Annonce

Løkkes eks-rådgiver får central post, veganere halvvejs og godt nyt for Pape

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Velkommen til anden uge i det nye årti her på Netavisen Pio.

I mandagens nyhedsoverblik kan du læse om Løkkes tidligere rådgiver, der har fået magtfuld post i Venstre.

Vi runder konflikten mellem Iran og USA, som lige nu har hele verdens bevågenhed.

Og så peger meningsmålinger i retningen af, at de Konservatives formand Søren Pape måske har mulighed for at overtage den tidligere K-formand Bendt Bendtsens titel som "Mr. Ten Percent".


Løkkes eks-rådgiver bliver ny partisekretær i Venstre

Venstre har udpeget Christian Hüttemeier, der tidligere har været pressechef i partiet og rådgiver for Lars Løkke Rasmussen, til ny partisekretær. Det skriver Venstre mandag på partiets hjemmeside.

"I Christian Hüttemeier får vi en mand, som kender partiet, vores bagland, vores organisation og de politiske beslutningsprocesser på alle niveauer. Christian tænker strategisk, og hans rolle i partiet bliver helt central," siger Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen.

placeholder

Christian Hüttemeier kommer fra en stilling som kommunikationsdirektør i Landbrug & Fødevarer.
 

Konservative står til den stærkeste vælgeropbakning i næsten ti år

De Konservative står ifølge Altingets gennemsnit af meningsmålinger stærkere, end de har gjort i næsten ti år.

I snittet opnår partiet hele 8,1 procent af stemmerne, hvilket svarer til mere end en fordobling på blot et år.

"Det her er et rigtig flot resultat for Konservative. Siden lidt før folketingsvalget er det næsten kun gået fremad, og nu står de rigtig stærkt," siger professor og valgforsker Kasper Møller Hansen.

Se meningsmålingerne for de øvrige partier meningsmålingerne hos Altinget.

Regeringen indkalder til ekstraordinært møde om Iran og Irak

Udenrigspolitisk Nævn indkaldes ekstraordinært til møde om situationen i Irak og Iran. Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse. Mødet finder sted onsdag.

“Situationen i Irak og Iran er yderst højspændt og kompleks. Den kan få endog meget alvorlige følger,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i pressemeddelelsen.

placeholder

“Med danske soldater på jorden i Irak, den iranske atomaftale under massivt pres, den fortsatte trussel fra Isil (den militante bevægelse Islamisk Stat, red.) og stor usikkerhed omkring det videre hændelsesforløb, er det vigtigt for mig og regeringen, at Folketinget er ordentligt informeret og inddraget,” siger Kofod.

Udmeldingen kommer fordi situationen i Irak er spidset til de seneste dage, efter at den iranske militærleder Qassem Soleimani blev dræbt i et USA-ledet angreb i Irak fredag. Drabet har vakt stor vrede i Iran.

På DR kan du få svar på syv centrale spørgsmål om konflikten mellem USA og Iran.  

 

200 danske soldater rejser i dag til Estland

Vi bliver ved udenrigspolitikken, for 200 danske soldater har i dag sat kursen mod Estland. Soldaterne skal være en del af Natos mission i de baltiske lande og Polen.

Meningen med missionen er at afskrække blandt andre Rusland og vise, at Nato står sammen.

“Der er trusler fra Rusland, og vi ser et Rusland, der opruster i de her år. Derfor er det selvfølgelig også vigtigt, at vi – sammen med vores Nato-allierede – markerer, at vi er til stede, at vi er stærke, at vi beskytter de baltiske lande,” siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Læs mere om NATO-missionen på DR.
 

Veganerpartiet halvvejs mod at være opstillingsberettiget  

Veganerpartiet har indsamlet halvdelen af det antal vælgererklæringer, det kræver at blive opstillingsberettiget til Folketinget.

Men partiet skal passe på med at glæde sig for tidligt, vurderer valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

"Der er stadig lang vej igen for Veganerpartiet. De har efterhånden været i vælten i nogle år og er ikke som sådan et nyt fænomen, så de skal skabe noget øget opmærksomhed for at få det momentum, det nok vil kræve at nå i mål," siger professoren til Altinget.

Tal fra Social- og Indenrigsministeriet viser, at partiet har fået 10.454 danskeres opbakning til at stille op. Det kræver 20.182 vælgererklæringer at være opstillingsberettiget.

Her kan du læse, hvor langt partiet Fremad har igen for at kunne komme på stemmesedlen.

 

Historisk få danskere er medlem af et politisk parti

Selvom mange for tiden forsøger at stable nye partier på benene, så er det nu kun 130.000 danskere, der er medlemmer af et politisk parti.

Fortsætter medlemsflugten er kun 100.000 danskere medlemmer af et politisk parti ved indgangen til 2030.

Går vi halvtreds år tilbage, mønstrede de dengang kun seks partier cirka 475.000 medlemmer.

Læs mere om udviklingen her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet