Løkke nedlægger regionerne, ny regering på vej i Sverige og mistillid til May

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Onsdag fremlagde statsminister Lars Løkke og regeringen endelig sin meget længe ventede sundhedsreform. Med reformen bliver fem folkevalgte råd nedlagt – til fordel for 27 nye bestyrelser – blottet for folkevalgte.

Hinsidan – i Sverige – er en ny regering på vej. Og det bliver med meget-meget stor sandsynlighed igen den socialdemokratiske Stefan Löfven, der bliver statsminister.

I Storbritannien forsætter det politiske kaos efter at det britiske parlament tirsdag forkastede regeringens Brexit-aftale med EU. Onsdag aften skal parlamentet så tage stilling til, om der fortsat er den fornødne opbakning til premierminister Theresa May og hendes regering.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

27 bestyrelser skal afløse fem råd

Så blev det officielt: Statsminister Lars Løkke Rasmussen og regeringen vil af med regionerne – i hvert fald den demokratisk valgte del af regionerne, de i alt 205 folkevalgte regionspolitikere i de fem nuværende regionsråd.

Regeringen vil afbureaukratisere ved at afskaffe de nuværende fem folkevalgte regionsråd til fordel for 27 nye bestyrelser, hvor alle mindst 293 bestyrelsesmedlemmer er udpegede – ikke folkevalgte:

  1. En national bestyrelse i spidsen for ”Sundhedsvæsen Danmark”, en ny styrelse, der kan sammenlignes med Danske Regioner, men som skal ligge i Århus. Bestyrelsen får 11 medlemmer.
  2. Fem bestyrelser, der skal stå i spidsen for fem sundhedsforvaltninger, der kan sammenlignes med de fem nuværende regioners forvaltninger i Hillerød, Sorø, Vejle, Viborg og Aalborg. De fem regionale forvaltninger bliver hvor de er i dag. De fem regionale bestyrelser får hver seks medlemmer.
  3. 21 nye sundhedsfælleskaber – bestyrelser - knyttet til hvert af Danmarks 21 akut-sygehuse. De 21 nye bestyrelser får i alt mindst 252 medlemmer.

Læs mere her.

 

Ny regering på vej i Sverige

Efter fire måneder ser det ud til, at der på fredag kan udnævnes en ny regering i Sverige. Og den svenske statsminister bliver med meget stor sandsynlighed den samme som hidtil, nemlig den socialdemokratiske leder, Stefan Löfven.

Det er muliggjort, fordi Venstrepartiet alligevel ikke vil stemme imod Löfven som statsminister ved den kommende afstemning. Det meddelte partiets formand Jonas Sjöstedt onsdag formiddag.

”Vores mål er, at Stefan Löfven skal vælges som statsminister på fredag og fortsætte i spidsen for regeringen. Vi har sikret os, at skal Löfven stå i spidsen for regeringen, så kommer Venstrepartiet til at have politisk indflydelse,” siger Venstrepartiets formand.

Tirsdag sagde Venstrepartiet ellers nej til at støtte en socialdemokratisk ledet regering. Det rungende nej var en reaktion på, at Socialdemokraterne sammen med Miljøpartiet og de to borgerlige partier, Centerpartiet og De Liberale, havde sammenstrikket et regeringsgrundlag, som samtidig slog fast, at Venstrepartiet skal stå uden for politisk indflydelse.

Men den formulering er nu i praksis "tilintetgjort", siger Jonas Sjöstedt.

Læs mere her.

 

Mistillidsafstemning om Theresa May og hendes regering

Kaos forsætter i Storbritannien.

Tirsdag tabte premierminister Theresa May en afstemning om den aftale, hun og regeringen har indgået med EU om Brexit. Onsdag aften gennemføres en mistillidsafstemning om Theresa May og hendes regering – stillet af oppositionspartiet Labour.

Læs mere her.

 

Forfatterskole ramt af skandale

11 personer på Forfatterskolen anklages på for grænseoverskridende adfærd.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra bestyrelsen på Forfatterskolen.

”Forfatterskolens bestyrelse har modtaget og behandlet Sirius-advokaternes redegørelse for den whistleblower-undersøgelse, som bestyrelsen igangsatte den 26. oktober, 2018. Af redegørelsens sammenfatning fremgår det, at der er indgivet 43 indberetninger om personer med tilknytning til Forfatterskolen i perioden 1989 til 2018, og at 27 af disse indberetninger vedrører personer i tidligere ledelsesfunktion. Desuden bemærkes det, at “størstedelen af indberetningerne vedrører mere end én person og mere end én isoleret hændelse. Indberetningerne vedrører i alt 11 personer,” hedder det i pressemeddelelsen.

”Whistleblower-undersøgelsens resultater bidrager til bestyrelsens samlede billede af en kultur på Forfatterskolen, der historisk har set gennem fingre med grænseoverskridende adfærd, og den understøtter de forandringer i skolens ledelse og kultur, som bestyrelsen igangsatte med ændrede adfærdsregler i 2017,” hedder det videre i pressemeddelelsen fra Forfatterskolens bestyrelse.

Læs mere her.

 

Dansk Folkeparti står til at miste 100.000 stemmer

Dansk Folkeparti står til at miste næsten 100.000 vælgere ved det forestående valg til Folketinget.

Det viser en ny analyse af vælgervandringer, som professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget.

Siden folketingsvalget i 2015 har Dansk Folkeparti ifølge analysen mistet 96.807 vælgere. De tidligere DF-vælgere vil i stedet primært stemme på Nye Borgerlige eller Socialdemokratiet.

”Dansk Folkeparti bliver udfordret. Det store skub var i forbindelse med Meld- og Feld-sagen, hvor Nye Borgerlige trådte ind på den politiske scene nogenlunde samtidig,” siger Kasper Møller Hansen til Altinget.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce