Løkke skraber bunden: Rekordlav moral og troværdighed

Lars Løkke er den mindst troværdige statsministerkandidat i 14 år. Det viser en ny gennemgang af Gallups målinger. Thorning slår Løkke med banelængder både på moral og troværdighed, og hendes anseelse er faktisk vokset siden 2011.
En gennemgang af Gallups troværdighedsmålinger fra 2001 til 2014 viser, at Lars Løkke Rasmussen (V) i vælgernes øjne har den dårligste moral og laveste troværdighed, som nogen statsministerkandidat har haft i over 14 år. Det er BT, som har lavet gennemgangen.

Kun lidt over hver tiende vælger (13 %) mener, at Lars Løkke Rasmussen har en større troværdighed end Helle Thorning-Schmidt – og det endda på trods af højrefløjens massive løftebruds-anklager og mange angreb mod regeringen. Helle Thorning-Schmidts troværdighed er tre gange så stor som Venstre-lederens. Hele 40 % af de adspurgte mener nemlig, at statsministeren er den mest troværdige af de to.

Hvem er Danmarks moralske statsminister?
Måler man på statsministerkandidaternes moral, får Helle Thorning-Schmidt også den højeste score. 42 % af vælgerne mener, at hun har den bedste moral, mens Lars Løkke må tage til takke med mindre end hver tiende vælger. 9 % af danskerne mener, at han har den bedste moral af de to.

I dag er Thornings moral den bedste hos hele 42 % af vælgerne og hendes troværdighed hos 40 %. Dermed har hun faktisk markant forbedret både sin moral og troværdighed blandt vælgerne siden 2011 – og det endda på trods af anklagerne om løftebrud, blå politik og kritik af de svære reformer.

Man kan forestille sig, at den lange række af bilagsskandaler har ridset gevaldigt i lakken hos Løkke, så når Søren Pind og Inger Støjberg kalder Løkke for ”Danmarks moralske statsminister”, er det altså overhovedet ikke en opfattelse, som vælgerne deler.

Løkke er historisk bundskraber
Løkkes ’rating’ på moral og troværdighed er dermed lavere end tidligere bundskrabere. I de sidste 14 år skal vi tilbage til 2005 for at finde den næstlaveste moral og troværdighed.

For i 2005, da Mogens Lykketoft udfordrede den daværende statsminister fra Venstre, Anders Fogh Rasmussen, blev Lykketoft vurderet som den mest troværdige af kun 24 % af danskerne mod Foghs 56 %. Lykketofts moral blev vurderet tilsvarende lavt, 28 %, mod Foghs 40 %. Dermed er det historisk dårlige cifre, som Løkke må se i øjnene.

”Jeg tror, at Venstre vil gøre meget for, at det ikke bliver en præsidentvalgkamp, hvor vælgerne skal tage alt for voldsom stilling til personerne. Det havde man ikke noget imod, da formanden hed Fogh. De her tal tyder på, at det kommer man nok ikke til at gøre denne gang. I stedet vil man tale om ’holdet’ og ikke så meget om Løkke som person,” siger Robert Klemmensen, der er professor i statskundskab ved Syddansk Universitet, til BT.

Helle oplever fremgang – på trods af den negative kampagne
Op til valget i 2011 havde Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt omtrent lige stor troværdighed og moral. Helle Thorning-Schmidt blev af 32 % af vælgerne anset for mest troværdig, og 35 % svarede Løkke. På spørgsmålet om god moral slog Thorning kun lige Løkke, da 26 % anså ham for at være mest moralsk, mens Thorning fik 29 %.

I dag er Thornings moral den bedste hos hele 42 % af vælgerne og hendes troværdighed hos 40 %. Dermed har hun faktisk markant forbedret både sin moral og troværdighed blandt vælgerne siden 2011 – og det endda på trods af anklagerne om løftebrud, blå politik og kritik af de svære reformer.

Du kan se hele den grafiske oversigt hos BT her.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Kommentarer fra Facebook

Annonce