Annonce

Løkke vil have EU-folkeafstemning, Samuelsen sur på Løkke og Mette F skammer sig

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Det er blevet dag otte i valgkampen og nederlagsstemningen er hastigt begyndt at brede sig i blå blok og i de borgerlige medier, som alle har travlt med at pege fingre af hinanden, for hvem har ansvaret for det der tegner til at blive et katastrofe-valg for blå blok.

Og så har en af valgkampens absolutte hovedpersoner fødselsdag. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fylder i dag 55 år. Hvis du læser med, Lars, så skal der lyde et kæmpestort tillykke med dagen herfra.

Vi har samlet dagens vigtigste og væsentligste historier og kommentarer i nyhedsoverblikket, som vi kalder Aktuelt. Velkommen til.

 

Løkke vil have afstemning om forsvarsforbehold

Danskerne skal endnu engang til folkeafstemning om vores forhold til EU, hvis det står til statsminister Lars Løkke Rasmussen og Venstre. Det skriver DR.

Statsministeren vil have afskaffet forsvarsforbeholdet, så Danmark kan sidde med ved bordet og gå med i felten, når EU samarbejder om forsvarspolitik og missioner ved eksempelvis Middelhavet.

”Den diskussion skal vi have, og den skal vi selvfølgelig føre med henblik på, at der kommer en afstemning. Den vil Venstre gerne have, og vi vil gerne have afstemningen i næste valgperiode, og den vil vi gerne vinde,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Lige nu ser det dog svært ud med at finde et flertal. Kristian Thulesen Dahl og DF er imod en afstemning, mens Mette Frederiksen ikke har ønsket at kommentere meldingen fra Lars Løkke Rasmussen. Tidligere i år meddelte Mette Frederiksen, at hun ikke mener det er nødvendigt at afskaffe forbehold.

Læs hele historien her.

 

Samuelsen anklager Løkke for kæmpe svigt

Blot en uge inde i valgkampen går udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til frontalangreb på statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Anders Samuelsen mener, at Løkke har "svigtet", fordi han har brugt den første uge på at kopiere Socialdemokratiets politik og udstikke et "velfærdsløfte" på samlet 69 milliarder kroner frem til 2025, skriver Jyllands-Posten.

”Vi har siddet i en regering sammen – og gør det stadig. En regering, som ikke går ind for, at man skal bruge hele råderummet til at kaste over i den offentlige sektor. Det er en regering, som er borgerlige-liberal og som kæmper for at beskytte borgernes skattekroner,” siger Anders Samuelsen til TV2 og fortsætter:

”Et råderum er skatteborgernes for meget betalte skat, og dem er han begyndt at bruge allerede, inden vi har haft en diskussion om, hvorvidt vi kan gøre det smartere i den offentlige sektor.”

Trods sin kritik af statsministeren fastholder Anders Samuelsen, at Liberal Alliance går efter at fortsætte i regering med Venstre efter valget. I det tilfælde understreger han, at Løkke ikke vil kunne komme igennem med sine løfter.

Læs hele historien her.

 

Dagens meningsmåling: Blå blok og Lars Løkke sakker yderligere bagud

Dagens fødselar, statsminister Lars Løkke Rasmussen, har meget lang vej, hvis han skal beholde nøglerne til Statsministeriet, viser ny måling. Det skriver DR.

For var der valg i dag, ville statsministeren og partierne i blå blok blot kunne mønstre 72 mandater. 4 færre end de stod til ved valgudskrivelsen for godt en uge siden.

Oppositionen, der består af den såkaldte røde blok og partiet Alternativet, står derimod til at få 98 mandater. Og selv uden mandatterne fra Alternativet - der peger på formand Uffe Elbæk som statsminister - kan Mette Frederiksen (S) tælle til 90 og stå med et flertal bag sig.

Det viser en ny meningsmåling, som Epinion har foretaget for DR Nyheder.

Se hele målingen her.

 

Dagens kommentar: Hvem skal føre kniven mod Løkke

Og med udgangspunkt i de katastrofale målinger for blå blok, så kan undre, at blokkens udmeldinger i valgkampen stadig får opmærksomhed, som var der tale om politik, der rent faktisk kan blive til virkelighed, mener politisk kommentator.

