Løkkes fredning af Lunde Larsen koster danskerne millioner

Nu kræver S og DF en forklaring på, hvordan Statsministeren kan forsvare at bruge over 30 millioner kroner på at flytte fiskeriområdet.
Efter fiskekvote-skandalerne i Esben Lunde Larsens Miljø- og Fødevareministerium besluttede statsminister Lars Løkke Rasmussen at flytte fiskeriområdet til Udenrigsministeriet.

En beslutning, som flere mener, er udtryk for, at Lars Løkke Rasmussen ville frede Esben Lunde Larsen som minister.

DR kunne i fredags afsløre, at flytningen af fiskeriområdet vil koste de danske skatteydere over 35 millioner kroner – primært fordi der skal genindkøbes IT-systemer og IT-licenser.

Nu beder DF og Socialdemokratiet om en redegørelse fra Statsministeren.

Statsministeren holdt hånden under Lunde Larsen
Ifølge Statsministeren var der to grunde til, at han den 7. august flyttede fiskeriområdet fra Miljø- og Fødevareministeriet og til Udenrigsministeriet. For det første fordi forvaltningen af fiskekvoterne havde været utilfredsstillende og for det andet fordi, fiskeribranchen udfordres af briternes udtræden af EU.

Jeg tror enhver, der har fulgt dansk politik i det sidste år, kan se, at fiskeriområdet blev flyttet væk fra fødevareområdet for at sikre Esben Lunde Larsens ministerkarriere.

For socialdemokraternes fiskeriordfører Simon Kollerup er der ingen tvivl om, at Lars Løkke primært traf den beslutning for at holde hånden under Esben Lunde Larsens ministerpost.

”Jeg tror enhver, der har fulgt dansk politik i det sidste år, kan se, at fiskeriområdet blev flyttet væk fra fødevareområdet for at sikre Esben Lunde Larsens ministerkarriere. Derfor synes jeg også, at det er en alt for dyr flytning, som hverken fiskeriområdet eller borgerne får noget ud af.”

Nu kræver Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti et skriftligt svar fra Statsministeren, hvori han skal redegøre for, hvordan han kan forsvare at bruge så mange ressourcer på en flytning. Derudover vil partierne vide, om flytningen af fiskeriområdet er permanent, eller om det blot er en midlertidig løsning, imens Brexit-forhandlingerne står på.

28 millioner de næste to år
DR Nyheder har igennem en aktindsigt fået indblik i prisen for flytningen af fiskeriområdet. Den endelige pris kan ændre sig, men interne notater viser, at man vurderer, at det i de første to år vil koste staten 27,9 millioner kroner – som primært skal dække nye udgifter til it-systemer og it-licenser. Derudover følger en årlig ekstraudgift på 7,3 millioner kroner fra 2020.

Problemet er tilsyneladende, at de to ministerier er to forskellige juridiske enheder og derfor kan Landbrugsstyrelsen og den nye Fiskeristyrelse ikke længere deles om de samme it-licenser.

En ny ledelseskultur
Simon Kollerup ærgrer sig over, at man vil bruge så mange ressourcer på at flytte fiskeriområdet:

”Spørgsmålet om hvilken kultur eller moral man har i en styrelse afhænger ikke af, om man ligger 300 meter i den ene eller den anden ende af vejen. Det er et spørgsmål om politisk og administrativ ledelse af forvaltningsområdet, og derfor kan jeg ikke se, at det kommer nogen til at gavn, at man bruger 28 millioner på at køre flyttebiler og købe nye it-licenser. Det er ikke det fiskeriområdet har brug for. Fiskeriområdet har brug for en mere markant politisk ledelse, visioner og en mere håndfast styring på både styrelsesniveau, i ministeriet og helt op på ministerplan,” forklarer Simon Kollerup.

Spørgsmålet om hvilken kultur eller moral man har i en styrelse afhænger ikke af, om man ligger 300 meter i den ene eller den anden ende af vejen.

Udenrigsministeriet søger dog lige nu en ny direktør på fiskeriområdet, så måske er der faktisk en ny ledelseskultur på vej på fiskeriområdet. Stillingsopslaget lægger blandt andet op til, at den nye direktør skal kunne udvikle en kultur, hvor ”der særligt på tilsyns- og kontrolområdet er fokus på administration inden for lovgivningens rammer.”

At det skulle være nødvendigt at understrege i et stillingsopslag, har vakt en del opmærksomhed på Twitter:

 


placeholder

Annonce