Lyt til fagfolk, ikke til bankfolk!

Dedikerede medarbejdere er nøglen bag en velfungerende offentlig sektor. Derfor skal vi lytte de forslag, der kommer fra sygeplejersken, socialrådgiveren og SKAT-medarbejderen – ikke til bankdirektøren i Schweiz.
I Politiken skrev en sygeplejerske i forrige uge 'undskyld' til sine patienter for ikke at gøre sit arbejde godt nok. For nyligt sagde en socialrådgiver 'stop' til sin leder, da hun skulle fravælge børnesager på grund af økonomiske besparelser. I interne revisionsrapporter har medarbejderne i SKAT gang på gang gjort opmærksom på, at der var store problemer med kontrollen af de skattesager, som nu har betydet et tab på 6,2 milliarder i skattekassen.

Klynk og dårlig ledelse
Ovennævnte sygeplejerskes undskyldning fik Saxobanks direktør Lars Seier Christensen til tasterne på Facebook: “Det er ikke penge eller medarbejdere, der mangler. Problemerne er udtryk for en ganske horribel prioritering, elendig ledelse, overdrevent bureaukrati, klynkementalitet og en ufattelig mangel på respekt for skatteborgernes enorme ofre”, skrev han og fortsatte:

"Damn... Giv mig eller enhver anden fornuftig erhvervsmand kontrol over den offentlige sektor i fem år. Jeg vurderer, at der kunne spares 20 pct og stadig leveres bedre service og højere medarbejdertilfredshed."

72 sundhedsmedarbejdere udfører i dag udfører det samme arbejde som 100 gjorde for 14 år siden

Denne holdning til det offentlige og mine kolleger burde jeg måske lade passere som en fjern bankmands arrogance. Problemet er bare, at denne holdning allerede viser sig i den nuværende styring af vores offentlige arbejdspladser. En styring, hvor konstante effektiviseringer og besparelser tager kvælertag på mine kollegers muligheder for at levere et ordentligt stykke arbejde. Og en styring der gør, at mange offentligt ansatte er bange for at ytre sine bekymringer. Derfor kan jeg simpelthen ikke lade Lars Seier Christensen udtalelse gå upåagtet hen.

Minusvækst på sundhedsområdet
Tag sundhedsvæsenet. Tal fra OECD viser, at der de seneste år har været minusvækst på udgifterne til sundhedsvæsen i Danmark. Alligevel er aktiviteten per sundhedsmedarbejder steget med 40 procent siden 2001, hvilket betyder, at 72 sundhedsmedarbejdere i dag udfører det samme arbejde som 100 gjorde for 14 år siden.

Som samfund burde vi sætte vores fagligt stolte offentlige medarbejdere langt højere, end vi gør

Jeg tror ikke, at en stor privat virksomhed med plus i produktiviteten ville straffe medarbejderne ved at fyre dem for godt arbejde. Den ville da investere og udvide virksomheden. Men sådan styres det offentlige ikke, man indfører i stedet yderligere besparelser og beder de samme medarbejdere gøre mere for mindre.

Værdsæt medarbejderens ytringer
Lars Seier Christensen har dog ret i en ting: Skar man ned på bureaukratiet og kom unødig dokumentation til livs, så ville man kunne hente mange arbejdstimer ind.

Endnu har jeg ikke hørt én politiker være uenig i den opfattelse, men jeg mangler forsat realistiske bud fra politikerne (og nu fra en erhvervsmand) på, hvordan man så kommer bureaukratimonstret til livs. Jeg tror ikke på, at man bare kan skære problemet væk. Man må gå konkret til værks og lue ud i unødvendighederne sammen med medarbejderne.

Som samfund burde vi sætte vores fagligt stolte offentlige medarbejdere langt højere, end vi gør. Hvis vi lyttede til sygeplejersken, socialrådgiveren og SKAT-medarbejderne der siger fra, når de ikke kan gøre deres arbejde godt nok, fik vi en mere effektiv og bæredygtig offentlig sektor.

For det er i høj grad de dedikerede medarbejdere der gør, at vi har en velfungerende offentlig sektor. De ved, hvad der skal til. Det gør en bankdirektør i Schweiz ikke. Gør vi som han ønsker og kører fortsat rovdrift på medarbejdernes ressourcer og arbejdsmiljø, og reducerer man deres ytringer til klynk, ja så frygter jeg for, hvad der sker med vores offentlige sektor.

 
Signe Hagel Andersen (f. 1982) er sygeplejerske og næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Region Hovedstaden. Signe er tidligere formand for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning (SLS), har været politisk rådgiver på Christiansborg og aktiv i flere politiske sammenhænge. Privat bor hun på Amager, er gift og er mor til to drenge.kommentarer
‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.

Næstformand for Dansk Sygeplejeråd Kreds København


Flere artikler om emnet

Annonce