Realpolitisk er det mere interessant, hvem der vil pege på Mette Frederiksen som statsminister, og hvem der i Venstre vil føre kniven mod Løkke, skriver politisk kommentator Jarl Cordua i en blog.

”Det kan derfor egentlig godt undre, at alt, hvad der meldes ud i blå blok om dette og hint, stadig kan vække stor opmærksomhed, som var der tale om politik, der kan blive til virkelighed efter valget. Det er der nemlig ikke meget, der tyder på, og derfor antager det komikkens skær, når man ser Lars Løkke Rasmussen som en slagen feltherre, der nægter at anerkende nederlaget, men hjemme i hovedkvarteret stædigt flytter rundt på for længst nedkæmpede tropper,” skriver han og skriver videre:

”Med udsigten til, at det næppe lykkes for Løkke at føre Venstre i regering igen, så er det nærliggende at tro, at diskussionen i partiet med udsigten til katastrofevalget for blå blok generelt allerede kredser om disse spørgsmål:

Hvem i Venstre skal føre kniven mod Lars Løkke? Skal næstformand Kristian Jensen stå i spidsen for Venstre? Vurderer man, at det er realistisk, at han kan genvinde magten om fire eller om otte år? Hvis ikke, hvem så?”

Hele analysen kan læses her.

 

Socialdemokratiet vil have meget mere natur

Et nationalt net af stier og ruter, flere vilde naturparker og mere urørt skov er blandt forslagene i et nyt samlet naturudspil fra Socialdemokratiet. Målet er en mangfoldig natur og et rigt dyreliv, som er tilgængelig for alle.

Et af forslagene er, at udvikle et nationalt net af stier og ruter, som vil gøre det lettere for danskerne at bruge naturen.

”Naturen er et fælles gode. Og alle danskere skal have god adgang og lige muligheder for at bruge naturen. Uanset om man bor i byen eller på landet. Eller om man er ung eller gammel. Naturen danner rammen for mange fællesskaber – alt fra spejderne, lystfiskerne, og orienteringsløbere til børnehaverne, skoler og familier, der bruger og holder af naturen. Det skal vi værne om,” udtaler Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Konkret vil Socialdemokratiet blandt andet etablere 15 nye vilde naturparker, 75.000 hektar urørt skov og et nationalt net af stier og ruter, som binder naturen sammen i hele landet.  

 

SF-kandidater uenige om dagpenge og børnecheck

SFs to top-kandidater til Europa-Parlamentsvalget, Margrethe Auken og Karsten Hønge, siger begge, at de tegner partiet, selvom de mener noget vidt forskelligt om udenlandsk arbejdskraft og social dumping. Det skriver A4 Nu.

Det er på arbejdsmarkeds- og socialpolitikken, at det kniber gevaldigt med fælles fodslag. I Danmark Radios kandidattest bliver kandidaterne spurgt, om de er enige i, 'at EU-borgere skal kunne modtage dagpenge efter kun én måned med tilknytning til det danske arbejdsmarked.'

Karsten Hønge har svaret, at han er 'helt uenig.'

”Vi skal værne om vores medlemsbaserede dagpengesystem, som trods fejl og mangler skaber en vis tryghed. Hvis vi vil sikre, at der fortsat er opbakning til det, skal der være en lang karensperiode for EU-borgere,” siger Karsten Hønge.

Margrete Auken har svaret det stik modsatte. Hun er 'helt enig' i, at en lønmodtager fra et andet EU-land skal kunne få danske dagpenge efter en måned.

Der er valg til Europa-Parlamentet 26. maj.

Læs hele historien her.

 

Dagens podcast: NY DAG: Rent rødt flertal

Flere meningsmålinger på det seneste viser et nyt fordelingspolitisk flertal. Et rent rødt flertal - uden de radikale.

Det røde flertal består af partierne Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Alternativet.

Den nye mulighed er emnet for dagens udgave af Pio's valg-podcast, Ny Dag.

Ny Dag er Pios nye podcast-serie hvor vi, under hele valgkampen frem til den 5. juni, inviterer lytterne med ind på redaktionen og helt tæt på de vigtigste historier og sammen prøver vi at finde hoved og hale i alle valgkampens små og store debatter.

placeholder

 

 

 

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce