Lykketoft: ”Drabet på general Soleimani er det rene vanvid”

Nedskydningen at den iranske general har styrket hardlinerne i Iran, mener tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft
Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) betegner USA’s drab på den iranske general Soleimani i sidste uge som vanvittigt:

Men det værste er, at drabet er hamrende uklogt

"Det er i strid med en hver form for folkeret, at lave det attentat. Men det værste er, at drabet er hamrende uklogt. Som den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, siger, så svarer drabet til at skyde en stang dynamit ned i en krudttønde. Drabet på general Soleimani er det rene vanvid,” siger Mogens Lykketoft i et interview med Netavisen Pio.

Mogens Lykketoft uddyber:

”Drabet på Soleimani betyder, at det ellers ikke særligt populære styre i Iran, er blevet styrket. Drabet har styrket hardlinerne i Iran. Det er det frygtelige ved det. Ideen bag atomaftalen med Iran tilbage i 2015 var jo at give dem, der ønskede afspænding, et større spillerum, en større indflydelse. Nu har Trumps så bidraget massivt til det modsatte. Nu har drabet på Soleimani opildnet de iranske masser – langt-langt ud over dem, der støtter præstestyret.”

Mest uovervejede træk af alle

Mogens Lykketoft mener, at drabet på Iran-generalen er det mest uovervejede træk, Trump og USA overhovedet kunne have valgt:

”Vurderingen fra Mellemøsteksperter fra Obama-administrationen er – ligegyldigt hvad man mener om personen Soleimani og Irans politik - så er drabet på ham det farligste, mest uovervejede og mest uigennemtænkte træk, man overhovedet kunne tage.”

så er drabet på ham det farligste, mest uovervejede og mest uigennemtænkte træk, man overhovedet kunne tage

Mogens Lykketoft understreger, at tidligere præsidenter i USA – Obama og Bush – afstod fra at foretage den aktion, som Donald Trump nu nikkede ja til:

”De havde midlerne og mulighederne, men afstod. Fordi en sådan aktion er hamrende uklog,” understreger Lykketoft.

Lykketoft: Trumps opsigelse af atomaftalen uansvarlig

Mogens Lykketoft mener, at medierne i omtalen af USA’s drab på Soleimani underspiller, at problemerne mellem USA og Iran stammer fra USA’s opsigelse af atomaftalen og de efterfølgende hårde sanktioner rettet mod Iran:

”Jeg synes, det er alt for svagt belyst i medierne, at hele miseren omkring Iran har en rod i Trumps fuldstændig uansvarlige, ensidige ophævelse af den eneste rustningsaftale, som er lykkedes i de sidste årtier, nemlig atomaftalen med Iran.”

”Det var en aftale som hele verden stod bag: Det var USA, Iran – de var hovedforhandlerne – men det var også Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Kina, Rusland, EU. Aftalen blev enstemmigt godkendt i FN’s Sikkerhedsråd, som så afbrød de sanktioner, der var mod Iran fra FN’s side.”

En strangulering af Irans økonomi

Mogens Lykketoft mener, at det er vigtigt at forstå, at de amerikanske økonomiske sanktioner vendt mod Iran er så omfattende, at de nærmest strangulerer Iran:  

Hele ideen med atomaftalen var jo, at få Iran tilbage til en normal plads i verden

”Hele ideen med atomaftalen var jo, at få Iran tilbage til en normal plads i verden. Økonomien skulle i gang, der skulle åbnes for handel og investeringer. Det var også Irans motivation for at gå ind på aftalen. Det, som Trump har gjort, er jo ikke bare at opsige atomaftalen. Han og USA har indført den mest vidtrækkende, økonomiske blokade af Iran. Nemlig ved at straffe alle firmaer, der handler med Iran. Det er et forsøg på at strangulere landets økonomi.”

”Så siger man, at der er en meget provokerende adfærd Iran har: Jo, men Iran er udsat for at de bliver stranguleret økonomisk – samtidig med at USA massivt opruster Irans værste modstandere: Saudi Arabien, Emiraterne, men også Israel. Iran følger sig omringet og kolossalt presset.”

Mogens Lykketoft mener, at man i forhold til Iran bør gøre nærmest det stik modsatte af, hvad Trump og USA gør. Nemlig afspænde i stedet for at optrappe:

Det gælder tværtimod om at få afladet spændingerne mellem iranerne og araberne

”Det gælder tværtimod om at få afladet spændingerne mellem iranerne og araberne. Mellem shia- og sunnimuslimer. Det gælder om at få en fornuftig dialog i gang med Iran.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Er stort set enig m mogens lykketoft - det der undrer mig er den socialdemokratiske regerings ageren i denne sag. Hvor bliver den offentlige og officielle fordømmelse af USAs totale mangel på respekt for folkeretten af?
Jeg ved godt at socialdemokraterne ikke længere er varmblodede tilhængere af international lov og ret - særligt i forhold til flygtninge og indvandrere - men når det handler om international politik tænker jeg da at selv socialdemokrater anno 2020 kan se og forstå at der er i småstater som danmarks interesse at der er respekt om de internationale retsprincipper og folkeretten og FN pagten.
Danmark er allieret med USA i NATO - denne alliance kan vel ikke uden videre fortsætte hvis USA insistere på at kunne agere udenfor de rammer der eksisterer for staters ageren i relation til hinanden.

Jeg ved godt at statsministeren og hendes regering er uden format - men findes der ikke nogen i det socialdemokratiake bagland der kan forklare hende at der er store og vigtige principper på spil som vil forme de næste 50 år i international politik - der skal handles nu hvis denne udvikling skal vendes - og første skridt er en offentlig, klar og kontant afvisning af USAs ret til at myrde andre staters repræsentanter efter for godtbefindende.

Marrakech-erklæring er rene vanvid kære Mogens!
Du er jo ikke en person der bliver taget seriøst.
Du har jo skadet den vestlige verden.

Annonce