Løkke dropper historisk store skattelettelser

Der bliver hverken historisk store skattelettelser eller noget paradigmeskifte i udlændingepolitikken, som regeringen ellers havde lovet.
Regeringens plan om at give ”historisk store skattelettelser”, til gengæld for en aftale om yderligere stramninger af udlændingepolitikken med Dansk Folkeparti, bliver opgivet.

Det meddelte statsminister Lars Løkke Rasmussen tirsdag på et pressemøde, hvor han kastede håndklædet i ringen og opgav at lande de to aftaler med Dansk Folkeparti.

”Regeringen er kommet frem til den konklusion, at hvis vi skal have en god start på 2018, så skal vi hellere fokusere på de ting, vi kan blive enige om,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

Dermed er der sat et foreløbigt punktum for den saga, som igennem flere måneder har domineret dagsordenen i dansk politik og som før jul gav valgrygterne frit løb på Christiansborgs gange.

”Vi må sande, at vi ikke kan indfri ambitionen om at give familierne lidt mere luft i husholdningerne,” sagde statsministeren på pressemødet.

Regeringen vil med statsministrens ord afkoble diskussionen mellem skattelettelser og de udlændingestramninger – det såkaldte paradigmeskifte i dansk udlændingepolitik - som Dansk Folkeparti har ønsket.

”Regeringen vil gerne drøfte udlændingepolitik med Dansk Folkeparti, men det skal være på udlændingepolitikkens præmisser. Så vi laver den udlændingepolitik, Danmark har brug for, og den vi kan stå inde for, og ikke for at indfri en ambition på et helt andet område om, at skatterne skal sættes ned,” sagde han.

I stedet lagde statsministeren op til at der bliver lavet en mindre skattereform, som skal løse de såkaldte samspilsproblemer i pensionssystemet og indføre et nyt jobfradrag.

DF: En måde at komme videre
Hos Dansk Folkeparti var der tilfredshed over, at regeringen valgte at droppe skattelettelserne, men partileder Kristian Thulesen Dahl meddeler at de er klar til at lave en lille skatteaftale – men at partiet samtidig vil kæmpe videre for det de kalder et "paradigmeskifte" i udlændingepolitikken,

”Det er en måde at komme videre på. Jeg har selv anvist den løsning. Altså en lille aftale om de ting på skatteområdet, som vi har skaffet penge til og aftalt tidligere. Det er vi helt parate til,” siger Kristian Thulesen Dahl til TV2.

LA: Ikke noget nederlag
Liberal Alliances partileder, udenrigsminister Anders Samuelsen, der er den som har stået hårdest på at der skulle gennemføres skattelettelser, var ikke umiddelbart klar til at erkende nederlaget.

"En elefant må spises i små bidder. Vi ville gerne sluge en hel elefant, men det kunne ikke lade sig gøre i denne omgang," sagde den stålsatte partileder til TV2, hvor han oplistede alle de andre skattelettelser, som partiet har fået igennem. Samuelsen konstaterede at der ikke var opbakning til skattelettelsen.

"Et nederlag er, når skatten stiger. Vi sejrer ikke så meget, som vi gerne ville, men vi har jo ikke 90 mandater,"sagde han. Unægteligt en retorisk rejse siden han i august 2016 slog fast, at hvis ikke Liberal Alliance stod fast på topskattelettelser, så havde man ingen berettigelse som liberalt parti.

Ikke alle Anders Samuelsens partifæller var efterfølgende lige overbeviste om at partiet skulle fortsætte med at sætte tænderne i elefanten.

"Jeg synes, LA bør træde ud af regeringen og sige, at man er for god og for liberal til det makværk, og skabe en højlydt og klar, borgerlig stemme," sagde formanden for partiets ungdomsorganisation, Søren Nielsen, til TV2.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook