Løkke og Co. stemmer for social dumping

Valget handler om ordentlige arbejdsforhold. Hvis Lars Løkke vinder valget, risikerer fire års kamp mod social dumping at blive rullet tilbage.
Så kom valget. De næste 3 uger skal bestemme landets videre rejse. Skal ”rød blok” fortsætte, eller skal Lars Løkke og Co. sætte sig på ministertaburetterne? Det kan virke irrelevant, om det bliver en rød eller blå regering. Men der er stor forskel når vi snakker social dumping.

Social dumping sat i system
Forleden dag var jeg på postcentret i Kastrup Lufthavn. Her arbejder 150 ufaglærte, der dagligt sikrer, at breve og pakker fra hele verden sorteres, tjekkes for ulovligt indhold og sendes videre til alle os andre. En arbejdsplads hvor der er ordentlige arbejdsforhold.

Men uden for døren er verden en anden. Her holder dusinvis af danske lastbiler, bemandet næsten udelukkende med udenlandske chauffører. De arbejder under groteske forhold til en løn der knap rækker til at få mad på bordet.

Chaufførerne kommer fra østeuropæiske lande, hentet til landet af vognmænd, der ikke skyr nogen midler for større profit. Vognmænd, der systematisk omgår dansk lovgivning ved oprettelse af udenlandske skuffeselskaber og på den måde kan importere billig arbejdskraft.

Alt imens har tusindvis af danske chauffører mistet jobbet.

Regeringen har sat en stopper for svindlen
Men der er lys for enden af tunnelen. I tirsdags vedtog et bredt flertal i Folketinget en stramning af godstransportloven. En stramning der betyder, at chauffører skal være ansat i vognmandens virksomhed og ikke i lyssky postkassevirksomheder.

Stramningen er et vigtigt skridt i kampen for gode arbejdsforhold, da udenlandske chauffører fremover skal aflønnes efter de danske overenskomsters bestemmelser om løn, ferie og pension. Indgrebet kan vise sig at være et effektivt våben mod den systematiske sociale dumping, der foregår i transportsektoren.

”De blå” stemmer for social dumping
Men Venstre, konservative og Liberal Alliance valgte at stemme imod lovforslaget. De tre partier finder tydeligvis ikke forholdene i transportbranchen som værende urimelige. Tværtimod.

Sætter Lars Løkke sig på statsministertaburetten kan glæden blive kort. Flere års kamp for ordentlige arbejdsforhold kan vise sig forgæves. For borgerlig regering ført an af Lars Løkke, kan meget vel rulle loven tilbage.

Så der ér forskel på de to blokke i dansk politik. Selvom de begge roser den danske model og stiller sig op med forargede miner foran tv kameraerne når de bliver stillet foran de urimelige forhold der eksisterer i visse dele af det danske arbejdsmarked. Det er kun den røde blok, der har vist sig villige til at give fagbevægelsen og de organiserede arbejdsgivere våben imod den sociale dumping der foregår i disse år.

For mig er valget om 3 uger nemt. Kampen mod social dumpning er den vigtigste kamp i årtier. I dag er det transport- og rengøringsbranchen der er i knæ. I morgen kan det være dit job der er i fare.

 

Morten Søndergaard (f. 1975) er 3F’er og Fællestillidsrepræsentant ved Internationalt og Københavns Postcenter.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.


Kommentarer fra Facebook