Annonce

Løkke lufter tanker om opgør med den danske model

Statsministeren lufter tanker om mindsteløn i Danmark, for at komme social dumping i transportbranchen til livs, men det er helt udelukket, lyder det fra 3F.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lufter tanken om at indføre mindsteløn i Danmark, for at komme udfordringerne med social dumping og unfair konkurrence fra udenlandske chauffører til livs.

”Jeg føler mig mere og mere overbevist om, at vi er nødt til at kigge fordomsfrit på, om vi kan tillægge løn- og arbejdsvilkår på repræsentative overenskomster større betydning for at undgå, at brodne kar misbruger den danske model,” skriver Lars Løkke Rasmussen i indlægget på Facebook og fortsætter:

”Udtrykt lidt populært ville det betyde en lovreguleret mindsteløn på visse grænseoverskridende arbejdsråder med afsæt i det, der er aftalt på arbejdsmarkedet, men uden at udhule aftalesystemets mange fordele.”

Han mener, at man kan begynde med områder, hvor udfordringerne presser sig mest på, f.eks. transportområdet.

”I dag er det i praksis vanskeligt at indgå kollektive overenskomster med udenlandske transportvirksomheder – blandt andet på grund af arbejdets mobile karakter. Dermed er det vanskeligt via aftalemodellen og konfliktmuligheden at sikre danske løn- og arbejdsvilkår for udenlandske chauffører, som kører for udenlandske transportvirksomheder i Danmark,” skriver Lars Løkke.

Fagforbund: Nej, tak!

Men tankerne får en blank afvisning af både fagforbundet 3F, som blandt andet organiserer de danske chauffører, og af Dansk Metal.

Fra 3F's side bliver det et nej tak til at indføre en generel mindsteløn

”Fra 3F's side bliver det et nej tak til at indføre en generel mindsteløn,” siger Per Christensen, som er forbundsformand i 3F, til avisen.dk.

”Jeg siger til gengæld, at der hvor der er nogle grænseoverskridende udfordringer – blandt andet på transportområdet - må parterne sammen med regeringen sætte sig ned og finde nogle fornuftige løsninger,” siger han.

3F-formanden henviser også til erfaringerne fra det franske arbejdsmarked, hvor man har nationalt bestemte minimumslønninger, og hvor fagforeningerne hele tiden forsøger at strejke sig til højere lønninger.

Heller ikke hos Dansk Metal ser man nogen grund til at pille ved den danske model.

"Vi skal hele tiden overveje, om vi kan gøre tingene bedre, og vi skal hele tiden udvikle den danske model, så den passer til nutidens og fremtidens arbejdsmarked. Men jeg kan på forhånd sige, at dette forslag – eller tanker om det – er en rigtig dårlig ide," skriver forbundsformand Claus Jensen i en kommentar på Facebook, som fortsætter:

Men jeg kan på forhånd sige, at dette forslag – eller tanker om det – er en rigtig dårlig ide

"Er der problemer på arbejdsmarkedet herhjemme, som vi ikke havde før globaliseringen? Ja, det er der givetvis, men de skabes af virksomheder, der bevidst ønsker at snyde og bryde de aftaler, vi har på det danske arbejdsmarked. Et eksempel på det var chaufførerne i Padborg. Løsningerne er dog ikke et brud på den danske model, men en endnu større udbredelse af overenskomster. Det ansvar må vi i fagbevægelsen og hos arbejdsgiverne tage på os."

Metal-formanden mener, at løsningen i stedet er at styrke den danske model, et stærkere arbejdstilsyn og ikke "et tydeligt opgør med hensynsløse arbejdsgivere".

”Som at pisse i bukserne for at holde sig varm”

Hverken fra Socialdemokratiet eller fra regeringens eget støtteparti, Dansk Folkeparti, er der opbakning til statsministerens tanker om at indføre minimumsløn.

”Jeg har fulgt de norske erfaringer med almengørelse af overenskomster i årevis. Min klare anbefaling er, at vi IKKE går samme vej. Det er som at pisse i bukserne for at holde varmen,” lyder det fra partiets social dumping-ordfører, Mattias Tesfaye, i et tweet.

Heller ikke fra Dansk Folkeparti er der opbakning til Løkkes forslag, som ifølge partiets forsvarsordfører Jeppe Jakobsen alene er stillet ud fra et ønske om at glæde folk i EU.

”I stedet for at ødelægge den danske model kunne man jo bare begrænse arbejdskraftens frie bevægelighed til brancher med lav ledighed. Det giver nok ikke kindkys fra (EU-kommissionens formand Jean Claude) Juncker, men er danskernes arbejdsforhold ikke vigtigere end god stemning på de bonede gulve,” lyder det fra Jeppe Jakobsen i et tweet.

placeholder

placeholder

Opdateret klokken 11.40 med kommentar fra Claus Jensen.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet