Mærkbart fald i antallet af faglærte

På bare ét år er antallet, der gennemfører en erhvervsuddannelse, faldet med 10 procent. Udviklingen bekymrer politikere og Danske Regioner.
På trods af flere forsøg på at vende udviklingen gennemfører stadig færre en erhvervsuddannelse. Alene fra 2017 til 2018 er antallet af nyuddannede faglærte faldet med 10 procent. Det er andet år i træk at antallet af nyuddannede faglærte falder med ti procent.

Det betyder, at antallet af nyuddannede faglærte ligger på et historisk lavt niveau, i følge tal fra Danmarks Statistisk.

Det skriver Altinget fredag.

Mangel på faglærte

De nye tal understreger de senere års debat om manglen på faglært arbejdskraft. Ifølge Danske Regioner kommer vi i 2025 til at mangle 70.000 faglærte.

En række politikere på Christiansborg begræder de nye tal, da erhvervsuddannelserne i forvejen er langt fra at opfylde de politiske målsætninger for området. Flere peger på erhvervsskolereformen fra 2015, som en stor del af årsagen. Med reformen kom der et karakterkrav på erhvervsuddannelserne på mindst 02 i dansk og matematisk, hvilket har begrænset optaget.

Jeg er overbevist om, at erhvervsskoleaftalen fra 2018 nok skal hjælpe

Ærgerligt, men grund til optimisme

Udviklingen ærgrer også Kasper Palm, forbundssekretær i Dansk Metals uddannelsesafdeling:

”Med karakterkravet på 02 så man et mindre fald i optaget på erhvervsuddannelserne. Det var forventeligt. Det er det, vi ser resultatet af nu. Optaget er dog steget igen de seneste år”, siger Kasper Palm til Netavisen Pio.

Kasper Palm peger ligeledes på erhvervsuddannelsesaftalen fra november sidste år, som et positivt element. Aftalen skal øge kendskabet til erhvervsuddannelserne i folkeskolen ved bl.a. at give 7. til 9. klasser mulighed for at tage valgfag på erhvervsskolerne. De positive effekter skal nok vise sig:

”Jeg er overbevist om, at erhvervsskoleaftalen fra 2018 nok skal hjælpe, men tålmodighed er det store problem. Når et barn starter i 1. klasse går der jo 10 år før, vi kan føle effekten af aftalen," lyder det fra Kasper Palm.

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce