Annonce

Løkke sætter rekord: Historisk sen finanslovsaftale

I 2013 kaldte Løkke det ”noget rod”, at finansloven først var på plads den 26. november. Nu har han selv slået den rekord.
Da klokken passerede midnat, blev der skrevet et lille stykke politisk Danmarkshistorie. Det er nemlig ikke sket før i dette årtusinde, at forhandlingerne om næste års finanslov har trukket ud så længe, som tilfældet er i år. Men i skrivende stund står forhandlingerne mellem VLAK-regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti stadig på, og en aftale virker ikke til at være lige om hjørnet.

I både 2001 og 2007 blev forhandlingerne om finansloven udskudt, da der var folketingsvalg i november måned. Men i alle øvrige år har finansloven været på plads på nuværende tidspunkt – med en enkelt undtagelse har den faktisk været på plads senest 20. november, altså for en uge siden. Den hidtil seneste dato, den 26. november, blev passeret i går.

Løkke i 2013: Noget rod at aftale ikke er på plads
Den officielle forklaring fra regeringen og Dansk Folkeparti på, hvorfor finanslovsforhandlingerne har trukket så længe ud, er, at partierne har haft travlt med kommunalvalget. Men i 2013, da der også var kommunalvalg, og hvor den hidtidige ”rekord” blev sat, var Løkke hård i sin kritik af den daværende SFR-regering:

”Alle normale frister for indgåelse af årets finanslovsaftale er sprunget (den burde have været på plads i weekenden den 9./10. november), men regeringen har stadig ikke en aftale i hus. Det er på alle måder noget rod, som risikerer at give en sjusket lovbehandling i Folketinget.”, skrev Løkke dengang på Facebook.

Hos socialdemokraterne undrer finansordfører Benny Engelbrecht sig over, at årets forhandlingerne er trukket så meget i langdrag: ”Det er en højest usædvanlig situation, at finansloven endnu ikke er på plads. Løkke sagde selv i 2013, at det var noget rod, og så er det jo endnu mere noget rod nu, hvor regeringen har brugt endnu længere tid på at forhandle, og der stadig ikke er kommet en aftale”, fortæller han til Netavisen Pio.

Regeringen vil skære i dagpengene
Regeringen og Dansk Folkeparti meldte begge ud den 15. november, at en aftale ikke kunne komme på plads inden kommunalvalget. Forhandlingerne blev genoptaget torsdag 23. november, og der er indkaldt til forhandlinger igen mandag eftermiddag. Benny Engelbrecht er bekymret for, om de lange forhandlinger skyldes, at regeringen pønser på at skære i overførselsindkomsterne for at finansiere sine planlagte skattelettelser:

”Det, der især gør mig bekymret, er, at regeringen har et mål om at spare fem milliarder kroner i overførselsindkomsterne. Og finansminister Kristian Jensen har bekræftet, at det stadig er en del af Venstres politik at skære i dagpengene for de unge. Så jeg kan kun frygte, hvad det er, de går og putter med bag de lukkede døre i Finansministeriet.”, fortæller den socialdemokratiske finansordfører.

Han henviser til, at finansminister Kristian Jensen forleden bekræftede, at Venstre fortsat ønsker at skære ned på dagpengene til unge under 25 år og skære i dagpengene til nyuddannede, på trods af, at Løkke under valgkampen gav et løfte om, at der ikke ville komme nye nedskæringer på dagpengeområdet.

Finansminister Kristian Jensen skrev fredag på Twitter, at han havde haft ”gode drøftelser” med Dansk Folkeparti om blandt andet sundhed og tryghed for danskerne. Dansk Folkeparti har været meget stille i forhold til spørgsmålet om skattelettelser og nedskæringer på dagpengeområdet, og har i stedet ønsket at snakke grænsekontrol og hjemsendelse af flygtninge.


Flere artikler om emnet