Løkke sætter Kristian Jensen udenfor døren

Lars Løkke åbner nu op for at imødekomme Dansk Folkepartis krav om at adskille finanslov og skatteforhandlinger. Men hvad mener LA?
Så gik der endnu en dag, uden at regeringen fik landet en aftale om finanslov. Det er, som tidligere berettet på Netavisen Pio, historisk, at der ved indgangen til december ikke er fundet en afklaring på finansloven. Og for hver dag, der går, bliver det mere og mere åbenlyst, at den nuværende situation er ganske usædvanlig i nyere dansk politik.

Krisen om den manglende finanslov fik i dag statsminister Lars Løkke Rasmussen til at introducere et nyt begreb i dansk politik, et ”tilskæringsmøde” (Løkke er lidt af en ekspert i at opfinde nye udtryk, når det brænder på, tænk for eksempel på ”formandskabet” som han opfandt for at lægge låg på oprøret fra Kristian Jensen for tre år siden).

Bag den nye udtryk gemmer der sig tilsyneladende et tilbud fra Løkke til Dansk Folkeparti om at skære nogle dele af de igangværende forhandlinger fra, måske forhandlingerne om lavere skat og strammere udlændingepolitik, som indtil nu af regeringen har været betegnet som en uadskillelig del af finanslivsforhandlingerne, men som DF i går (igen) krævede adskilt.

Her er tre opsigtsvækkende ting, vi har lært i dag:

1. Kristian Jensen fjernet fra bordenden
Lars Løkke Rasmussen har nu selv sat sig for bordenden og forhandler med DF-formand Kristian Thulesen Dahl. Dermed må Kristian Jensen siges at være dumpet til sin første eksamen, nemlig finanslovsforhandlingerne. Det var på forhånd ventet med spænding, hvordan Kristian Jensen ville håndtere sin første første finanslov.

Modsat forgængere som Thor Pedersen og Claus Hjort Frederiksen, der har haft et tæt og tillidsfuldt samarbejde med Dansk Folkeparti, så har Kristian Jensen flere gange været på kollisionskurs med støttepartiet. Det vakte eksempelvis vrede hos Dansk Folkeparti, da Kristian Jensen for et år siden kaldte Dansk Folkeparti et protestparti op fløjen. Det dårlige klima mellem Jensen og Dansk Folkeparti er næppe hele årsagen til de strandede forhandlinger – men det har bestemt ikke hjulpet på det.

2. Regeringen ændrer kurs – så tæt hænger skat og finanslov heller ikke sammen
Lars Løkke ændrer nu også regeringens linje i forhold til, hvorvidt skatteforhandlinger og finanslovsforhandlinger hænger sammen. Da Thulesen Dahl i går krævede de to forhandlinger adskilt, lød det fra Kristian Jensen: ”Vi har jo hørt dem sige det før, og vores svar er det samme. I regeringens øjne hænger de to ting sammen”, sagde han til TV2.

Men i dag lyder der andre toner fra Løkke: ”Vi tager en stille og rolig snak om det i aften. Det helt afgørende er, at alle bolde kommer i mål. Alting hænger jo sammen. Det er ikke det samme som, at alting behøver være samtidigt”, siger Lars Løkke i dag, som også tilføjede, at ”Faktorernes orden er jo ligegyldig, hvis bare regnestykket går op”. Det er mildest talt en helt ny fortolkning af begrebet ”hænger sammen”. Samtidig er skat nu ifølge Løkke blot en af fire ”bolde”, der skal i mål – på linje med finanslov, penge til forsvaret og udlændingestramninger (som jo er et DF-forslag).

3. Liberal Alliance er larmenede tavse – intern uenighed i regeringen?
En tredje opsigtsvækkende omstændighed er den fuldstændige mangel på kommunikation fra Liberal Alliance. Anders Samuelsen, der ellers normalt er voldsomt aktiv på Facebook og Twitter, har ikke lavet opdateringer den sidste uge. Heller ikke økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille er snakkesalig – ja, selv finansordfører Joachim B. Olsen meget tavs. Dermed tyder meget på, at der også internt i regeringen foregår i en 'stirrekonkurrence' om, hvorvidt man skal give efter for DF's krav eller ej. For godt et år siden truede Samuelsen med valg, hvis ikke topskatten blev sat ned. En skatteaftale med DF skulle have været plastret på såret, og hvis det ikke engang lykkes at få dem igennem, vil det være et enormt nederlag for Liberal Alliance.


Kommentarer fra Facebook

Annonce