Løsning for Mint kan være på vej og fra nytår må man forsvare sig med peberspray

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Den står på politisk kaos i Storbritannien. Mens premierminister Theresa May forsøger at samle opbakning til en form for genforhandling af Brexit-aftalen mellem Storbritannien og EU blandt EU’s regeringschefer har en bred kreds af Mays egen konservative parlamentsgruppe stillet et mistillidsvotum til hende.

Den sag afgøres onsdag aften. Men uanset udfaldet vil det politiske kaos fortsætte i Storbritannien. Og mere og mere tyder på, at Storbritannien forlader EU i marts uden en aftale med EU-landene.

I USA har præsident Trumps ’fikser’ fået tre års fængsel. I Strasbourg i Frankrig jagter store politistyrker en mistænkt, der menes at stå bag terrordrabet på tre og 13 sårede. Herhjemme er der nyt håb for udviste Mint og andre velintegrerede børn. Og fra Nytår er det tilladt at forsvare sig med en peberspray i eget hjem.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Løsning for Mint kan være på vej

Under en forespørgselsdebat onsdag om udvisningen af ellers velintegrerede børn – de såkaldte Mint-sager - meddelte udlændingeminister Inger Støjberg (V), at hun vil indkalde Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti til forhandlinger.

Støjberg indkalder S og DF til ”drøftelser om, hvorvidt der set i lyset af de aktuelle enkeltsager er behov for mindre justeringer.”

Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, glæder sig over invitationen til forhandlinger:

”Bedre sent end aldrig. Jeg ser indkaldelsen som ministerens anerkendelse af, at der er behov for ændringer af loven,” siger Tesfaye til Netavisen Pio.

Læs mere her.

 

Trods advarsler: Peberspray bliver lovligt fra Nytår

Et flertal i Folketinget bestående af regeringen og Dansk Folkeparti har vedtaget en lov, der gør det lovligt for personer over 18 år at have peberspray i eget hjem.

Fra næste år bliver det derfor muligt for almindelige borgere over 18 år at opbevare peberspray i deres eget hjem. Og om nødvendigt anvende sprayen til selvforsvar, for eksempel ved hjemmerøverier.

Sammen med lovliggørelsen blev straffen for ulovligt at bære en peberspray i det offentlige rum skærpet for personer, som tidligere har fået fængselsstraffe for at overtræde våbenlovgivning eller har begået vold, røveri etc.

Læs mere her.

 

Minister vil begrænse salg af lattergas

Tirsdag blev et forslag om alderbegrænsning nedstemt. Nu foreslår erhvervsministeren i stedet at begrænse, hvor mange lattergaspatroner man må købe.

Det skal være slut med frit at købe store mængder lattergas som rusmiddel.

Sådan lyder det fra erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), som vil sætte begrænsning på antallet af lattergaspatroner, det skal være tilladt at købe.

Patronerne, som egentlig er beregnet til at lave flødeskum i flødeskumssifoner, kan købes i isenkrambutikker og kiosker landet over. Men selvom lattergassen er tiltænkt noget ganske uskyldigt, er det blevet udbredt som rusmiddel blandt unge.

”Vi har ikke lagt os fast på, om begrænsningen skal være to, fem eller flere, men vi arbejder hen mod at få indført en lov om at begrænse, hvor mange patroner man må købe,” siger Rasmus Jarlov (K) til TV 2.

Læs mere her.

 

Mombasas fattigere havnearbejdere har udsigt til højere løn

Kenyanske myndigheder åbner op for, at havnearbejdere i Mombasa får en lovfæstet mindsteløn.

Det sker i kølvandet på det undersøgende netmedie Danwatch’ afsløring af arbejdsforhold blandt Mærsks underleverandører.  

En timeløn på 2 kroner. Eller 11 øre for at bære en 40-kilos sæk fra lager til container. Det er lønforholdene for tusindvis af havnearbejdere i Mombasa, Kenya. Men nu er der ifølge kenyanske medier for første gang udsigt til en lovfæstet mindsteløn for arbejdere, der beskæftiger sig container-fastspænding, rengøring, optælling og andre lavtlønnede funktioner.

Det siger formanden for Foreningen af Kenyas Shipping Leverandører (KSCA), Richard Jefwa, i et interview med den kenyanske avis The Standard.

''Deres løn er langt under, hvad andre havnearbejdere tjener i havne over hele verden. Vi har anmodet om at få lov til at sætte vores egne takster – her vil det være 100 USD per vagt delt mellem otte arbejdere”, siger Jefwa.

Læs mere her.

 

Tre års fængsel til Trumps ’fikser’

Michael Cohen, Donald Trumps tidligere advokat, blev onsdag flankeret af sin kone og sine to børn idømt 3 års ubetinget fængsel for flere forbrydelser, herunder en som implicerer den amerikanske præsident som værende en mulig kriminel bagmand.

Den 52-årige selverklærede ´fikser´ for præsidenten blev blandt andet dømt for kampagnesvindel ved forud for præsidentvalget i 2016 at have »orkestreret« betaling af tys-tys penge til pornostjernen Stormy Daniels og playboymodellen Karen McDougal, som begge hævder at have haft affærer med Trump.

Læs mere her.      

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook