Løkke-forklaring smuldrer, god måling til rød blok og færre på efterløn

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Lars Løkke Rasmussen bliver hovedpersonen i årets sidste nyhedsoverblik. Det bliver han i en sag om den skandaleramte A-kasse Akademikernes, som har fået møder sat og politisk indflydelse til gengæld for en donation på 50.000 kroner til Løkkefonden. Stik imod hvad Lars Løkke Rasmussen ellers har forklaret i folketinget.

Det skriver Berlingske, som også kan berette, at det var Lars Løkke Rasmussens søn, Bergur, der formidlede kontakten mellem A-kassen og Venstre.

Læs hele historien her.

Netavisen Pio går nu på juleferie, men vi vender stærkere tilbage i det nye år, hvor der jo blandt andet venter valg både til folketinget og Europa-Parlamentet.

Vi ønsker alle læsere en god jul og et godt nytår.


Sidste meningsmåling inden jul viser rød føring

De røde partier er fortsat i førertrøjen i ny megafonmåling, men de blå kan ifølge politisk analytiker trøste sig ved én ting. Det skriver TV2.

”Men hvis vi alene ser på, hvilke partier der vil støtte Mette Frederiksen, så har hun stadigvæk brug for Alternativet,” siger TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen, der også hæfter sig ved, at Lars Løkke Rasmussen bliver nødt til at glæde sig over, at Nye Borgerlige i Megafons måling ser ud til at komme over spærregrænsen. Dermed er der mindre stemmespild på højrefløjen.

Ser man på de faktiske mandater, som stemmeandelen giver, står Mette Frederiksen og co. til 86 - altså fire mandater fra de afgørende 90 i Folketinget. Blå blok står til 82. Og så står Alternativet, der har dannet deres egen blok, til 7.

Læs hele historien her.

 

 

To ud af tre efterlønsmodtagere er forsvundet på 10 år

Politikerne har forringet efterlønsordningen markant, og nu lades tusindvis af nedslidte lønmodtagere i stikken. Antallet af efterlønsmodtagere er faldet drastisk gennem de seneste 10 år, og faldet ser ud til at forsætte. Det skriver LO.

 

En netop offentliggjort opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at der i årets 3. kvartal var godt 47.000 efterlønsmodtagere i Danmark.

Det er et fald på 66 procent i forhold til de 139.000 personer, som modtog efterløn i 2007. Dermed er antallet af efterlønsmodtagere for første gang kommet under 50.000 personer.

”Med forringelserne af efterlønsordningen og en seniorførtidspension, som slet ikke virker efter hensigten, er sikkerhedsnettet revet væk under de nedslidte lønmodtagere. Derfor må mange nedslidte lønmodtagere i dag kæmpe sig igennem den sidste del af arbejdslivet på smertestillende medicin. Det er simpelthen ikke værdigt,” siger LO-formand Lizette Risgaard og siger videre, at fagbevægelsen gerne bidrager med at finde nye ordninger, som kan tage hånd om de nedslidte lønmodtagere.

Finansministeriet forventer, at antallet af efterlønsmodtagere falder til 10-15.000 personer på langt sigt.


9.000 unge mangler en praktikplads

Praktisk erfaring blandt kolleger på en virksomhed. Det må tusindvis af unge stadig nøjes med at drømme om, mens de er i gang med at tage en erhvervsuddannelse. Det skriver Fagbladet 3F.

 

Nye tal viser nemlig, at der i oktober 2018 var 9.240, der forgæves søgte en læreplads hos en mester eller i en virksomhed. Af dem gik 5.314 i skolepraktik, mens 3.936 var søgende ved siden af.

Tallet er alt for højt, lyder det fra forbundssekretær i 3F, Søren Heisel:

”Det er alt, alt for mange, der mangler en praktikplads. Vi er en situation, hvor jeg hele tiden hører, at der skulle mangle arbejdskraft. Så er det altså mærkværdigt, at der samtidigt er næsten 10.000 elever, der ikke kan få en praktikplads,”

Læs hele historien her.


Forsvarsminister forlader Trump

Den amerikanske forsvarsminister James Mattis har valgt at trække sig som forsvarsminister. I et opsigtsvækkende brev anklager han præsident Trump for at skade USA's forhold til dets allierede.

 

”Jeg har stærke holdninger til, hvordan man behandler allierede med respekt og samtidig bevarer et skarpt blik for både ondsindede aktører og strategiske konkurrenter, og mine holdninger er baseret på mere end fire årtiers erfaring med disse spørgsmål,” skriver han i brevet, som Politiken har oversat.

Mattis’ fratrædelse kommer i kølvandet på præsidentens beslutningen om at trække alle de amerikanske tropper ud af Syrien og tilbagetrække nogle af de amerikanske tropper fra Afghanistan.

Afskedsbrevet indeholder ikke de sædvanlige formuleringer om at det havde været en ære at tjene præsidenten, og en tidligere medarbejder i Det Hvide Hus, der havde arbejdet sammen med Mattis karakteriserede det som et ”21 skuds fuck you” til præsidenten, skriver avisen The Hill.

Læs hele afskedsbrevet her.

 

Pio Podcast: Større fokus på psykiske lidelser – men er pengene fulgt med?

Psykiske lidelser og behandlingen af dem fylder mere og mere i debatten. Heldigvis, men er pengene fulgt med? Hvordan sikrer vi, at psykiske lidelser kommer endnu højere op på den politiske dagsorden? Hvordan sikrer vi, at de, der lider af psykiske lidelser, får den hjælp, de har brug for? Hvordan sikrer vi endnu større åbenhed om psykiske lidelser?

Vi dykker ned i problemet sammen med Camilla Fabricius (viceborgmester i Aarhus Kommune og folketingskandidat for S), Knud Kristensen (Formand, Landsforeningen SIND) og Katrine Sejersen (Som gentagne gange har været ramt af depressioner – og som er stået frem med hendes personlige historie i Netavisen Pio).

Pio Podcast-vært er – som sædvanlig – Netavisen Pio’s chefredaktør, Jens Jonatan Steen.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook