Annonce

Løkke vil have samtykke, kritik af lønhop i C20 og endnu et slag til May

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Tirsdag har budt på lidt frem og tilbage i Venstre, der ikke helt har vidst, hvilket ben man skulle stå på i spørgsmålet om samtykke i voldtægtssager.

Dagen startede med, at ligestillingsminister Eva Kjer (V) meldt ud, at hun følger i Søren Papes (K) fodspor, og nu støtter en voldtægtslovgivning baseret på samtykke.

Senere blev hun dog sat på plads af partiets politiske ordfører, Britt Bager, som sagde, at det måtte stå for Eva Kjers egen regning.

Men under Folketingets spørgerunde meldt statsministeren ud, at regeringen vil ændre lovgivningen om voldtægt. Der tegner sig derfor nu et bredt flertal for en ny lovgivning baseret på samtykke.
 

Løkke: Regeringen vil ændre voldtægts-lovgivning

"Sex forudsætter frivillighed. Og derfor kan man jo kun have sex med folk, der har givet samtykke," sagde Løkke i dag i Folketinget.

Han slår nu fast, at regeringen vil ændre lovgivningen om voldtægt.

placeholder

Med udtalelserne skar Løkke også igennem efter skiftende meldinger fra sit eget parti. Så sent som tirsdag morgen sagde ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) til Altinget, at Venstre var klar til at indføre krav om samtykke.

Men få timer senere blev hun sat på plads af partiets politiske ordfører, Britt Bager, som sagde, at "det må stå for Eva Kjers egen regning".

Læs mere om statsministerens nye udmelding på Altinget, eller om de skiftende udmeldinger fra Venstre på Netavisen Pio.
 

3F: Regeringen overdriver treparts-succes

Regeringen kalder det en succes, at antallet af praktikpladser siden 2016 overstiger målet fra trepartsaftalen. Men næsten halvdelen af pladserne udløser slet ikke et svendebrev, lyder kritikken.

I slutningen af februar tildelte regeringen sig selv et stort skulderklap, fordi antallet af nye praktik-pladser har oversteget den målsætning, som der blev givet håndslag på omkring trepartsbordet i 2016.

Men nu viser det sig, at kun 29 procent af de nye praktikpladser er "rigtige" lærlingeforløb på 3-4 år. 46 procent er derimod korte praktikforløb af mellem 4 og 11 måneders varighed, som hverken udløser svendebrev eller status som faglært.

Læs mere om fagforbundet 3F’s kritik her.
 

Marie Krarup Blev forsøgt rekrutteret af Rusland

Personer fra Ruslands militære efterretningstjeneste forsøgte i begyndelsen af 00’erne at rekruttere Marie Krarup i Moskva, kort efter hun var stoppet som assisterende forsvarsattaché på den danske ambassade i Rusland. Det fortæller Radio24syv tirsdag.

Ifølge Radio24syvs oplysninger ville russiske efterretningsofficerer have Marie Krarup til at udføre en konkret opgave, som bestod i at udlevere informationer om en ansat i Forsvaret i Danmark og undersøge vedkommendes netværk i Rusland.

Marie Krarup afviste imidlertid de russiske officerer og indberettede episoden til Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i Danmark, erfarer Radio24syv.
 

Konservativ gruppe siger nej til Mays aftale

Premierministerens EU-skeptiske partifæller kan ikke bakke op om hendes tillægsaftale med EU om brexit.

En toneangivende konservativ gruppe EU-modstandere i det britiske parlament anbefaler et nej til den tillægsaftale om brexit mellem EU og premierminister Theresa May, som parlamentet skal tage stilling til i dag.

Dermed ser det svært ud for May at få flertal ved afstemningen i parlamentet.

Tillægsaftalen giver ikke Storbritannien mulighed for at trække sig ud af aftalen om brexit uden at få en aftale med EU, lyder det fra gruppen, der kan betragtes som en slags EU-skeptisk konservativ kaffeklub. Dermed er det altså ikke lykkedes Theresa May at få overbevist sine kritiske partifæller om at stemme ja ved dagens afstemning.

Læs det seneste kapitel i sagaen om det besværlige Brexit her.  
 

Massive lønhop i C20 møder kritik

Mens danske aktionærer i fjor havde det værste aktieår siden 2011, kunne de fleste topchefer i de danske C20-selskaber gnide sig i hænderne over kraftige lønstigninger - mange steder på trods af kursklø og faldende resultater.

Det viser en gennemgang af samtlige årsrapporter de danske C20-selskaber.

Lønhoppet svarer til en stigning på over 20 pct. i forhold til året før.

Det møder kritik fra flere investorer:

“Vi har et generelt issue i forhold til cheflønninger, der ser ud til at stige ret kraftigt i de senere år,” siger Anders Schelde, investeringsdirektør i MP Pension.

Læs mere om kritikken på Finans.dk.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet