Annonce

Marianne Vind: EU åbner motorvej for billig arbejdskraft, men vi træder på bremsen

Forslaget om en platform til at rekruttere arbejdskraft uden for EU er nok desværre kommet for at blive. Derfor må vi nu sørge for, at forslaget ikke ender som Tinder for social dumping
Foto: Pressefoto
Medlem af Europa-Parlamentet Marianne Vind (S)
Virksomhederne skriger på mere arbejdskraft, og det vil EU-Kommissionen imødekomme med et nyt initiativ, kaldet EU Talent Pool.

Det er kort fortalt en online platform, hvor europæiske virksomheder kan søge og tiltrække arbejdskraft fra lande uden for EU - såkaldte tredjelandsborgere.

Det kan være alt fra en filippinsk murer og en argentinsk buschauffør til en indisk ingeniør, som de europæiske virksomheder kan rekruttere gennem platformen.

På overfladen kan det lyde sympatisk. Jeg kan sagtens forstå, at Kommissionen vil komme virksomhedernes ønske i møde. Men EU Talent Pool har en gedigen social slagside.

Som forslaget står nu, er der nemlig stor risiko for, at jobportalen kan føre til social dumping og misbrug af tredjelandsborgernes arbejdskraft.

Luge ud i tidslerne

Det her forslag er på ingen måde groet i min have. Alligevel er det nu mig, der skal sidde for bordenden, når vi de kommende måneder skal forhandle den endelige aftale på plads.

Jeg er nemlig blevet udpeget som Europa-Parlamentets ordfører på forslaget. Den post er jeg selvfølgelig ikke gået efter, fordi jeg brænder for forslaget.

Tværtimod har jeg taget den rolle på mig for at luge ud i nogle af alle de tidsler, som forslaget gemmer på.

Der er 13 millioner arbejdsløse europæere, så virksomhederne skal se denne vej, inden de henter arbejdskraft ind fra tredjelande

Først og fremmest vil jeg stille krav til, at virksomhederne først må bruge EU Talent Pool, hvis det er umuligt for dem at finde en ansøger i Europa.

Der er 13 millioner arbejdsløse europæere, så virksomhederne skal se denne vej, inden de henter arbejdskraft ind fra tredjelande.

Vil beskytte strejkeretten

For det andet vil jeg sørge for, at arbejdsgivere, som er ramt af en arbejdskonflikt, ikke får adgang til EU Talent Pool.

Min frygt er nemlig, at disse arbejdsgivere så kan bruge jobportalen til at rekruttere tredjelandsborgere som erstatning for de strejkende medarbejdere.

Det vil i praksis betyde, at strejkeretten mister sin værdi.

Derfor er vores vigtigste opgave nu at sørge for, at forslaget ikke ender som Tinder for social dumping

Det forsøger jeg at ælte ind i forslaget om en EU Talent Pool. For selvom jeg grundlæggende er modstander af ideen, må vi erkende, at forslaget nok er kommet for at blive.

Derfor er vores vigtigste opgave nu at sørge for, at forslaget ikke ender som Tinder for social dumping.

For i EU skal alle lønmodtagere have gode arbejdsvilkår, uanset hvor de er fra.

Marianne Vind er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet. Hun er uddannet hospitalslaborant og tidligere næstformand i HK Privat (2011-2019).


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"... selvom jeg grundlæggende er modstander af ideen, må vi erkende, at forslaget nok er kommet for at blive."
Hvorfor giver velmenende politikere op?
Og hvorfor giver ikke velmenende politikere ved med at stille forslag og vedtage forslag der er til skade for Europas oprindelige befolkning?
Hvorfor åbner vi landegrænserne for lykkeriddere fra Mellemøsten og Nordafrika?
Selv de mest gumpetunge iblandt os må da for længst have fattet at islam og demokratier ikke har det godt sammen.
De kan simpelthen ikke sammen. Vi kræver at vores forfatninger skal overholdes. De retter sig efter sharialovgivningen. De skal ikke være her, hvis de ikke overholder vores forfatninger, og alligevel er der politikere der bliver ved og ved og ved.
Sverige og England står ikke til at redde. Allerede nu.
Skal vi bare bøje nakken og sige tak for den tid, vi var selvstændige danskere i et selvstændigt Danmark?

"For i EU skal alle lønmodtagere have gode arbejdsvilkår, uanset hvor de er fra."

I bedste fald er Marianne Vind utilgiveligt naiv, i værste - og nok mest sandsynlige - spiller hun det samme kyniske spil, som socialkammeraterne igennem mange år har spillet, nemlig, at agere nyttig idiot for arbejdsgiverne, som jo plager os alle med deres støjende skrigeri.
"For vi kan jo alligevel ikke gøre noget ved det!"

Det stats- og EU-subsidierede løntrykkeri, viser med al ønskelig tydelighed, hvor kammeraterne føler sig bedst hjemme, nemlig der hvor den grænseløse kapital kan dyrke sin risikofrie slaveimport.

Som altid: Industri- og erhvervsfolkene stryger fortjenesten, mens de skatteyderbetalte, offentlige kasser afholderalle udgifter!

Øhh, var der iøvrigt ikke noget med, at arbejdsmarkedsforhold, skulle være nationale anliggender?

Kravet må i alle tilfælde være, at de folk, der ansøger om job i Danmark, skal kunne begå sig på dansk, uanset om det er håndværkere, chauffører, ingeniører eller læger. Man kan udmærket lære dansk i udlandet. Der eksisterer ikke noget fag, hvor man ikke behøver at sætte sig ind i skriftligt materiale.

Eneste undtagelse kan være fag og arbejdspladser, hvor der normalt tales engelsk. I de tilfælde skal der så være krav om engelsk på højt niveau.

Lur mig om behovet ikke i vid udstrækning kan dækkes fra den 13 mill store EU-pulje. Lige som man kunne gøre meget mere for at omskole, efteruddanne og fastholde alle de seniorer, der ikke kan få lov at arbejde.

Et skrækeksempel er de indiske sygeplejersker, som vi har behandlet på det skammeligste. Det var vist hovedet-under-armen-Løkke, der stod for den totale fadæse.

Annonce