Masser af løgn i Trumps tv-tale om at sikre penge til mur

Præsident Trump har taget amerikanerne som gidsel i sin kamp for en nyttesløs grænsemur, mener demokraterne, efter tv-tale fyldt med faktuelle fejl.
Foto: whitehouse.gov
Præsident Trump talte til nationen.
USA’s præsident Donald Trump forsøgte tirsdag nat at lægge pres på hans politiske modstandere om at give ham de penge til at opføre den mur langs grænsen mellem USA og Mexico, som han lovede i valgkampen.

I talen hævdede han, at muren i virkeligheden er efterspurgt af politi- og grænsebetjent, ligesom han bebrejdede Demokraterne i kongressen den efterhånden langvarige delvise nedlukning af den offentlige sektor, der er et resultat af striden om finansieringen af muren.

Trump har bedt om, hvad der svarer til 35 milliarder kroner til byggeprojektet.

Præsidenten og folk omkring ham havde inden tv-talen leget med tanken om at erklære national undtagelsestilstand, hvilket ville give præsidenten mulighed for at betale for muren uden kongressens accept.

"Dette er en humanitær krise. En krise i hjertet og en sjælens krise,” sagde han.

I stedet for at erklære undtagelsestilstand brugte han en stor del af talen til udokumenteret at skyde skylden for mange af landets elendigheder, fra opiumsafhængighed til voldelig kriminalitet – på indvandrerne.

placeholder

Fuld af løgn

Som altid, når præsident Trump åbner munden eller skriver opdateringer på Twitter, så havde han svært ved at holde sig til sandheden. Der var flere løgne, fordrejninger og overdrivelser i den ti minutter lange tv-tale tirsdag, viser fakta-tjek fra flere amerikanske medier.

Helt centralt står hans påstand om, at der er tale om en krise. I hvert fald viser tallene, at den ulovlige immigration er på et meget lavt niveau. Sidste år forsøgte 400.000 mennesker at krydse grænsen illegalt. I år 2000 var tallet tættere på 1,6 millioner.

Trump sagde, at muren indirekte ville blive betalt af Mexico, igennem den opdaterede udgave af den nordamerikanske frihandelsaftale, som Trump sidste år fik forhandlet igennem. En påstand, som både økonomer og eksperter i international handelspolitik mener er tosset.

Trump påstod også, at narkotika som heroin og kokain flyder over en grænsen fra Mexico og ville blive stoppet af en mur. Det billede kan de amerikanske toldmyndigheder, ICE, slet ikke genkende. Hovedparten (90 procent) af narkosmuglingen sker igennem de almindelige grænseovergange.

Endelig fremsatte han også forskellige påstande om, at Demokraterne var imod grænsekontrol (Det er de ikke, de er imod opførslen af muren), at Demokraterne tidligere havde været for en mur, og at de støttede opførslen af en mur af stål, fremfor en af beton. Bare for at nævne nogle af påstandene.

Demokraterne: Trump har opfundet en krise

Hos præsidentens politiske modstandere havde tv-talen ingen umiddelbar effekt. De to ledende demokrater i kongressen talte efter præsidenten direkte til seerne.

”Præsident Trump skal stoppe med at holde det amerikanske folk som gidsel, og han skal stoppe med at opfinde en krise og genåbne regeringen,” lød det fra demokraten Nancy Pelosi, der i begyndelsen af januar overtog posten  som formand for Repræsentanternes Hus.

Hendes kollega i Senatet, den demokratiske mindretalsleder Senator Chuck Schumer, var endnu hårdere i hans kritik af Trump.

”Præsidenten har valgt frygt i stedet for fakta. Han har lige brugt Det Hvide Hus til at opfinde en krise, indgyde frygt og fjerne opmærksomheden fra kaosset i sin administration,” sagde han.

placeholder

En komiker uden publikum

Det var første gang, at præsidenten benyttede sig af muligheden for at tale direkte til nationen. En mulighed som ellers normal er forbeholdt til krig, nationale katastrofer eller præsidentielle undskyldninger.

New York Times tv-anmelder James Poniewozik mente ikke at nogle af parterne kom specielt godt ud af tirsdagens slagveksling.

Det var ikke en god setting for nogle af parterne, lød vurderingen:

”Det Ovale Kontor, som normalt giver gravitas til en typisk præsident, suger kraften ud af denne atypiske præsident. Trump kommer til live han spiller op til et publikum, som dem, han fik op at køre med løfter om, at Mexico ville betale for muren. Fastlåst bag et skrivebord læste han søvnigt og snøvlende op fra en teleprompter. Han var en komiker, der optrådte i et tomt lokale,” lød vurderingen.

Heller ikke de to demokrater bragte nogle nye argumenter ind i diskussionen.

”Pelosi og Schumer, side om side, og skiftedes til at holde en forelæsning i en gang, den ene stirrede, mens den anden talte og de lignede desværre et kryds mellem Grant Woods billede "American Gothic" og tvillingerne fra filmen "The Shining”, skrev han.

placeholder

 

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce