Måling med en uge igen: Blå blok står til regulært sammenbrud

Der er fortsat udsigt til et regeringsskifte og blå blok står til et historisk valgnederlag, viser måling.
Politikerne har haft travlt i valgkampen med at uddele løfter, fremlægge forslag og angribe hinanden, men ser man på den seneste meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, så er det ikke meget, der har rykket sig mellem blokkene.

Svarene i meningsmålingen fra Voxmeter er indsamlet fra den 26. til den 28. maj, hvilket betyder at hovedparten af de adspurgte har svaret efter resultatet fra Europa-Parlamentsvalget, som gav en overraskende sejr til Venstre. Men hvis der er en positiv effekt af valget, så er det ikke noget som endnu slår igennem i målingen.

Sammenlagt står de fire partier i blå blok nemlig til sammenlagt 66 mandater, mens partierne til venstre for midten samlet står til at komme i Folketinget med 104 mandater.

Dertil skal lægges fem mandater til partiet Stram Kurs, som ikke peger på nogen og som ingen af de andre ønsker at samarbejde, og fire nordatlantiske mandater (to fra Grønland og to fra Færøerne).

Dermed er der lagt op til et regeringsskifte efter grundlovsdag. Og hvis resultatet ender som denne meningsmåling spår, så vil det være det største nederlag for det borgerlige Danmark i mere end 50 år.

Tilbagegang for 3 ud af 4 blå partier

Vælgernedturen i blå blok skyldes især Dansk Folkeparti, der står til bare 10,4 procent af stemmerne, 10,7 procentpoint færre end ved valget for fire år siden. Det vil betyde et tab på hele 18 af partiets nuværende 37 mandater.

Men vælgerne har også forladt Liberal Alliance i store tal. Partiet går tilbage til kun 2,8 procent af stemmerne, hvilket er en tilbagegang på 4,7 procentpoint, og altså faretruende nær på spærregrænsen. Hvis det resultat holder, så vil Liberal Alliance kun få valgt 5 medlemmer til folketinget, 8 færre end i dag.

Også Venstre står til en mindre tilbagegang på 1,8 procentpoint, hvilket vil betyde et tab på to mandater.

Som det eneste af de nuværende partier i blå blok er der fremgang til de konservative. Målingen giver Søren Pape og hans partifæller 5,6 procent af stemmerne, hvilket er en fremgang på 2,2 procentpoint og det vil betyde en fremgang på fire mandater.

Hverken Nye Borgerlige eller Kristendemokraterne står i Voxmeter-målingen til at komme over spærregrænsen. Det gør til gengæld Stram Kurs, hvor vælgerne ikke ser ud til at lade sig ryste af historierne om partileder Rasmus Paludans stalking af politifolk eller kandidater, der kræver kongehuset afskaffet. Stram Kurs står i målingen til 2,8 procent, hvilket vil give det højre-radikale parti 5 mandater.

Stor fremgang til radikale og SF

Hos partierne til venstre for midten er det især De Radikale og SF som har fremgang. De to partier, som begge fik et ekstra mandat ved Europa-Parlamentsvalget, står begge til en fordobling af mandaterne. De radikale står til hele 9,1 procent af stemmerne og 17 mandater mod de nuværende 8, mens SF står til 8,4 procent, hvilket vil give 15 mandater mod de nuværende 7.

Socialdemokratiet står til en fremgang på 1,0 procentpoint, hvilket partiet kan veksle til en fremgang på hele tre mandater. Enhedslisten står også til en mindre fremgang på to mandater.

Kun Alternativet, som stadigvæk fastholder at pege på partileder Uffe Elbæk som statsminister, står til 3,4 procent af stemmerne. Dermed er man selv med den statistiske usikkerhed over spærregrænsen. Resultatet vil give 6 mandater, tre færre end partiet fik ved sidste valg.

Stabil udvikling siden valgkampens start

En enkelt meningsmåling er kun et øjebliksbillede, men ser man udviklingen i samtlige målinger siden valget blev udskrevet, så har føringen til partierne i rød blok været nærmest helt usædvanlig stabil.

Det viser det Djøf Index, som fagforeningen Djøf har lavet, der samler og laver et gennemsnit af alle målinger:

placeholder

Djøf Indexet er i øvrigt ikke lige så optimistisk på den røde bloks vegne, som ovenstående Voxmeter-måling. Her står de røde partier til 97 mandater, mens de blå partier står til 78.

placeholder

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce