Annonce

’Man skal gå efter bolden – ikke kvinden’

Ligestillingskampen har trange kår i dansk politik. Det skal kvindenetværket ’Helga’ rette op på.
Der er alt for få kvinder i politik. Blandt kommunalpolitikere er kun 30 procent kvinder, i Folketinget er andelen stagneret siden 1998 på cirka 38 procent.

”Ligestillingskampen går virkelig dårligt i Danmark, især når man sammenligner os med andre nordiske lande, hvor man forventer en lige fordeling af mænd og kvinder. Det er jo et grundlæggende demokratisk problem.”

Det siger Katrine Skov (S), der er en af initiativtagerne bag det nye socialdemokratiske netværk Helga, som er sat i verden for at få flere kvinder i politik.

 

Vi skaber bevidsthed
Katrine Skov vurderer, at der er et momentum for ligestillingssagen lige nu: ”Folk er enige om, at det her er vigtigt, og at der ikke bliver gjort nok i dag.”

Hun understreger dog, at ord ikke er nok, men at der skal handling til, hvis statistikkerne skal ændres: ”Der skal ske noget - nu.”

Vi underviser for eksempel i herskerteknikker. Det er med til, at folk får øjnene op for, når nogen forsøger at dominere andre.

”I Helga tilbyder vi et netværk af stærke kvinder. Vi ruster vores medlemmer med information, deler personlige erfaringer og giver opbakning til hinanden,” fortæller Katrine Skov.

”Hermed er vi med til at skabe bevidsthed om de udfordringer, som masser af kvinder konfronteres med. Vi underviser for eksempel i herskerteknikker. Det er med til, at folk får øjnene op for, når nogen forsøger at dominere andre.

Historisk set har mænd i meget høj grad, bevidst eller ubevidst, brugt det over for kvinder. I dag er der nok også en del kvinder, der bruger det over for mænd, og det er også et problem. Men det at blive bevidst om, når nogen dominerer andre, er et første skridt."

"Målet er, at man skal gå efter bolden – ikke kvinden.”

Inspireret af Norge
De to initiativtagere til Helga, Katrine skov (S) og Camilla Meyer (S), er begge byrådsmedlemmer i henholdsvis Gladsaxe og Faxe kommune. De fik ideen til netværket under en tur til Tjekkiet, hvor de mødte en række kvindelige politikere fra Norden, som hver især delte ud af deres erfaringer.

I Norge forventer man simpelthen lige repræsentation, ellers bliver man lynchet.

”Det gik virkelig op for mig, hvor langt bagud vi er i Danmark. I Norge forventer man simpelthen lige repræsentation, ellers bliver man lynchet. De har en helt anden indstilling til ligestilling, end vi har i Danmark, hvor det tit er svært at nævne bare ordet, uden at nogen bliver sure.

Rent praktisk har de norske socialdemokrater i årevis haft en manual for deres kvindelige medlemmer, der hedder ’Kvinder kan,’ som giver en masse råd og indsigt. Det var meget inspirerende at opdage,” siger Katrine Skov.

Billede fra Helgas opstartskonference i februar i 2017, hvor Mette Frederiksen kiggede forbi. Til højre for Mette Frederiksen ses Katrine Skov.

Den første Helga-pris uddeles
Helga-netværket vil også være til stede på Socialdemokratiets kongres i Aalborg i den kommende weekend. Her vil de blandt andet uddele den første Helga-pris, som vil gå til byrådspolitikeren Sonja Marie Jensen fra Nyborg, som i foråret stod frem på Netavisen Pio og fortalte om den sexisme, hun har mødt som kvindelig byrådspolitiker:

Jeg skal stå model til både seksuelle tilnærmelser og hånlige kommentarer, der kun har til formål at nedgøre mig på grund af mit køn og min alder.

”Jeg skal stå model til både seksuelle tilnærmelser og hånlige kommentarer, der kun har til formål at nedgøre mig på grund af mit køn og min alder.  Det starter oftest med et klask i røven og ”goddag smukke,” skrev den 22-årige Sonja Jensen dengang i et opsigtsvækkende debatindlæg, der blev taget op i en lang række landsdækkende medier.

Sonja stak hånden i en hvepserede, og er blevet mødt af masser af vrede og modstand.

”Vi giver Sonja Jensen Helga-prisen for hendes mod til at sige fra. Vi ved, at det faktisk betyder en masse for hende, at få anerkendelsen, for det er ikke let at stå frem. Sonja stak hånden i en hvepserede, og er blevet mødt af masser af vrede og modstand. Hun har vist, at kvinder ikke står alene, når de oplever sexisme eller hårde ord,” forklarer Katrine Skov.

”Med Helga-prisen understreger vi, at hun har gjort en stor forskel for rigtig mange kvinder.”

 

Helga-Netværket har taget navn efter Helga Larsen, bryggeriarbejder og fagforeningsaktivist, som i 1918 blev socialdemokratiets første kvindelige medlem.

 

 

 


Flere artikler om emnet