Løkkes (bogstaveligt talt) udbrydelige garanti

Der er løfter, der kan være så oplagte og indlysende, at selv Lars Løkke ikke kan bryde dem. Det gælder garantien vedrørende de 21 akutsygehuse
Statsministeren garanterede søndag, at han ikke vil nedlægge nogen af de 21 akutsygehuse.

Den nye garanti fra Lars Løkke Rasmussen svarer til at garantere, at regeringen aldrig vil afstå Amager til Holland, at Danmark aldrig vil udlicitere Kongehuset til højest bydende, eller til at Folketinget aldrig vil indføre et årligt gebyr for at trække vejret.

svarer til at garantere, at regeringen aldrig vil afstå Amager til Holland


Det er garantier mod noget, som der aldrig er nogen, der har talt om, frygtet eller forventet kunne ske i den virkelige verden. Dermed altså også ligegyldige løfter.

Den helt samme præmis gælder, når Lars Løkke lover at frede de 21 akutsygehuse. Løkkes sundhedsreform er bygget op om 21 sundhedsfælleskaber, hvor de 21 akutsygehuse er selve fundamentet i Løkkes sundhedsreform. Lukning af akutsygehuse vil få hele strukturen og korthuset bag sundhedsreformen til at vælte.

Den bagvedliggende alvor:  18 lukkede sygehuse

Ikke desto mindre hopper Løkke op på ølkassen og udsteder sin garanti, mens journalisterne på Mandag Morgen, der lavede interviewet, falder i svime over et løfte, som statsministeren slet ikke kan bryde.
 
Men det lyder da flot, når statsministeren svinger sig op og siger de evigtgyldige ord: ”Jeg kommer til at cementere deres eksistens”. Og svinger sig op til at love, at Thisted Sygehus aldrig nogen sinde lukker. Som i aldrig! Ingen kan vel vide sig helt sikker på, hvad der sker 150 år frem i tiden, men glædeligt for borgerne i Thisted, at statsministeren sådan uden videre ser sig i stand til at udstede en sådan garanti, der gælder ud i al fremtid.

Selvom det lyder næsten komisk med det ubrydelige løfte, så gemmer der sig en hård og alvorlig sandhed bag. Nemlig det faktum at 18 hospitaler er lukket siden Lars Løkke sidst i 2007 stod i spidsen for en strukturreform af samme format, som den sundhedsreform, der nu er i spil.

Undladelsessynd: Skal de så lukke i Tønder og Silkeborg?

Der, hvor man for alvor kan blive bekymret, er, når Lars Løkke helt eksplicit kun nævner de 21 akutsygehuse, som værende dækket af den nye fredning. Hvad så med alle de sygehuse, som ikke har status af akutsygehuse?

Hvad med sygehusene i Tønder, Frederikshavn, Roskilde, Silkeborg og Nyborg, som ikke er dækket af Løkke-garantien? Er de så i fare nu?

Når der udstedes håndfaste og ubrydelige garantier, må man desværre også se på, hvad der ikke er omfattet at Løkke-garantien.

Løkkes garanti er med andre ord af den slags, man faktisk bliver rigtig utryg ved

Løkkes garanti er nok latterlig, fordi statsministeren freder noget, som i forvejen af indlysende årsager allerede var fredet. Men garantien skaber samtidig stor utryghed blandt de mange borgere, der bliver betjent af alle de mindre sygehuse rundt om i landet, som ikke har status af aktsygehuse. Læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale på alle sygehusene, der nu står uden garanti, føler sig næppe heller alt for trygge nu.

Løkkes garanti er med andre ord af den slags, man faktisk bliver rigtig utryg ved.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce