Lotte Rod udpegede Østergaard som krænker på dramatisk gruppemøde

Drama for åbent tæppe, men bag kulisserne i den radikale folketingsgruppe var dramaet - om muligt - endnu større
Foto: Netavisen Pio/Niels Jespersen
Morten Østergaard fotograferet 7. oktober 2020, da han gik af som partileder for De Radikaleadikale
Det Radikale Venstre gennemlevede onsdag den nok mest dramatiske dag i partiets historie.

Klokken godt 18 onsdag træder en meget bevæget Morten Østergaard frem for pressen og siger:

“Derfor kan jeg heller ikke med troværdighed fortsætte som politisk leder af Radikale Venstre,” siger Morten Østergaard - med henvisning til, at det var ham, der for knap ti år siden krænkede partifællen Lotte Rod. At Lotte selv i mellemtiden har tilgivet ham, men at han har svigtet både den radikale folketingsgruppe, partiet og offentligheden i hans aktuelle håndtering af sagen. Først og fremmest fordi han undlod at fortælle dét som det var: At det var ham, der havde krænket Lotte Rod.

Klokken 11.30 starter De Radikale et gruppemøde. I sidste øjeblik orienteres gruppemedlemmerne om, at gruppemødet som normalt ikke afholdes på Christiansborg, men i stedet henlægges til Den Sorte Diamant - Det Kongelige Biblioteks ikoniske bygning ud til havnen. Mødet foregår mere præcist i Karen Blixen-salen på 1. sal.

Hovedpunkt på dagsordenen er håndteringen af den sexchikane-sag

Hovedpunkt på dagsordenen er håndteringen af den sexchikane-sag, som Lotte Rod har fortalt om til DR Syd 16. september og samme dag uddybede i et Facebook-opslag. Hun nævnede ikke konkrete navne på nogen krænker, men mandag fortalte hun til Jyllands-Posten, at hun havde fortalt partiledelsen, hvem krænkeren er.

I samme artikel understregede flere - mandlige - medlemmer af den radikale folketingsgruppe, at den pågældende krænker måtte tildeles en sanktion, og kritiserede samtidig partiledelsens håndtering af hele sagen - ikke mindst i lyset af, at netop De Radikale har kørt en meget pågående og højprofileret linje i debatten om sexisme i dansk politik og i partierne.

Medlem af gruppen, Samira Nawa, udtalte således undervejs, at hvis det havde stået til De Radikale var Jeppe Kofod (S) ikke blevet udnævnt til minister. Med henvisning til at Kofod havde sex med en 15-årig pige tilbage i 2008. En udtalelse, som siden både Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen bakkede op om.

Lotte Rod: Morten er krænkeren  

Under gruppemødet på Den Sorte Diamant er det ikke Morten Østergaard, der fortæller, at det faktisk er ham selv, der er krænkeren. Heller ikke Sofie Carsten Nielsen nævner, at det er Morten, der krænkeren.

Stort set samtlige medier er enige om, at det er Lotte Rod af alle, der med tårer i øjnene over for folketingsgruppen udpeger Østergaard som hendes krænker. Lotte Rod indleder nok så dramatisk - henvendt til Morten Østergaard - med ordene: “Du lyver jo”.

“Du lyver jo”

Men det erfarer medierne først i løbet af onsdag aften - længe efter at dramaet er udløst med Morten Østergaards følelsesladede afgang - og den efterfølgende præsentation af Sofie Carsten Nielsen som De Radikales nye leder.

Efter det oplyste udløser Lotte Rods indlæg, at Morten Østergaard trækker sig som partileder.

Og så lige et kampvalg oveni

Men dermed slutter det højspændte drama ikke.

Sofie Carsten Nielsen, som indtil onsdag aften, var gruppenæstformand i den radikale folketingsgruppe, tilbyder også at trække sig. Hun føler et medansvar for den stærkt kritiserede håndtering af sexkrænker-sagen. Hun har i flere uger vidst, at Morten Østergaard var dén, der i sin tid havde krænket Lotte Rod. For som Sofie Carsten Nielsen sagde under præsentationen af hende selv som ny partileder: “Lotte kom til mig i fortrolighed.”

Flere medlemmer af gruppen beder i stedet Sofie Carsten Nielsen stille op til posten som ny partileder. Hun vælger at følge opfordringen.

Hele hans person udstråler, at der foregår noget meget dramatisk og ubehageligt bag de lukkede døre

Ved 16.30-tiden - under en viser det sig senere flere timer lang pause i gruppemødet - møder Netavisen Pio’s udsendte Rasmus Helveg Petersen i stueetagen i Den Sorte Diamant. Hans øjne flakker. Han siger ikke et ord. Hele hans person udstråler, at der foregår noget meget dramatisk og ubehageligt bag de lukkede døre.  

Ud på aftenen viser det sig, at dramaet på gruppemødet om muligt er endnu voldsommere end først antaget. For den radikale folketingsgruppe skal igennem et egentlig kampvalg mellem Sofie Carsten Nielsen og tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard, før De Radikale kan udpege partiets nye leder.

Efter pausen præsenterer de to kandidater, Sofie Carsten Nielsen og Martin Lidegaard, sig. Flere medier vurderer samstemmende, at det nærmest står fifty-fifty mellem de to. Martin Lidegaard anbefales blandt andet af partiets grand old lady, den tidligere mangeårige minister Marianne Jelved.

Samira tager ordet

Men så tager Samira Nawa ordet. Hun mener, at Sofie Carsten Nielsen er den bedste af de to kandidater til at stå i front for partiet i den ophedede sexisme-debat.

Martin Lidegaard er pikeret, beretter flere medier. Han mener, at Samira Nawa lader nogle ubehagelige antydninger hænge i luften. Lidegaard afviser direkte, at han har skeletter hængende i skabet.

Så stemmes der.

Afstemningen, der foregår anonymt, lander på 12 - 4. I Sofie Carsten Nielsens favør. Af samme grund taler hun om “et stærkt mandat”, da hun senere præsenteret sig som partiets nye leder - flankeret af især kvinder fra den radikale gruppe. Samira Nawa var den, der stod nærmest.  

Lidt før klokken 18 dukker De Radikales pressechef, Asbjørn Lindsø, op, og fortæller, at Morten Østergaard om kort tid vil udtale sig. Han beder om, at der ikke stilles spørgsmål - henset til at der er tale om en “sensitiv sag”.

Resten af dramaet kunne følges på tv. Morten Østergaard ender med at svare på enkelte spørgsmål alligevel. Blandt andet får Østergaard understreget, at han ikke har tænkt sig at forlade dansk politik.

Østergaard går kort efter den forholdsvis korte tur fra Den Sorte Diamant til den del af Christiansborg, hvor De Radikale normalt holder til, nemlig Provianthuset. Han følges af journalister gennem den smukke bibliotekshaven. Han mødes med spørgsmål. De fleste svarer han ikke på.

Han ser fortabt ud

Cirka klokken 18.30 forlader Morten Østergaard helt alene Christiansborg. Han går ud til sin bil, der er parkeret i Indre Slotsgaard. Netavisen Pio spotter ham på afstand. Han ser fortabt ud. Østergaard når sin bil. Starter den. Kører ud af den indre slotsgaard. Ude i højre side af ydre slotsgård holder Østergaard ind til siden og taler i sin mobiltelefon. Kort efter kører han og forlader Borgen. Nu som menigt radikalt folketingsmedlem.

Omkring klokken 20 skriver Morten Østergaard i et opslag på Facebook om hans tanker i forhold til hans nærmeste familie - konen og to børn:

“Og mest af alt for den tillid jeg har svigtet mine allerkæreste og nærmeste, som har gjort så meget for at støtte mig i mit arbejde og nu ser mig gå på denne måde. Jeg håber på respekt for, at det er der min energi i den kommende tid vil være.”

placeholder

 

Lotte: Jeg stemte på Lidegaard 

Torsdag formiddag kl. 11.30 skriver Lotte Rod på Facebook, at hun onsdag var en af de fire, der stemte på Martin Lidegaard: 

I går stemte jeg på Martin

“I går stemte jeg på Martin, fordi jeg gerne ville have givet hans politiske tanker en chance,” skriver Lotte Rod, der dog skynder sig at føje til, at hun bakker loyalt op om Sofie Carsten Nielsen som ny leder:

“Sofie har været god for mig hele vejen. Sofie er én, man kan stole på. Hun er en stærk leder af vores parti, og jeg glæder mig til at lave politik sammen med hende.”

placeholder

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Jeg synes ikke det er okay Sofie Carsten Nielsen vælges, hun er sovset ind i sagen, og hvoraf ved den nye ligestillingsordfører noget der kan sætte Martin Lidegaard i mistanke. Noget han selv åben fortæller, men ikke aner, hvad er. Det ligner en hønsegård. Et alvorligt problem håndteres amatøragtigt.

Annonce