Fra fransk side ønsker man at nedsætte den maksimale periode for udstationering og at indføre et princip om ’lige løn for lige arbejde.’
Hidtil har de østeuropæiske lande modsat sig alt for radikale ændringer i direktivet, da det særligt vil begrænse deres borgeres muligheder for at arbejde på tværs af landegrænser.
Det er nu lykkedes Macron at indgå en aftale med Østrig, Slovakiet, Tjekkiet og Rumænien om, at der skal findes en kompromisaftale inden udgangen af oktober, hvor der afholdes et ’socialt topmøde’ i EU.
Ifølge flere franske medier sker dette blandt andet for at bedre præsidentens faldende opbakning efter en række upopulære tiltag over sommeren.
Vil stoppe den illoyale konkurrence
Macron forklarede i eftermiddags på det afsluttende pressemøde i Bukarest, at hans mål ikke er at forhindre rumænske chauffører i at køre på tværs af de europæiske landeveje, men derimod at "stoppe den illoyale konkurrence arbejdere imellem.”
Je me félicite de cette volonté commune de travailler ensemble. pic.twitter.com/f3QGfwA8xj
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 24. august 2017
I den østrigske by Salzburg ekspliciterede Macron i går, at Frankrig og de pågældende østlande vil arbejde med henblik på at nedsætte varigheden af udstationeringsperioden og at skærpe indsatsen imod svindelvirksomheder.
Emmanuel Macron ønsker, at den maksimale periode, hvor en udsendt medarbejder kan arbejde under afsenderlandets arbejdsret, skal nedsættes til ét år – hvor det i dag er muligt i tre år.
Netop spørgsmålet om varigheden af udstationeringsperioden var en af årsagerne til, at forhandlingerne om udstationeringsdirektivet gik i vasken under det sidste rådsmøde i Luxembourg den 15. juni.
Det kan du læse mere om her:
Perfekt timing
Ifølge flere franske medier er Macrons timing perfekt. For Macron rejser til Østeuropa for at beskytte de franske arbejdere samtidig med, at regeringen fremsætter en første version af den omstridte arbejdsmarkedsreform over for den franske fagbevægelse.
Det sker også efter en sommer, hvor præsidentens popularitet er faldet hastigt i de franske meningsmålinger. Han ligger nu 10 procent lavere end sin ellers særdeles upopulære forgænger François Hollande på tilsvarende tidspunkt i præsidentperioden.
Undersøgelser peger på, at den faldende popularitet skyldes en række liberale tiltag: nedskæringer i sociale ydelser, skattelettelser til de rigeste og så frygt for konsekvenserne af hans varslede arbejdsmarkedsreform.
”Den opfattelse er han nu nødt til at rette op på – en revision af udstationeringsdirektivet kunne hjælpe lidt på vej”
Det siger analytiker Jean-Daniel Lévy ved meningsmålingsinstituttet Harris Interactive til Financial Times.
På mandag mødes præsidenten med den spanske, italienske og tyske regeringsleder i Paris for ligeledes at diskutere tiltag imod social dumping.
Det har dog vakt forundring, at han ikke har planlagt et møde med den polske regeringsleder, da Polen er det land i Europa, der har flest udstationerede arbejdere, og som derfor vil blive mest påvirket af lovændringen.