Macron vil stjæle europæiske socialdemokrater

Den franske præsident vil skabe en ny centrumgruppe i Europa-Parlamentet. Det kan splitte socialdemokraterne, som kan komme til at bløde ved EP-valget

De politiske skred i Europa kan sætte sig massivt igennem ved næste års valg til Europa-Parlamentet. Gruppen af socialdemokrater i Europa-Parlamentet, The Progressive Alliance of Socialists & Democrats (S&D), kan blive voldsomt reduceret.

Den nuværende gruppe består af 189 medlemmer, der er fordelt på alle EU’s 28 medlemslande. Men efter valget til Europa-Parlamentet, der finder sted i maj 2019, kan meget se anderledes ud.

Dels meddelte den franske præsident Emmanuel Macron for nylig ud, , at han vil forsøge at skabe en ny europæisk centrumgruppe, der skal bryde den nuværende gruppestruktur i Europa-Parlamentet. Det kan betyde, at S&D-gruppen mister medlemmer til den nye Macron-gruppe.

Og dels står socialdemokraterne i forvejen til at få massiv tilbagegang ved det kommende valg. Brexit betyder, at gruppen under alle omstændigheder mister sine britiske medlemmer.

[content_block id=45865 slug=de-10-stoerste-partier-i-sd]

Italienske socialdemokrater på vej til Macron?
Macrons parti La République En Marche! blev først stiftet i 2016, og stillede derfor ikke op ved det seneste Europa-Parlamentsvalg i 2014. Der har været spekulationer om, at Macron vil tilslutte sig den liberale ALDE-gruppe. Men for nylig meldte han så ud, at han i stedet vil forsøge at grundlægge en helt ny gruppe, når hans parti efter al sandsynlighed bliver repræsenteret i Europa-Parlamentet efter valget næste år.

Ifølge Macron, så er de nuværende partigrupper "usammenhængende", og Macron mener derfor, at ”det politiske system vil få gavn af en politisk revision”. En ændring af den nuværende gruppestruktur vil ifølge den franske præsident styrke parlamentets arbejde med at vedtage reformer i den kommende parlamentsperiode.

Den nye gruppe forventes at kunne appellere til ikke kun medlemmer af ALDE-gruppen, men også til centrumorienterede medlemmer af de to andre store partigrupper, den konservative og kristendemokratiske EPP-gruppe og den socialdemokratiske S&D-gruppe. Herhjemme den radikale leder Morten Østergaard ved flere lejligheder givet udtryk for sin beundring for den franske præsident.

[content_block id=45858 slug=politiske-grupper-i-europa-parlamentet]

Og ifølge netmediet Politico.eu svirrer i øjeblikket rygter om, at de italienske socialdemokrater i Partito Democratico (PD) skulle være fristet af at skifte S&D-gruppen ud med den kommende Macron-gruppe. Partiformand Matteo Renzi har ved flere lejligheder udtrykt sin beundring for Macron og hans planer om at styrke det europæiske samarbejde.

”Der er stor bekymring for, at Renzi vil følge Macron uanset hvad. Der var for nylig en diskussion i den socialistiske gruppe, hvor italienerne blev mødt med beskyldninger om, at Renzi spiller på Macrons hold”, udtaler en anonym italiensk socialdemokrat til Politico.eu.

Finder S&D for venstreorienteret
PD er i øjeblikket med 26 mandater det næststørste parti i S&D, blot ét mandat mindre end SPD. Matteo Renzi selv har foreløbig afvist spekulationerne om, at han skulle være på vej over i en ny gruppe.

Matteo Renzi selv har ikke en baggrund på venstrefløjen, men i det italienske centrumparti La Margherita, som i 2007 slog sig sammen med det italienske socialistparti og blev til PD. Det var netop ønsket om at optage PD i den socialdemokratiske gruppe, som efter valget i 2009 førte til, at S&D-gruppen blev dannet i dens nuværende form.

Et af de få PD-medlemmer, der har villet udtale sig til citat om sagen, er Paolo De Castro. Han bekræfter ifølge Politico.eu, at flere PD-medlemmer finder den nuværende S&D-kurs for venstreorienteret: “Foreløbig håber vi at finde plads til Macrons ideer inden for S&D. Men hvis det ikke er muligt, så må vi se, hvad der sker”, siger han til netmediet.

Det kræver minimum 25 medlemmer fra mindst syv forskellige lande at danne en europæisk partigruppe.

Store partier står til tilbagegang
I forvejen står S&D-gruppen til at miste sit tredjestørste medlem, det britiske Labour-parti, når Storbritannien til næste år forlader unionen. Og flere andre af de toneangivende S&D-medlemmer ser ud til at blive voldsomt reduceret ved næste års parlamentsvalg.

Det franske socialistparti led et voldsomt nederlag ved både præsident- og parlamentsvalget sidste år, og risikerer derfor at blive yderligere reduceret til næste år. Partiet var for ti år siden det største i den socialdemokratiske gruppe med 31 mandater, men blev i 2014 reduceret til 12 mandater.

Også i Tyskland og Spanien har socialdemokratierne udsigt til tilbagegang ved næste års valg, efter at have oplevet tilbagegang ved nationale valg. Tyskland og Spanien udgør henholdsvis det største og fjerde største parti i S&D.

Også i en række mellemstore EU-lande ser det skidt ud for socialdemokraterne. I Holland og Grækenland er socialdemokratierne de seneste år blevet næsten udryddet ved nationale valg, og må se frem til at inkassere stor tilbagegang i forhold til 2014-valget. De polske socialdemokrater formåede end ikke at komme over spærregrænsen ved det seneste polske parlamentsvalg.

Dermed er der faktisk udsigt til, at de rumænske socialdemokrater PSD kan overtage posten som det næststørste parti i S&D. Partiet har i øjeblikket 14 medlemmer, og fik ved det seneste parlamentsvalg over 45 procent af stemmerne.


Kommentarer fra Facebook