Mange valgløfter - meget få løsninger

3 ud af 4 byrådskandidater vil have flere hænder i ældreplejen. Men der mangler løsninger og bud på hvordan det løfte kan føres ud i livet.
Valgløfterne er mange i øjeblikket og de kører på højt tryk. For os med børn ved vi, at tonelejet bliver højere efter, at børnene er startet i børnehave, fordi den der råber højst får opmærksomheden. Sådan føles det lidt nu, her midt i den politiske valgkamp op til KV17 og RV17. Politikerne råber op om den ene politiske mærkesag efter den anden ”Hør mit valgløfte, det er det bedste – Og jeg holder det”.

Politikerne råber op om den ene politiske mærkesag efter den anden ”Hør mit valgløfte, det er det bedste – Og jeg holder det”.

Specielt har jeg bidt mærke i at rigtig mange kandidater ude i landet, faktisk 3 ud af 4 har samme mærkesag: De vil alle sammen have flere hænder i ældreplejen. Og mange vil have bedre normeringer i dagtilbuddene. Mærkesager jeg som FOA-repræsentant selvfølgelig kun kan støtte. Flere hænder både på ældreområdet og børneområdet vil forbedre de ansattes arbejdsmiljø og mindske arbejdspresset, såfremt ”flere hænder” kommer til at matche arbejdsopgaverne. Flere ældre vil forhåbentligt kunne få et rigtigt bad (og flere), i stedet for et bad af en kold vådserviet, og børnene vil opleve mere tid til nærvær og fordybelse i nye læringsaktiviteter. Befolkningsfremskrivningen taler nemlig et tydeligt sprog, der vil komme flere ældre og flere børn, det er et faktum, der ikke kan løbes fra.

Besparelse spænder ben for valgløfte
Derfor er det jo også helt oplagt at føre de mærkesager i en valgkamp. Men mærkesager skal også føres ud i den politiske arena. Det går jo ikke, hvis vi skal til at klandre 3 ud af 4 kandidater for løftebrud. Dog jeg har endnu ikke hørt en kandidat ude i landet sige, at det helt højaktuelle Modernisering- og effektiviseringsprogram (MEP) sætter en kæp i hjulet for, at de mærkesager kan blive en realitet.

Men mærkesager skal også føres ud i den politiske arena.

Hvert år frem til 2020 vil der fra kommunernes bloktilskud blive fjernet 0,5 milliarder kroner. Som derefter skal prioriteres bredt i den offentlige sektor. Men det er ingen garanti for, at pengene falder på ældre- og/eller børneområdet. Kommunernes Landsforening (KL) har allerede udtalt, at hvis kommunerne ikke formår at finde besparelserne i for eksempel regelforenkling, så vil det betyde personalereduktioner.

Mission: ”Flere hænder til vores børn og ældre”
Min opfordring til de kommende kommunalpolitikere er derfor, at de skal sætte bremsen i overfor det budgetstyringsregime, som VLAK-regeringen har lagt for dagen. Innovationsminister Sophie Løhde har allerede lanceret en Sammenhængsreform for den offentlige sektor – Og den forventes rulles ud med stærkt kraft i starten af 2018, men intet tyder på, at ”Flere hænder” er en del af det.

Der skal derfor allerede nu tænkes langsigtet og i løsninger. Så er vi et skridt nærmere i at få Mission ”Flere hænder til vores børn og ældre” til at lykkes. Skal ambitionen lykkes, så skal sommerens økonomiforhandlinger for 2019 allerede være en del af tankesættet. Og her kan de kommende kommunalpolitikere sagtens tænke en afskaffelse af Moderniserings- og effektiviseringsprogrammet ind.

Helena Mikkelsen er forbundssekretær i fagforbundet FOA.
‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.
Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning

Helena Mikkelsen er forbundssekretær i fagforbundet FOA


Flere artikler om emnet

Annonce