Annonce

Mange industri­virksomheder dropper lokal lønforhandling

’Meget alvorligt’, lyder det fra 3F om ny undersøgelse, der viser at stor andel af industriens ansatte ikke får mulighed for lokal lønforhandling  

På 43 procent af virksomhederne i industrien oplever medarbejderne, at der ikke er blevet forhandlet lokal løn i år. Det viser en ny undersøgelse fra 3F blandt 1.400 tillidsfolk i industrien. Det skriver Fagbladet 3F.

Kravet på lokale lønforhandling er ellers en del af Industriens Overenskomst, som netop pålægger arbejdsmarkedets parter at forhandle en del af lønnen lokalt.

”Når vi i industrien bliver enige med arbejdsgiverne om nye overenskomster, er en helt central del af aftalen, at tillidsfolk og den lokale ledelse forhandler løn og andre vilkår lokalt. Det er en del af fundamentet i den danske model. Hvis ikke det foregår, skal vi tage det meget alvorligt”, siger Mads Andersen, der er formand for 3F’s Industrigruppe og næstformand for CO-Industri, til Fagbladet 3F.

Man risikerer at underminere systemet
At de lokale lønforhandlinger har en principiel karakter, påpeger også Jørgen Stamhus, der er lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet. Det er afgørende, at de indgår i overenskomsten:

”Det er en præmis i overenskomsten, at man aftaler lønstigninger lokalt. Der er klart plads til forbedringer. Man risikerer at underminere systemet. Og konsekvensen af manglende lokale forhandlinger bliver, at man sakker bagud af lønkapløbet”, udtaler Jørgen Stamhus til Fagbladet 3F.

Overfor Fagbladet 3F afviser arbejdsgiverorganisationen DI, at der skulle være nogen problemer og henviser til at lønnen skal afspejle, hvad der er plads til på den enkelte virksomhed.

”Jeg mener ikke, at dette her er et problem”, siger Steen Nielsen, der er underdirektør i DI og tilføjer at utilfredse medarbejdere må tage de faglige konflikter, hvis de er utilfredse:

”Alle har ret til en årlig lønforhandling. Medarbejderne eller tillidsrepræsentanterne kan forlange en forhandling. Hvis ikke lederne imødekommer ønsket, kan de rejse en faglig sag”, siger Steen Nielsen til Fagbladet 3F.

3F’ere skal kunne mærke den økonomiske fremgang
Mens DI mener at arbejderne i industrien allerede får passende lønstigninger, så peger formanden for 3F Industri på, at lønmodtagerne skal have dele i væksten:

”Det handler også om retfærdighed. Efter krisen har vi været meget ansvarlige og tilbageholdende med vores krav. Nu går det godt i økonomien, og det skal også kunne mærkes i pengepungen hos almindelige lønmodtagere”, slutter Mads Andersen.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet