Lokalformænd melder sig ud af Venstre efter opgør mellem Ellemann og Støjberg

Balladen blandt Venstres politikere på Christiansborg forplanter sig til partiets bagland
Foto: Wikimedia Commons: Arno Mikkor – Aron Urb
Inger Støjberg (V).
Tre lokalformænd i Venstre er så vrede over partitoppens behandling af tidligere næstformand Inger Støjberg, at de har meldt sig ud af partiet og dermed stopper på deres poster.

Det skriver DR Nyheder.

En af dem er Arne Gynther, der var kredsformand for Venstre på Djursland. Han er 71 år og har været aktiv i Venstre i en menneskealder. Men nu har Arne Gynther  fået nok og har meldt sig ud.

Det var efter min mening så utroværdigt

"Det er den behandling, man har givet Støjberg. Det var efter min mening så utroværdigt, som noget kan være. Så derfor stoppede jeg med at være i partiet," siger Arne Gynther.

Støtte til Ellemann

DR Nyheder har talt med en lang række lokale formænd i Venstre. Langt de fleste støtter Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og hans håndtering af både rigsretssagen mod Inger Støjberg og hendes exit som næstformand. De mener ikke, der er nogen vej uden om en rigsretssag i sagen om tvangsadskillelse af unge asylpar.

Og de er enige med Jakob Ellemann-Jensen i, at Inger Støjberg har været illoyal over for partiet i flere sammenhænge. Og det kunne ikke løses på andre måder, end at Støjberg skulle stoppe som næstformand.

Men der er altså også røster, der mener, at Inger Støjberg er blevet så urimeligt behandlet, at de nu forlader deres tillidsposter og partiet.

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, henviser i en kommentart til DR Nyheder til, at Venstre har over 450 lokale formænd:

Det er altid trist og ærgerligt

 

"Det sætter vi stor pris på, og det er altid trist og ærgerligt, at nogen vælger at stoppe. Jeg ved, at alle vores formænd er optaget af at ville Venstre det bedste og kæmper hårdt for det."

Exit Støjberg

Konflikten mellem Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg brød ud i lys lue mellem jul og nytår. Først sagde partiformanden, at Venstre var klar til at støtte en rigsretssag mod Inger Støjberg, hvis de jurister, der var udpeget af Folketinget, mente, at der var en sandsynlighed for, at hun ville blive dømt.

Det udviklede sig til en konflikt, som også kom til at handle om Inger Støjbergs loyalitet over for partiformanden. Ifølge Jakob Ellemann-Jensen var der flere eksempler på, at Inger Støjberg som næstformand ikke havde bakket ham op. Det gik ikke, og derfor måtte hun gå.

Jakob Ellemann-Jensen fik opbakning til det synspunkt fra partiets forretningsudvalg, og derfor skal der på søndag afholdes et ekstraordinært landsmøde, hvor der skal vælges en ny næstformand for Venstre.

Det er den største mistillidserklæring

 

Efterfølgende har Inger Støjberg sagt, at "det er den største mistillidserklæring, jeg kan få fra min egen formand", da et flertal af partiets folketingsmedlemmer, herunder Jakob Ellemann-Jensen, i sidste uge besluttede, at den tidligere næstformand og udlændinge- og integrationsminister skal stilles for rigsretten.

Fratages den sidste post

Senest er det kommet frem, at Jakob Ellemann-Jensen og resten af partiets ledelse vil indstille, at Inger Støjberg skal fravristes den sidste post, hun har tilbage: Den tunge post som retsordfører.

Flere kilder fortæller uafhængigt af hinanden til B.T., at Venstres top allerede i sidste uge, hvor et flertal i partiet stemte for en rigsret, besluttede, at den tidligere næstformand ikke kan fortsætte som retsordfører med en rigsret på nakken.

Adspurgt direkte om retsordførerskabet svarer Inger Støjberg via en sms til B.T., at hun ikke har fået en officiel melding om sit ordførerskab endnu. Hun har dog også hørt, at ledelsen har planer om at give det til en anden.

Have mod og mandshjerte

”Jeg havde troet, at ledelsen ville have mod og mandshjerte nok til at fortælle mig den slags direkte. Jeg er glad for at være retsordfører, og jeg mener, det er helt afgørende for Venstre og Venstres fremtid, at partiet har en stram retspolitik,” skriver hun.

Beslutningen om Inger Støjbergs ordførerskab er ikke meldt ud til folketingsgruppen endnu.

Halvering i meningsmåling

Samtidig fortsætter Venstre med at falde i meningsmålinerne. I en meningsmåling Voxmeter har lavet for Ritzau, får Venstre opbakning fra bare 13 procent af vælgerne og i en tilsvarende måling, YouGov har lavet for B.T, får Jakob Ellemann-Jensen & Co endda kun 9,2 procent. Venstre fik 23,4 procent ved folketingsvalget i 2019.

En usædvanlig dårlig måling

 

"Det er godt nok en usædvanlig dårlig måling, som ligger markant under andre målinger," forklarer Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, til avisen.

"Når det så er sagt, så tager vi i øjeblikket et dyk i målingerne, fordi det har handlet alt for meget om personer frem for vores politik. Nu må vi bare vise danskerne, at Venstre er et parti, som kerer sig om et stærkt velfærdssamfund, ansvarlig økonomisk politik, jobvækst i en grøn omstilling og stram og konsekvent udlændingepolitik."

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Jeg tror ikke at Venstre politikker på Christianborg er klar over hvad mange tænker og tror. 30.000 medlemmer bestemmer hvem 770.000 vælger kan stemme på, men de mange som har stemt på Venstre, dem tager man ikke hensyn til Jacob Ellermann-Jensen, starter med at opføre sig som ring forlovet med Morten Østergaard. jeg tror på at mange ser Jan E Jørgensen og Jacob som mere tilhørende Radikale Venstre i holdninger OSV.
I må huske på at Jacob Ellermann-Jensen en gang har meldt sig ud af venstre på grund af udlændinge politikken,
så har han nok set at det er bedre at blive medlem af folketinget i sin fars gamle parti, en at slås i det Radikale Venstre, hvor han høre til efter min vurdering.
Så her til sidst fik Jacob Ellemann-Jensen en fiks ide Jacob går i spidsen for at der skal rejses Rigsret sag mod Inger så står han som en rigtig Radikal Venstre politikker, mens Socialdemokratiet er de sidste der melder ud at de bliver nød til at støtte forslaget, så med en ven som Jacob så behøves man ingen fjender det klare han fint. Jeg skriver dette kun fordi jeg opfanger at Jacob og de der har samme holdning i Storbys Venstre må forstå, når vælgerne ikke tror på hvad Jacob siger så kan vælger man bare finde et andet parti.
Så tænk jer om i er 30.000 i Venstre og er ikke enig. Men vi er 770.000 hvor mange ikke er tilfreds med ledelsen i Venstre vi har jo heller ikke valgt dem.

Annonce