Annonce

Løkke og Frederiksen i intens debat om tilbagetrækning

De to statsministerkandidater krydsede klinger i folketingssalen om tidlig pension til de mest nedslidte.
Folketingets partiledere havde tirsdag den sidste mulighed for at debattere med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) inden det kommende valg. En debat som kunne ses som en generalprøve på den valgkamp, som kommer inden den 17. juni.

Og der var særligt fokus på de to duellanter til statsministerposten, som kastede sig ud i den debat om det emne, som formentlig bliver helt centralt i valgkampen, nemlig det om tilbagetrækning.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, ville under spørgetimen have statsministeren Lars Løkke Rasmussen til at svare på, om han vil være med til at indføre en ret til tidligere folkepension for nedslidte.

”Jeg synes, at det er vigtigt, når man har aftjent sin værnepligt på arbejdsmarkedet, at man en dag kan lukke døren bag sig med rank ryg og vide, at man har gjort sit, ikke skal igennem en visitation, men kan forlade arbejdsmarkedet med værdighed og ordentlighed,” lød det fra Mette Frederiksen.

Det førte til en rimelig indædt debat mellem hende og statsministeren, der på Venstres vegne for første gang forsøgte at angribe det tilbagetrækningsudspil, som Socialdemokratiet lancerede tilbage i januar.

Kan ikke finde hoved og hale

Lars Løkke kan ikke finde hoved og hale i det socialdemokratiske udspil:

”Jeg har det sådan, at hvis man er nedslidt, skal man ikke arbejde. Og skal man behandle folk lige, så skal man nok behandle dem forskelligt, fordi det ikke er alle der er nedslidt. Men Socialdemokratiet har fremlagt et forslag, som jeg ikke kan finde hoved og hale i, hvem er det, og hvem er det ikke,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren mener, at det socialdemokratiske forslag om at bruge tre milliarder kroner om året på ret til tidligere folkepension kun vil række til at 2.850 personer kan få tidlig pension.

”Det er det niveau, vil jeg tro,” sagde han.

Tallet på 2850, som Lars Løkke Rasmussen bringer ind i debatten, er ifølge Finansministeriet en "grov beregning". Den er baseret på "den skalerede virkning af en generel ændring af folkepensionsalderen". Det skriver Ritzau.

Socialdemokratiet holder sig i stedet til et svar fra Finansministeriet, som fastslår, at de tre milliarder kroner vil række til omkring 7.000 personer.

S vil lave en omvendt Løkke

Men Lars Løkke Rasmussen ville gerne have svar på, hvilke grupper på arbejdsmarkedet, der var omfattet af det socialdemokratiske forslag, og hvem der ikke er.

Men den kritik afviste Mette Frederiksen:

”Jeg kan ikke forstå, at statsministeren ikke forstår vores måde at arbejde på, for den minder jo om den måde statsministeren selv har gjort. Statsministeren satte sig for at ødelægge efterlønnen, det var det man ville, det var det, man gjorde. Man meldte det ud, man holdt en flot nytårstale, man satte sig for at ødelægge efterlønnen for helt almindelige gode, solide danske lønmodtagere,” sagde Mette Frederiksen og fortsatte: ”Statsministen satte sig et mål, man fandt en metode til at gøre det. Vi gør det samme, bare med omvendt fortegn.”

Du kan se hele debatten på folketingets hjemmeside.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet