Overfor Avisen.dk udtrykker både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, at de er klar til at diskutere spørgsmålet, men ingen af de to partier vil giver løfter om at dagpengesatsen hæves.

 

 

 

 

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce