Løkkes moralske beklagelser

Lars Løkke Rasmussen beklagede sig 45 gange, men bortset fra nogle småting, så havde beklagelserne ingen rigtige konsekvenser for oppositionslederen.
Sagen om Lars Løkke Rasmussens bilag kulminerede søndag med et rekordlangt pressemøde, der var som taget ud af tv-serien ”Præsidentens Mænd”, hvor en præsidentkandidat lægger en sag død, ved at holde et tilsvarende langt pressemøde.

3 timer og 43 minutter med spørgsmål, beklagelser og diverse søgte forklaringer på, hvorfor der skulle gå knap 10 flyvninger på første klasse, før Lars Løkke Rasmussen (måske af egen drift, måske i dialog med GGGIs revisior) synes, at det var for meget.

Løkke med selektiv hukommelse
Denne sag handler først og sidst om Lars Løkke Rasmussens luksusrejser og omgang med danske bistandskroner. Det vi var vidne til i går var en flot opvisning i selektiv hukommelse og tilfældigt forsvundne bilag.

Lars Løkke Rasmussen forklarede, at han rigtig nok havde fløjet første klasse og at det havde været fint, fordi så kunne han sove i flyet og tage direkte til møde, når han landede i Sydkorea. Ingen anfægter Løkkes ret til at være nogenlunde udhvilet, når han skal til møde i officielt ærinde og ingen forventer, at landets tidligere statsminister skal flyve ”monkey class” og dukke op fuldstændigt bombet, ubarberet og med krøllet skjorte. Det er bl.a. derfor at landets ministre flyver på ”business class”.

At det var rejsepraksis i organisationen, at formanden fløj på første klasse, er naturligvis en formildende omstændighed, men det ændrer jo ikke på det faktum, at Lars Løkke meget nemt kunne have undgået de dyre rejser, ved at bede sekretariatet i Seoul om at nøjes med billetter på business. Det valgte han så bare ikke at gøre.

Men alligevel lidt imponerende, at man sådan kan glemme en regning på 27.000 kroner. Specielt taget i betragtning af, at Lars Løkke Rasmussen normalt er ret nidkærr overfor at huske at indberette selv de mindste udgifter.

Han kom desuden med en flagrende forklaring om en billet til datteren til 27.000 kroner, i forbindelse med den meget omtalte ”rejse til Rio”. En billet om GGGI åbenbart havde betalt, men som Løkke rettelig burde have betalt, selv om det var ”helt efter reglerne” af GGGI betalte. En billet som Løkke tilfældigt havde glemt, at han lige skulle betale. Og så var det jo heldigt, at Ekstra Bladet lige huskede ham på det.

Men alligevel lidt imponerende, at man sådan kan glemme en regning på 27.000 kroner. Specielt taget i betragtning af, at Lars Løkke Rasmussen normalt er ret nidkær overfor at huske at indberette selv de mindste udgifter.

Endelig var der en sag om de bonuspoint som Lars Løkke har optjent ved at flyve frem og tilbage. Bonuspoint som ifølge Ekstra Bladet har en værdi på op imod 100.000 kroner. GGGI har ingen politik om bonuspoint, hvilket i praksis betyder, at bonuspointene kan bruges privat og ikke som i den danske stat, hvor bonuspoint bruges til at købe andre rejser.

Hverken GGGIs direktør, Lars Løkke Rasmussen eller Venstre sekretariat ville tage stilling til, hvad der skal ske med de optjente bonuspoint.

Ingen konsekvenser
Men hvad kan man så ellers udlede af Lars Løkke Rasmussens maratonforestilling? Det står uden for enhver tvivl, at Lars Løkke Rasmussen som formand for GGGI har fløjet for dyrt. Det beklager han og ”tager ansvar” for. Hvad det ansvar så reelt betyder, står så meget uklart. For det har ingen umiddelbare konsekvenser for ham.

Lars Løkke Rasmussen kan selvfølgelig ikke betale pengene tilbage. Der er tale om et beløb på mere end hundrede tusinde kroner og selv med en statsministerløn, vil det være en ualmindelig hård bøde, for noget som i praksis har været efter reglerne.

Venstres Martin Geertsen (V) påstod mandag på TV2/News, om at sagen kan sammenlignes med Holger K. Nielsens sag med aftrædelsesgodtgørelsen til hans særlige rådgiver er til gengæld noget søgt. Rigsrevisionen kigger lige nu på den sag og her må man da gå ud fra, at hvis der er foregået noget forkert, så skal den særlige rådgiver betale de penge, han har fået for meget tilbage. Sådan fungerer det jo i Danmark.

Så selv om Lars Løkke Rasmussen i går beklagede forløbet, så er det der står tilbage, at beklagelsen forblev en gratis omgang ind til videre. Beklagelser var der nok af, men det moralske ansvar, forsøgte ham som Søren Pind kaldte Danmarks moralske statsminister, at løbe fra.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce