Annonce

Løkke freder akutsygehuse og deadline for vandmiljø udskydes

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til en ny uge på Netavisen Pio.
En uge, hvor chancen for at Lars Løkke udskriver folketingsvalg til afholdelse på denne side af påskeferien, langsomt rinder ud.

I denne Aktuelt starter vi med at samle op på et par politiske udmeldinger fra de to statsministerkandidater fra weekend, der netop er gået.

Lars Løkke lover, at ingen af landets 21 akutsygehuse, som er helt centrale i den nye struktur, bliver lukket med sundhedsreformen.

Og Mette Frederiksen har slået fast, at tidligere pension for de danskere, som har været flest år på arbejdsmarkedet, bliver en topprioritet, hvis Socialdemokratiet får magt, som de har agt - også selvom prisen skulle blive højere end de afsatte tre milliarder.
 

Løkkes freder akutsygehuse

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lover, i et stort interview med Mandag Morgen at frede de 21 akutsygehuse.

Dermed tager han fat om et yderst kontroversielt og følsomt emne, kort før valgkampen går i gang, og lover - som noget helt nyt - at han ikke vil lukke et eneste af landets 21 akutsygehuse.

placeholder

"Når jeg kommer rundt i landet, oplever jeg, at borgerne er bange for, at deres lokale sygehus lukker. Men der er jo ingen af de 21 akutsygehuse, der nu kan lukkes. Jeg kommer til at cementere deres eksistens(..),” siger statsministeren blandt andet.

Læs hele interviewet her.
 

Mette F: Tidligere pension kan blive dyrere

Rykker Mette Frederiksen ind i Statsministeriet efter valget, får indsatsen over for de nedslidte topprioritet. Det slog hun fast i et interview med Avisen.dk i weekenden.

Partiet har langt op til at bruge tre milliarder kroner på retten til tidligere folkepension for folk med mange på arbejdsmarkedet, men melder nu, at man klar til at afsætte flere penge, hvis det bliver nødvendigt.

“Nogle siger, at det er en bombe under dansk økonomi, mens andre siger, at det er helt ligegyldigt. Det kan jo ikke være begge dele på en og samme tid. Og politik er jo også, at finansiere det, man gerne vil. Så tre milliarder er det, som vi som udgangspunkt sætter af. Det er der, vi starter,” lyder det fra statsministerkandidaten.

Minister vil give arbejdstilsyn ukendt beløb

Der er blevet skåret kraftigt i Arbejdstilsynets bevillinger i en længere årrække. Siden 2007 har tilsynet, der skal sikre danskerne ikke bliver syge af at gå på arbejde, mistet over 180 millioner kroner i bevillinger.

Men nu melder regeringen og Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) sig klar til tilbagefører en del af de sparede midler og sikre længere bevilliger til Arbejdstilsynet, som en del af de kommende arbejdsmiljøforhandlinger på Christiansborg. Det skriver Politiken.

Hvor stor en del af de årelange besparelser, regeringen er klar til at tilbagefører til tilsynet, vil ministeren dog ikke komme nærmere ind på.

placeholder

Socialdemokratiet og Fagbevægelsens Hovedorganisation ønsker mindst 100 millioner kroner til Arbejdstilsynet.  

”I forhold til de forhandlinger vi har haft, der har han (beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, red.) ikke sagt noget konkret om, hvad han forestiller sig. De eneste der har meldt noget ud, det er os. Vi siger, at man skal tilbage til 2015-niveau, hvilket vil sige at man tilfører 100 millioner kroner til Arbejdstilsynet,” siger Lennart Damsbo-Andersen (S) til Netavisen Pio.

Omstridt a-kasse henter ny direktør i fagbevægelsen

Akademikernes A-kasse får ny administrerende direktør, og det er Villy Dyhr, der bliver manden på posten.

Han har siddet som forbundssekretær for fagforbundet HK de seneste ti år.

Den tidligere direktør for Akademikernes A-kasse Michael Valentin blev fyret i september. Det skete efter afsløringer af blandt andet dyre vinrejser med a-kassens vinleverandør og private middage betalt af a-kassen.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) afsluttede i februar sin undersøgelse af sagen, og konkluderer, at der har været tale om misbrug af medlemmernes penge. Sagen er derfor nu anmeldt til Politiet, lige som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har iværksat initiativer, der skal forhindre gentagelser. Det skriver Altinget i dag.

Regeringen udskyder deadline for vandmiljø

Endnu en gang beder de danske myndigheder EU-Kommissionen om at udskyde deadlinen for overholdelse af EU-kravene til det danske vandmiljø. Det skriver Berlingske.

Den første deadline var i 2009, den blev udskudt til 2015 og senere forlænget til 2021, og det forventes nu, at den vil blive udskudt til 2027.

Men ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er det ikke muligt for Danmark at nå det inden 2027, og derfor beder de danske myndigheder allerede nu EU-Kommissionen om en yderligere fristforlængelse.

Ønsket om fristforlængelse møder skarp kritik fra SF og Radikale, mens Socialdemokratiet opfordrer regeringen til at indkalde Folketingets partier til drøftelser om vandmiljøet:

"Vi er ikke afvisende over for at drøfte, om der eventuelt kan være behov for en ekstra planperiode. Der vil uundgåeligt være en række udfordringer forbundet med det – ikke mindst af teknisk karakter – men jeg vil da anbefale regeringen at indkalde til drøftelser af sagen," siger Socialdemokratiets medlem af Miljø- og Fødevareudvalget Simon Kollerup.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet