Annonce

Løkkes plan mod jordforurening kritiseres og Trump frikender sig selv

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til en ny uge på Netavisen Pio.

Selvom sundhedsreformen og datoen for folketingsvalget, lader vente på sig, så har regeringen og Dansk Folkeparti indgået to delaftaler om reformen.

Den første kom søndag og handler om indsatsen mod jordforurening. Indsatsen ligger i dag hos regionerne og vil med sundhedsreformen blive overført til staten, slår aftalen fast.

Samtidig lover blå blok, at man vil “prioritere” 600 millioner kroner til indsatsen. Aftalen får kritik fra oppositionen, der påpeger, at det meste af millionbeløbet stammer fra forventede besparelser ved en centralisering fra regioner til stat.

Den anden delaftale i sundhedsreformen kom mandag. Her er dog nærmere tale om en udskydelse af en aftale. Regeringen og Dansk Folkeparti har nemlig meldt ud, at man ønsker en “grundig undersøgelse”, før man beslutter, hvem der skal overtage det specialiserede specialområde - herunder højtspecialiserede tilbud til handicappede børn - hvis regionerne nedlægges.   

 

Ny plan mod jordforurening kritiseres af rød blok

Indsatsen mod jordforurening skal overtages af staten, hvis sundhedsreformen gennemføres.
Samtidig skal der frem mod 2030 bruges 600 millioner kroner på indsatsen.

Det har regeringen og Dansk Folkeparti besluttet i en delaftale om sundhedsreformen søndag.

Men de 500 millioner kroner stammer fra forventede effektiviseringer fra centraliseringen af indsatsen mod jordforurening, mens 100 millioner kommer fra reserven og en særlig reserve til brug for grønne initiativer.

placeholder

Million-gevinsten ved centralisering af indsatsen mod forurening, kalder Socialdemokratiet for ‘matadorpenge’ og ‘fugle på taget’:

“Jeg mener, at det er fugle på taget. Jeg har ikke mødt nogen - der ikke er medlem af regeringen og Dansk Folkeparti – som peger på, at man kan effektivisere det her område for en halv milliard, så jeg må nok konkludere, at det er stærkt tvivlsomt, om det kan lade sig gøre, og jeg anser det for at være Matadorpenge,” siger miljøordfører Christian Rabjerg Madsen (S) til Netavisen Pio.

placeholder
placeholder

Læs mere om oppositionens kritik af aftalen på Netavisen Pio.

 

Beslutning om det specialiserede socialområde udskydes

Det er fortsat uvist, hvem der fremover skal have ansvaret for de specialiserede socialområde, som eksempelvis højtspecialiserede tilbud til handicappede børn, hvis regionerne bliver nedlagt.

Det står klart, efter at regeringen og Dansk Folkeparti mandag besluttede at udskyde beslutningen til efter folketingsvalget.

I stedet skal der foretages en ”grundig undersøgelse” af de enkelte regionale tilbud, inden der tages stilling til, hvor tilbuddene skal placeres.

placeholder

Det drejer sig om godt 100 institutioner med specialiserede botilbud, som i dag er fordelt på de fem regioner. Ifølge Danske Regioner så, bor de 991 børn og unge og 3535 voksne på enten en af de specialiserede institutioner eller kommer der dagligt.

Læs de faglige reaktioner på delaftalen her.

S efterlyser reelle forhandlinger om nedslidning

Socialdemokraterne efterlyser reelle forhandlinger om tidlig tilbagetrækning, arbejdsmiljø og førtidspension.

Det er snart halvanden måned siden, at regeringen indledte forhandlinger med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om tidlig tilbagetrækning for nedslidte.

“Vi har været klar til at gå i realforhandlinger længe, både på førtidspension, arbejdsmiljø og åbenlyst på tilbagetrækning. Men Troels Lund har kørt samme model i alle forhandlingsforløb, som groft sagt går ud på, at han drukner os i temamøder. Vi er slet ikke nået til at diskutere politik. Der sker ingenting, det er bare snak," siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er derimod optimist og forventer at kunne lande en bred aftale om smidigere regler for seniorførtidspensionen i starten af april.

Læs mere om forhandlingerne på Altinget.

Trump frikender sig selv efter Ruslands-undersøgelse

USA’s Præsident erklærer sig på Twitter “totalt frikendt” efter Rusland-undersøgelse fra særlige efterforsker Robert Mueller.

“Fuldstændig og Total FRIFINDELSE. KEEP AMERICA GREAT!”, skrev Trump søndag på hans foretrukne medie Twitter.

placeholder

Af undersøgelse, der har været undervejs i 22 måneder, fremgår det, at den amerikanske præsident og hans valgkampagne i 2016 ikke blev koordineret i samarbejde med den russiske regering.

Rapporten frifinder dog ikke Trump fuldstændigt. Den amerikanske justitsminister, William P. Barr, skriver i et offentligt sammendrag af rapporten: 

“Den særlige undersøger fastslår, at selvom rapporten ikke konkluderer, at præsidenten har begået en forbrydelse, frikender den ham heller ikke.”

Læs mere om rapporten her.

Skatteminister udskyder ny lov om boligskat

Regeringen har opgivet tidsplanen for at fremsætte et lovforslag om nye boligskatter.
Det betyder, at loven først bliver fremsat efter et folketingsvalg.

Det fortæller skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Politiken.

“Det har været planen at se, om man kunne nå at få det igennem i denne her folketingssamling, men helt ærligt kommer vi jo med en vis sandsynlighed ind i, at der bliver udskrevet et folketingsvalg, inden samlingen er slut, og derfor vil forslaget bortfalde,” forklarer skatteministeren.

Det var et bredt flertal i Folketinget, der i maj 2017 indgik en aftale om nye boligskatteregler.

Det var planen, at lovforslaget skulle være fremsat i februar, så boligejere i god tid kunne kende de nye vilkår, inden reglerne træder i kraft i 2021.

Karsten Lauritzen vil i stedet sende et forslag i høring før sommerferien, så lovforslaget kan fremsættes til efteråret. Dermed bliver det skatteministeren i en ny regering, der skal fremsætte de nye regler.

Læs mere om udsættelsen her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet