Måske betaler vi for lidt i skat…

Er skattelettelser virkelig det hele værd, når vi kan se, hvor hårdt det rammer folkeskolerne og de ældre? Hvorfor ikke betale lidt mere i skat og få et velfærdssamfund, der leverer den kvalitet vi forventer?
Det kan betale sig at investere en smule mere af vores indkomst i velfærd, for man kan ikke åbne en avis eller se en TV-avis, hvor der ikke er artikler eller indslag, der handler om nedskæringer og besparelser på den borgernære velfærd. Her og der og alle vegne fylder besparelsesordene i debatten, og de sætter sig på dagsordenen. Der skal spares og skæres ned på alle områder.

Besparelserne bliver nogle gange dækket ind under effektiviseringer, men det er mere reglen end undtagelsen, at der ikke i sidste ende er tale om en spareøvelse.

Er bægeret ikke ved at være fyldt? Er vi ikke nået dertil i vores velfærdsydelser, at vi er gået for langt ud ad besparelsessporet?

Når fagpersonalet på sygehusene råber vagt i gevær, og når personalet i den borgernære, kommunale service føler sig magtesløse, fordi de ikke kan give den hjælp, de skal ifølge loven, så er det på tide, vi stopper op og tænker os om.

Hvad er det for et samfund, vi vil have?

Der er ingen tvivl om, at Danmark er et rigt land, og det er på trods af et højt – vel næsten rekordhøjt – skattetryk, at vi er det syvende rigeste land i verden. Skattetrykket har dog ikke forhindret Danmark i at være et af de mest produktive lande i verden, og vores konkurrenceevne ligger også i top.

I Danmark holder vi meget af vores velfærdssamfund, og vi betaler vel egentlig vores skat med glæde. Jeg betaler i hvert fald min skat med glæde, for det, der er vigtigt for mig, er, hvad jeg får for pengene. Jeg har nemlig den klare opfattelse, at jo mere vi som samfund kan gøre sammen i fællesskab, jo bedre er det. Et skattebetalt velfærdssamfund er også et samfund, der i højere grad sikrer mere lighed mellem mennesker, end hvis man bare skruer op for mere brugerbetaling.

I Svendborg Kommune vil højrefløjen med borgmester Lars Erik Hornemann (V) i spidsen sætte skatten ned med 0,1 procent i forbindelse med forhandlingerne om budgettet for 2015. Det vil betyde kommunale besparelser på over 8 millioner kroner. Det er mange kommunale penge at se bort fra, men for den enkelte borger betyder det blot, at de kan købe en ekstra pose lakridskonfekt om måneden. Mon ikke de fleste hellere vil sikre bedre velfærd end tilfredsstille den søde tand?

Min pointe er, at der skal egentligt ikke betales ret meget mere i skat for at sikre, at vores velfærd igen kommer på højde med det, de fleste danskere gerne ser. Jeg er sikker på, at de fleste af os foretrækker børneinstitutioner med en fornuftig personalenormering, en folkeskole der tilbyder vores børn en skolegang, der gør dem i stand til at komme videre i livet, fordi der har været balance mellem krav og ressourcer i undervisningen og en ældrepleje, der ikke kun er overladt til en robotstøvsuger.

Måske vil en lille skattestigning betyde, at Danmark ikke længere er den syvende rigeste nation i verden. Måske ryger vi ned på en ottende plads. Men gør det så meget, når bare vi kan se med tilfredshed på et velfærdsystem, vi igen kan være stolte af?

Frede Skaaning (f. 1965) er folketingskandidat i Svendborg-/Langelandkredsen. Han arbejder til daglig i DSB som togfører, hvor han gennem flere år har været tillidsmand for togpersonalet. Frede Skaaning er aktiv i flere bestyrelser blandt andet LO Fyn og Film Fyn. Privat er han gift med Anne Mette og har to døtre på henholdsvis 17 og 20 år.

I forbindelse med det kommende Folketingsvalg, som skal finde sted senest 15. september 2015, har Netavisen Pio bedt en række af de socialdemokratiske kandidater, der for første gang stiller op til Folketinget, skrive en klumme med politiske visioner for venstrefløjen og politiske bank til højrefløjen.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Kommentarer fra Facebook