Annonce

Lønkompensationen hævet til 30.000 kroner

Med ny revideret trepartsaftale kan virksomheder fortsat kombinere lokal aftale om midlertidig lønnedgang med den statslige lønkompensation.
Lønkompensationen til corona-ramte virksomheder pr. medarbejder er hævet fra 23.000 og 26.000 til nu 30.000 kroner.

Det er resultatet af en ny revideret trepartsaftale, som regeringen og arbejdsmarkedets parter præsenterede på et pressemøde mandag eftermiddag.

Aftalen er med tilbagevirkende kraft, så virksomheder, der i første omgang har fyret en række medarbejdere, nu har lov til at fortryde fyringerne. Virksomhederne kan i stedet med to ugers forsinkelse vælge at tilslutte sig trepartsaftalen om lønkompensation på nu op til 30.000 kroner pr. medarbejder. Det kan betyde at et større antal fyringer i stedet forvandles til hjemsendelse med løn.

Virksomheder, der allerede har tilsluttet sig den hidtidige aftale om lønkompensation er automatisk omfattet af det nye højere kompensationsloft.

"Den danske model er stærk som en bjørn"

"Den første aftale har reddet titusinder af arbejdspladser, og den nye aftale vil kunne redde endnu flere," siger finansminister Nicolai Wammen ved præsentationen af aftalen.

Den første aftale har reddet titusinder af arbejdspladser, og den nye aftale vil kunne redde endnu flere

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard mener, at aftalen viser, at "den danske model er stærk som en bjørn."

Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, er “stolt over og glad for” den nye reviderede kompensationsaftale:

“Vi håber, at lidt flere virksomheder - nu hvor der er lidt flere penge i aftalen - går med i ordningen,” siger Lizette Risgaard.

"Med dagens aftale kan vi hjælpe flere virksomheder endnu bedre, end vi kunne hidtil, og vi kan undgå, at de lukker ned, og at medarbejdere fyres," mener Jacob Holbraad fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Hos Dansk Erhverv er man meget tilfreds med, at det er lykkedes at lande en revideret og opdateret trepartsaftale:

"Det her vil betyde, at der kommer færre fyringer, og det er vigtigt for vores arbejdsmarked," siger direktør Brian Mikkelsen.

HK-formand: Virksomheder lige lovlig hurtige

Formanden for HK, Kim Simonsen, mener, at det nye højere loft må betyde, at “nu rykker vægten” så flere virksomheder end hidtil vælger at fastholde deres medarbejdere - fremfor at fyre dem:

Jeg synes nogle virksomheder har været lige lovlig hurtige til at fyre medarbejdere

“Jeg synes nogle virksomheder har været lige lovlig hurtige til at fyre medarbejdere. Og lige lovlig hurtige til at kombinere aftalen med statslig lønkompensation med forudgående aftaler med medarbejderne om lønnedgang,” understregede Kim Simonsen på pressemødet.

Finansminister Nicolai Wammen oplyste under pressemødet, at der fortsat ikke er forbud mod, at virksomheder kombinerer tilslutning til aftalen om statslig lønkompensation med en forudgående aftale med medarbejdere om en midlertidig lønnedgang.

"Det, vi ønsker fra regeringens side, er, at flest mulige kan beholde den løn de har - i stedet for at få en fyreseddel. Og så er der selvfølgelig et ansvar, der ligger ude på den enkelte virksomhed i forhold til at bruge de her ordninger på den mest fornuftige måde - samtidig med at vi også må sige til hinanden, at det er en helt ekstrem situation derude, som gør, at man mange steder kæmper med overhovedet at holde hovedet over vande. Det korte af det lange er, at man ikke - efter at man er trådt ind i den her ordning - kan begynde at fyre medarbejdere," siger Nicolai Wammen til Netavisen Pio.

Det, vi ønsker fra regeringens side, er, at flest mulige kan beholde den løn de har - i stedet for at få en fyreseddel

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet