Løkke: Kommunale besparelser kan gå til lavere skat

Regeringen vil styrke ”den individuelle velfærd” gennem skattelettelser. Og pengene til skattelettelser kan sagtens komme fra de nedskæringer, der i øjeblikket finder sted i kommunerne, bekræftede Løkke i sin første duel med Mette Frederiksen.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen bekræftede i dag, hvad andre Venstrefolk tidligere har antydet: Nemlig at det meget omtalte omprioriteringsbidrag kan bruges til lavere skat. Det kom frem under dagens spørgetime, hvor Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen for første gange tørnede sammen med statsministeren.

Folketingets formand Pia Kjærsgaard indledte med ønsket om ”en levende debat om overordnede principielle emner med aktuelle politiske spørgsmål – og svar”. Sidstnævnte var en slet skjult hentydning til Helle Thorning-Schmidt, som ifølge kritikkerne brugte mere tid på at stille spørgsmål til oppositionen, end på at svare på deres spørgsmål.

Som Folketingets største parti lagde Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, ud med at bede statsministeren bekræfte, at regeringens forslag til kommunale udgiftslofter betyder, at der de kommende år skal spares milliarder af kroner på børnehaver, folkeskoler og ældrepleje. ”Kan statsministeren bekræfte, at regeringen planlægger at gennemføre besparelser på syv milliarder kroner i 2019, hvis man sammenligner med året 2016?”, lød det fra Frederiksen.

Det ville Løkke imidlertid ikke bekræfte. For de penge, der findes gennem omprioriteringsbidraget, indgår i det statslige budget og kan bruges andre steder, mener Løkke: ”Nogen af pengene kan omprioriteres til velfærd i kommunerne. Nogen af pengene omprioriteres til velfærd i regionerne. Nogen af pengene kan frigøres til forbrug i staten. Nogen af pengene kunne i princippet også omsættes til velfærd for borgerne i form af skattelettelser”, lød det fra statsministeren.

Løkke bekræfter dermed, at pengene kan gå til lavere skat. Han gentog også senere i debatten begrebet ”den individuelle velfærd”, som altså angiveligt er Venstres nye dækker over lavere skat. Præcis hvor stor en del af de kommunale besparelser, regeringen ønsker at bruge på lavere skat, fortalte Løkke dog ikke.

Løkke sin egen indledende tale til at fremhæve, at regeringen allerede har indgået femten politiske aftaler siden valget, og nu har lavet aftaler med samtlige politiske partier i folketinget. Løkke talte derudover om næste måneds folkeafstemning om at omdanne EU-forbeholdet til en tilvalgsordning.

 


placeholder

Annonce