Løkke fortsætter med at misbruge WWF-rapport

Statsministeren ”misbruger”, ifølge WWF, 2017-rapporten Global Cleantech Innovation Index
Regeringen og Venstre fortsætter med at hævde, at Danmark ”er verdens bedste til grønt iværksætteri” – med henvisning til en rapport, som WWF Verdensnaturfonden udarbejdede sidste år i samarbejde med Cleantech Group.

WWF Verdensnaturfonden føler sig misbrugt af regeringen – og i særdeleshed af Venstre.

”Der er tale om, at man laver et grønt maskespil, hvor man misbruger fakta. Venstre må enten have haft bind for øjnene, eller også har partiet og ministeriet brugt rapporten mod bedrevidende,” sagde seniorrådgiver Hanne Jersild fra WWF Verdensnaturfonden lørdag til Politiken. Hun har sammen med virksomheden Cleantech Group forfattet rapporten ”Global Cleantech Innovation Index”.

Men trods protesten fra WWF Verdensnaturfonden fortsætter statsministeren med at hævde, at Danmark er verdens bedste til grønt iværksætteri. Statsminister Lars Løkke gentog således påstanden i Folketingets udvidede spørgetime tirsdag eftermiddag:

”Og spørger man Verdensnaturfonden, så er vi verdens bedste til grønt iværksætteri,” sagde statsministeren direkte citeret.

Og spørger man Verdensnaturfonden, så er vi verdens bedste til grønt iværksætteri

Men fakta er, at Danmark ikke længere er verdensmester i grønt iværksætteri.

Regeringen angiver WWF Verdensnaturfonden og Global Cleantech Innovation Index fra 2017 som kilde til førerpositionen i regeringens energiudspil: ”Danmark som foregangsland på energi og klima”.

Her topper Danmark landelisten, men det fremgår tydeligt af rapporten, at regeringens omfattende besparelser på grøn forskning og udvikling vil fjerne Danmark fra førstepladsen.

”Danmark har imidlertid halveret sit grønne forsknings- og udviklingsbudget, siden målinger til dette 2017-indeks blev foretaget, hvilket vil sænke landets samlede score og fortrænge landet fra førstepladsen,” hedder det således i rapporten.

Forældede tal

Rapportens tal bygger på tal for de offentlige energiforskningsmidler tilbage fra perioden 2013-2015.

Men siden er de grønne forskningsmidler skåret ned fra over 800 millioner kroner i 2015 til under 500 millioner i 2016 og 2017. Ifølge tal fra regeringens egen styrelse, Energistyrelsen

Da forskning i grøn teknologi netop er af altafgærende betydning for Danmarks hidtidige 1. plads som grønt iværksætter-land, vil Danmark blive overhalet af Finland og muligvis flere andre lande.

Dagbladet Politiken spurgte allerede i lørdags – i lyset af den kradse kritik fra WWF Verdensnaturfonden - Venstres klimaordfører, Thomas Danielsen, om Venstre vil korrigere sin annoncekampagne:

”Den er jo kørt. Det, der står i rapporten er, at vi er nummer 1. Udgangspunktet i 2016 var så, at vi med de besparelser, vi lavede på forskning, ville ryge ned fra førstepladsen. Vi har siden da skruet op for forskningsbudgettet igen, så det er lidt usikkert, hvilket niveau vi er på.”

Fakta er her, at regeringen vil øge midlerne til energiforskning fra de nuværende 500 millioner kroner til 580 millioner kroner frem mod 2020. Altså langt fra de 800 millioner kroner den daværende SR-regering afsatte tilbage i 2015.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook