Manden der skal vinde København for Uffe Elbæk

Interview: Hvem vil Alternativet samarbejde med og hvad vil de samarbejde om? Alternativets spidskandidat Niko Grünfeld taler ud.
Selvom ambitionerne er tonet lidt ned og realismen er sat ind, så er ambitionerne for kommunalvalget 2017 stadig høje i Alternativet. I begyndelsen gik målsætningen hos Uffe Elbæk på 60 byrådspladser, en borgmesterpost i København, samt en rådmandspost i Aarhus. Siden er ambitionerne droslet ned til at fokusere på København.

Manden, der skal indfri partistifterens drøm om et hurtigt kommunalt gennembrud og en borgmesterpost i København, hedder Niko Grünfeld. Alternativets spidskandidat i København er uddannet KAOS-pilot, har været dybt engageret i opstarten af partiet og har nu i et par år arbejdet direkte under Uffe Elbæk, som politisk udviklingskonsulent på Christiansborg.

Den københavnske spidskandidat, der gerne vil indtage København for Uffe Elbæk, tager venligt imod udenfor sin arbejdsplads på Christiansborg, hvor vi får os en snak med udsigt til de kongelige stalde.

Alternativet holder sig åbent for hvem, der byder sig til
Han er politisk uprøvet, men alligevel borgmesterkandidat, og derfor lægger han heller ikke skjul på udfordringerne ved at stille op til kommunalvalget for et helt ny parti: ”Vi starter jo fra scratch”, som han siger. Lidt ligesom Hobro, supplerer han, er Alternativets ude på et kommunalpolitiske eventyr. Fodboldklubben Hobro rykkede pludselig op i superligaen, hvor de skulle klare sig mod de store professionelle hold. Men partiet mangler den struktur og de systemer, som Niko Grünfeld nu forsøger at får skabt.

Men vi må også se, hvem der byder sig til

Netop det med at være outsideren og det nye parti står helt centralt for Alternativet.

”Fordi det er første gang, at vi er på stemmesedlen, og fordi vi ikke er bundet af gamle aftaler og blokke, så har vi valgt at stå alene. Vi har valgt at pege på den politik, der er mest socialt retfærdig og mest ambitiøst på den grønne dagsorden. Og den politik, som sikrer og fornyer demokratiet, samtidig med at den er økonomisk ansvarlig”.

Fra Enhedslisten og SF bruger spidskandidater Ninna Hedeager Olsen (Ø) og Sisse Marie Welling (SF) sætninger som ’rigtig bekymrende’ og ’bange for’, når de skal beskrive de tvetydige udmeldinger fra Niko Grünfeld. Begge de røde partiet har meldt ud, at de peger på Frank Jensen, medmindre de selv kan danne flertal alene.

Niko Grünfeld forsøger at svare beroligende, men fastholder alligevel, at alle muligheder skal holdes åbne – også uden for den røde blok: ”Vi ser primært den røde fløj som en mulig overborgmesterpost. Men vi må også se, hvem der byder sig til”.

Grünfeld: ’Ikke et mål i sig selv, at komme af med Frank Jensen'
Mens de kommende samarbejdspartnere på Københavns Rådhus finder det afgørende for både vælgere og den politiske udvikling, hvem man vil pege på som overborgmester, så lyder det ikke som noget, Niko Grünfeld ligger søvnløs over.

”Jeg synes ikke, at det er så interessant, hvem man peger på. Vi vil have en grøn politik. Vi vil have en rød politik. Vi vil give den max gas. Det er er ikke et mål i sig selv for os at komme af med Frank Jensen som overborgmester.”

Vi vil have en grøn politik. Vi vil have en rød politik. Vi vil give den max gas.

Overfor TV2 Lorry har Niko Grünfeld tidligere udtalt: ”Bare fordi man har siddet med overborgmesterposten i 100 år, så er det jo ikke ensbetydende med, at man skal fortsætte med den post”.
På det direkte spørgsmål om, hvorvidt Alternativet kunne finde på at pege på Anna Mee Allerslev og De Radikale, lyder svaret  skeptisk – men ikke afvisende.

”Det tror jeg ikke. Jeg synes, at det peger meget mere på en rød-grøn konstellation, som byen jo også har haft succes med indtil videre. Det er jo også det, vi kan se, at københavnerne gerne vil have. Vi deler jo mest værdifællesskab med hele den rød-grønne fløj.”

[content_block id=39082 slug=hvem-er-niko-gunfeld]

Men når det kommer til de politiske konstellationer, så slutter Niko Grünfeld med kraftigt at indikere, hvor pilen peger hen: ”Jeg har svært ved at forestille mig, at der skulle være så mange andre muligheder end at pege på Frank Jensen eller - Nina Hedeager”.

’Vi vinder på at stå udenfor’
Hvis værdifællesskabet med de rød-grønne partier er så stærkt, så virker det nærliggende, at Alternativet ligeså godt kunne melde ærligt ud overfor de københavnske vælgere og præcisere, hvad de får ud af en stemme på Niko Grünfelds parti:

”Jamen, jeg kan jo svare det samme igen. Vi kommer friske og rene ind. Vi vil gerne være med til at puste nyt liv ind. Jeg synes faktisk, at det interessante er at komme ned i den poliske substans. Det ved du jo også godt selv. Vi har mange værdifællesskaber med både Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.” 

Jamen, jeg kan jo svare det samme igen. Vi kommer friske og rene ind.

Det er tydeligt, at Niko Grünfeld ikke er begejstret for spørgsmålene om partiets placering i det eksisterende landskab. Alligevel har han selv lagt meget vægt på at stå frit og ikke gå i valgforbund, som er en samarbejdsform, som Grünfeld tidligere i Berlingske har betegnet, som værende en mindre demokratisk tilgang.

”Jeg ved ikke, om det er det, jeg har sagt, men hvis jeg har sagt det, så er bagdelen ved at gå i valgforbund, at man deponere sin magt et sted. Man kan jo diskutere om det er stemmespild eller stemmegevinst ved at gå i forbund. Vi vælger ikke at gå ind en klassisk blok og klassiske alliancer”.

Alternativets spidskandidat tror faktisk, at det kan give partiet flest stemmer at stå udenfor.

”Det kan godt være, at det for nogen vil skabe mere usikkerhed, men så må vælgerne jo bare dykke ned i valgprogrammet og se, at en stemme på Alternativet er en grøn, social, demokratisk stemme. Der er både fordele og ulemper ved forbund. Vi har en stor vælgerskare, som er trætte af, at man lægger brikkerne på forhånd.”

Bandekrig: 'Vi må ikke ende med at skulle kigge os selv over skulderen hele tiden'
Niko Grünfeld vil gerne snakke om den politiske substans, som han netop betragter som værende uafhængig af, hvem man laver politikken sammen med. En blandt flere, men en dog meget afgørende mærkesag, er byggeriet Ørestad Fælled Kvarter på Amager, hvor Grünfeld tidligere har udtalt, at ’det vil blive meget, meget svært’ at pege på en overborgmester –der vil fortsætte de igangværende byggeplaner. Det vil netop Frank Jensen, som Grünfeld samtidig roser for at sætte grønne initiativer i gang:

”Han (Frank Jensen, red.) har allerede sat rigtig mange initiativer i gang, men det kan blive endnu grønnere. Vi kan få bedre mobilitet, mindre luftforurening, styrket offentlig transport og hurtigere omstilling af byen til at være eldrevet på transportområdet. Amager Fælled er kun en mærkesag – vi kommer med flere ind i den samlede pulje.

Udover de tre bundlinjer, som var omdrejningspunktet på Alternativets sommergruppemøde for halvanden uge siden, så slutter vores samtale med den højaktuelle bandekonflikt i København.

Her synes jeg, at Frank Jensen har handlet yderst solidt med en fast hånd

”På den korte bane må vi sætte ind. Og her synes jeg, at Frank Jensen har handlet yderst solidt med en fast hånd. Og så skal vi helt klart forsøge med legalisering af cannabis og sociale indsatser. Samarbejde med lokale virksomheder, så vi kan sørge for at få nogle af disse unge mennesker i ind nogle fællesskaber. Det kan ikke passe, at vi ikke kan blive bedre, og det er også det, jeg hører, når jeg er ude på gaden. Folk vil gerne være med til at tage et ansvar. Men på den måde; totalt opbakning til den linje, der er i dag. Det kan jo ikke passe at vi skal ende som Durban (sydafrikansk by med store kriminalitetsproblemer, red.), hvor man hele tiden er bange og skal kigge sig over skulderen.”

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio


Kommentarer fra Facebook