Løkke har lovet 2025-plan siden valget

Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen er årsagen til de udskudte skatteforhandlinger, at der først skal udarbejdes en 2025-plan. Men Løkke lovede en 2025-plan allerede inden han besluttede at lægge skatteforhandlingerne til foråret.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen valgte i går at aflyse forårets forhandlinger om en skattereform. I stedet vil Løkke nu gå efter forhandlinger til efteråret.

Det er min vurdering, at vi får det får det bedst mulige grundlag for at lave en skattereform, hvis den tager afsæt i en ny økonomisk 2025-plan, som regeringen derfor vil fremlægge til sommer. Det betyder, at vi udskyder forhandlingerne om reformen nogle måneder. Og det gør vi, fordi vi har høje ambitioner”, udtalte Løkke på gårsdagens pressemøde.

Bortset fra Anders Samuelsen, så blev forklaringen pænt modtaget blandt landets politiske kommentatorer, som købte statsministerens forklaring. ”Ny 2025-plan giver Løkke mulighed for større skattelettelser”, var eksempelvis overskriften i Jyllands-Posten.

Argumentet om, at skatteforhandlingerne må udskydes, fordi der skal være tid til at lave en 2025-plan, er dog noget tynd. Løkke lovede nemlig allerede forud for valget sidste år – og altså inden han skrev i regeringsgrundlaget, at skatteforhandlingerne ville finde sted til foråret – at en ny regering som noget af det første måtte udarbejde en 2025-plan. I et interview i Jyllands-Posten 5. april 2015 talte Løkke om behovet for en 2025-plan:

Man må bare sige, at det lader sig ikke gøre som oppositionsparti at udarbejde en konsolideret 2025-plan. Altså det gør det bare ikke. Men det rokker ikke ved, at det giver god mening inden alt for længe at begynde at kigge i 2025-perspektiv”. Bliver det en af de første opgaver for en ny regering, ville journalisten vide. ”Ja, det vil være rimelig naturligt”, svarede Løkke.

Også over for Berlingskes Politiko kaldte Løkke det før valget for ”helt oplagt” at tage fat på en 2025-plan. Ideen om en 2025-plan var altså ikke noget der opstod i går, men har været et Løkke-forslag i ni måneder. Det kan derfor undre, at Løkke ikke bare oprindeligt i sit regeringsgrundlag knyttede 2025-plan sammen med skatteforhandlinger. I stedet valgte han at skrive, at skatteforhandlingerne skulle finde sted i foråret 2016, mens han ikke skrev et ord om 2025-planen.

At det skulle være flygtningesituationen, som har gjort det nødvendigt med en 2025-plan inden skatteforhandlinger, er også et tyndt argument. Da en langsigtet fremskrivning af dansk økonomi nødvendigvis må blive baseret på betydelig usikkerhed om asyltallene (ligesom der vil være usikkerhed om olieprisen og mange andre tal), uanset om den laves i foråret eller i efteråret.

Det nye er altså ikke, at Lars Løkke vil lave en 2025-plan. Det nye er, at henvisningen til den 2025-plan, der har været på vej i snart et år, bliver brugt til at udskyde skatteforhandlingerne. En lidt tynd forklaring, som dog heldigvis for Løkke blev taget godt imod.


placeholder

Annonce