Løkke blæser på de arbejdsløse danskere

Statsministeren har indledt trepartsforhandlinger med massivt fokus på flygtninge i job – og medierne følger trop. At vi har næsten 200.000 arbejdsløse, er gået i glemmebogen. Mange af dem optræder ikke engang i statistikken.
Dynefabrikant Lars Larsen er en af Danmarks rigeste. Han voksede op i små kår og har selv opbygget sit imperium. Det vækker anderledes respekt, end når rigmænd arver det hele af Farmand.

Jysk i Uldum fortjener ingen respekt. Dyne-Larsens lokale filial har sagt nej til arbejdsløse danskere, fordi de angiveligt ikke var kvalificerede. Blandt de afviste var, ifølge Fagbladet 3F, flere, der havde både otte og ti års erfaring med lagerarbejde.

Til gengæld har Jysk nu taget otte flygtninge i virksomhedspraktik. Ingen af flygtningene har samme erfaring, men de har en anden fordel: Kommunen betaler.

Det er denne form for »fortrængning«, der vækker bekymring hos danske lønmodtagere. Over halvdelen af 3F'erne frygter, at flygtninge tager deres job.

Snævre forhandlinger
Trepartsforhandlingerne mellem regering, fagbevægelse og arbejdsgivere startede i sidste uge. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har gjort flygtninge til den absolutte mærkesag. Hvis vi ikke får dem i arbejde, »vil det knække vores sammenhængskraft«, siger han.

Løkke har ikke samme interesse for danske arbejdsløse, heriblandt de indvandrere der har været her i mange år. I nytårstalen jublede statsministeren over, at »Danmark er ude af den økonomiske krise«, og at »arbejdsløsheden er lav«.

Den officielle ledighed er da også nede på 4,5 procent. Hertil skal imidlertid lægges 60.000 »skyggeledige«, der er røget ud af statistikken – blandt andet dem, der har mistet dagpengene og nu forsørges af ægtefællen. Det dokumenterer en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

De glemte arbejdsløse fremgår af de såkaldte AKU-undersøgelser, der hvert kvartal kortlægger den reelle arbejdsløshed. Forskellen på den officielle og den reelle arbejdsløshed er større end for få år siden. Maskerne i det sociale sikkerhedsnet er blevet dårligere – og flere falder igennem.

Stærke interesser
Denne klummeskriver er enig i, at flygtninge i job er vigtigt, men det er danske arbejdsløse vel også?

Desværre har stærke kræfter interesser i det snævre fokus på flygtninge. Arbejdsgiverne bruger flygtninge til at underbyde danske løn- og arbejdsforhold. V-regeringen vil også af politisk-taktiske grunde fastholde udlændingedebatten. Heller ikke medierne interesserer sig for de arbejdsløse. Efter det politiske kompromis om dagpengene er de ikke længere »en god historie«.

Overdanmarks sociale blindhed skader den sammenhængskraft, som Løkke taler om. Det skaber spændinger mellem »dem« og »os«.

Fagbevægelsen presser med rette på for en bredere dagsorden ved trepartsforhandlingerne. De skal da også senere behandle andre emner – social dumping, efteruddannelse, pensionsforhold m.v.

Men lur mig: Hverken statsministeren, arbejdsgiverne eller medierne vil udvise samme interesse.
Lars Olsen er uddannet cand.phil. i samfundsfag. Lars Olsen har siden 1984 arbejdet som journalist. I 2005 begyndte han at arbejde som forfatter på en stribe omtalte debatbøger, blandt andet om ulighed i uddannelse og om skævheder i magtforhold og folkestyre.
Klummen er bragt i samarbejde med Fagbladet 3F.


Flere artikler om emnet

Annonce