Løkke kritiseres for at give skyts til sølvpapirshatte

”De virker ikke altid lige velfunderede,” lyder det om den tidligeres statsministers overvejelser om coronabekæmpelsen
Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kritiseres nu for at bære ved til konspirationsteorierne om et dansk studie om effekten af mundbind og coronabekæmpelsen i det hele taget.

Kritikken kommer, efter at Lars Løkke Rasmussen senest i en klumme i B.T. – med overskriften ”Giv os folkestyret og demokratiet tilbage!” – har stillet spørgsmålstegn ved, om myndighederne tilbageholder studiet om effekten af at bære maske.

Ifølge Berlingske har de danske forskere nemlig vanskeligheder ved at få deres resultat offentliggjort i flere af verdens ledende lægetidsskrifter.

”Jeg håber, og tror, ikke, at Lars Løkke Rasmussen havde opført sig på den her måde, hvis han stadig havde været statsminister, ” siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, til Netavisen Pio.

Det har kun været med til at skabe mere forvirring og utryghed

”Der har langt hen af vejen været en mistænkeliggørelse af myndighederne og intentionerne. Problemet er bare, at Lars Løkke Rasmussen – ud over at tale som tidligere statsminister – efterlader tvivl om, om han taler på vegne af Venstre. Det har kun været med til at skabe mere forvirring og utryghed. Selvfølgelig står det Lars Løkke Rasmussen frit for at dele sine overvejelser. Men de virker ikke altid lige velfunderede.”

Løkkes forventning

Den tidligere statsminister erkender ganske vist, at han ved, hvorfor studiet ikke er blevet offentliggjort.

Men Lars Løkke Rasmussen havde forventet, at de danske myndigheder ”i en så alvorlig sundhedsmæssig situation, som landet befinder sig i, havde rekvireret den (studiet, red.), inden de nu påtvinger os alle maskepåbud indtil næste år”:

Hvad viser forskningsresultatet?

"Jeg stiller derfor det spørgsmål, medierne burde have stillet: Er det sket? Og hvad viser forskningsresultatet?".

Ifølge Lars Løkke Rasmussen har Danmark udviklet sin velstand, fordi vi er et fakta- og vidensbaseret samfund, hvor beslutninger træffes i det åbne rum og med en transparens, så kritiske røster kan udfordre dem.

"Alt det er forsvundet under covid-19," lyder det fra den tidligere statsminister.

Sølvpapirshattene

Liberal Alliances sundhedsordfører, Henrik Dahl, mener, at  ”der er en afgørende forskel på legitim kritik og at give ilt til sølvpapirshattene”.

En sølvpapirshat er en hat lavet af alufolie/stanniol, som man ifører sig i det håb, at den vil beskytte hjernen mod indtrængning af stråler fra elektromagnetiske felter, tankekontrol eller forskellige typer af overvågning. Hatten kan foldes i forskellige former, men det understreges i instruktioner, at den skal vende den skinnende side af sølvpapiret udad, så signalerne reflekteres væk fra hovedet.

Lars Løkke Rasmusen har placeret sig på den forkerte side

”Jeg er også enig i, at Lars Løkke Rasmusen har placeret sig på den forkerte side af forskellen med sine insinuationer om det i flere omgange underkendte mundbindstudie,” skriver sundhedsordføreren på Facebook.

placeholder

Henrik Dahl henviser i en opfølgende kommentar til Netavisen Pio til, at ”der er et meget fint metastudie i The Lancet (videnskabeligt britisk tidsskrift, red.) og en redaktionel kommentar til dette, der klart viser, at mundbind giver mening.”

R: Det giver ingen mening

De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, som er uddannet Ph.d. i bioinformatik fra Københavns Universitet, henviser til, at Lars Løkke Rasmussens kommentar om mundbindstudiet skal ses i en større sammenhæng.

”Det, Lars Løkke Rasmussen insinuerer, giver jo ingen mening, hvis man bare kender lidt til området,” siger Stinus Lindgreen til Netavisen Pio.

”Men det passer ind i den dagsorden, han har haft hele tiden. Der er ingen tvivl om, at Lars Løkke Rasmussen ville have haft en anden kurs i forhold til COVID-19 end den nuværende regerings. Og personlig er jeg glad for, at Lars Løkke Rasmussen ikke har stået ved roret under epidemien.”

Ifølge Stinus Lindgreen kan hverken ministerier eller styrelser blande sig i, hvor, hvordan – og hvornår - forskere offentliggør deres forskningsresultater. Og sagens alvor taget i betragtning er der så meget desto større behov for, at de udenlandske tidsskrifter foretager en såkaldt peer review – eller fagfællebedømmelse – af det danske studie i forbindelse med en eventuel offentliggørelse, for at sikre, at resultatet også holder

Sundhedsordføreren advarer om, at Lars Løkke Rasmussens udtalelser i sidste ende kan koste menneskeliv.

Han puster til en ild

”Det er jo ikke hvem som helst, der taler,” siger Stinus Lindgreen.

”Og jeg kan se, at den her retorik jo vinder indpas mange andre steder. Der er en tone af, nogen holder noget tilbage, fordi man ikke ønsker resultaterne frem. Hvilket risikerer at undergrave de tiltag, som der er lavet for at bekæmpe smitten. Dermed ikke være sagt, at Lars Løkke Rasmussen – som ene mand – kan ødelægge enhver indsats. Men han puster til en ild, som allerede brænder derude.”

Ikke nyvalgt MF'er

Den tidligere statsminister er ikke den første folketingspolitiker, der bærer ved til konspirationsteorierne omkring mundbindsstudiet og coronabekæmpelsen i det hele taget. Det har især politikere fra Nye Borgerlige også gjort.

Men i en klumme i Altinget skriver De Konservatives tidligere kommunikationschef, Benny Damsgaard, at der er forskel på at være nyvalgt menigt folketingsmedlem uden indflydelse og så netop tidligere statsminister.

”Det her burde Løkke holde sig for god til,” skriver Benny Damsgaard.

Under hans normalt høje niveau

 

”Det er under hans normalt høje niveau. Også selvom han er frustreret over, at han, som han selv formulerer det i BT, er "blevet sat på sidelinjen”.”

DF støtter Løkke

Til gengæld mener Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, at ”det er ok at spørge ind til, hvorfor vi ikke kan få projektets resultat at vide.”

Vi har hele tiden været positiv for mundbind

 

”Det kan jeg ikke se noget forkert i, det har jeg også selv gjort,” siger Liselott Blixt til Netavisen Pio. ”Men det handler jo blot om ét projekt, så det skal ses sammen med andre projekter. Vi har hele tiden været positiv for mundbind, hvor der er trængsel, men kan ikke se formålet de steder, hvor man er nærmest alene, samt hvor folk ikke kan sikre den rigtige hygiejne.”

 Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen eller Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, til kritikken.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Sjovt, at det altid er højrefløjen, der sætter spørgsmålstegn ved videnskaberne. Hvor er det lige, vi har set det før? Mundbind er da pisse irriterende, de får mine briller til at dugge, og der er meget i vejen, men man kan jo bare have det nede under hagen, indtil man går ind i butikkerne. Ideen er jo at beskytte andre fra at blive smittet, og hvis det bare giver minimal beskyttelse, er det da godt nok. Et unødvendigt dødsfald er et dødsfald for meget. Men højrefløjen tænker som sædvanlig kun på sig selv. Løkke er en nar, godt det ikke var ham, der var statsminister, da pandemien ramte Danmark.

Ham hører ingen på mere andre end B.T.

Løkke kæmper desperat for at blive relevant igen, og vil sige hvad som helst for at opnå det. Det kan han ikke i Venstre, og ingen andre partier vil have ham. Han varmer sikkert op til at starte et nyt parti, hvis han kan få nogle andre på borgen med.

Nej han flytter til Græsted igen i sit gamle hus, og lur mig så stiller han op til KVL i 2021.

Annonce