Massiv kritik: Kontanthjælpsloft vil føre til flere hjemløse

Kommunernes Landsforening fremhæver, at regeringens kontanthjælpsloft vil føre til flere hjemløse. Der er ganske enkelt ikke nok billige boliger ude i kommunerne til, at alle kontanthjælpsmodtagerne kan få tag over hovedet når de sættes ned i ydelse.
Det kontanthjælpsloft, som regeringen før jul blev enige med Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance om at indføre, vil med stor sandsynlighed føre til flere hjemløse. Så klar er udmeldingen fra Kommunernes Landsforening (KL), som har sendt et høringssvar i forbindelse med behandlingen af lovforslaget.

Lovforslaget forventes at føre til flere udsættelser og dermed også flere hjemløse (…) Da de fleste kommuner allerede nu har meget svært ved at finde billige boliger, er det urealistisk, at kommunerne vil kunne finde boliger til de borgere, som nu sættes ned i boligydelseskriver KL i høringssvaret ifølge Ritzau.

Kontanthjælpsloftet sætter et samlet loft over, hvor meget en kontanthjælpsmodtager kan modtage i samlede ydelser fra det offentlige. Overstiger man som kontanthjælpsmodtager det loft, er det blandt andet boligstøtten man risikerer at miste. Og tab af boligydelse kan betyde, at mange kontanthjælpsmodtagere ikke vil have råd til fortsat at bo i deres nuværende bolig.

Da kommunerne mange steder ikke har andre, billigere boliger de kan tilbyde kontanthjælpsmodtagerne, kan det ende med, at kontanthjælpsmodtagere står uden tag over hovedet. I forvejen er kommunerne presset på boligfronten, fordi kombinationen af flere asylansøgere og den lavere integrationsydelse til flygtningene betyder, at de også er afhængige af billige boliger.

Organisationer advarer om flere hjemløse
Det er ikke kun KL, der kritiserer kontanthjælpsloftet for at føre til hjemløshed. En lang række organisationer har ligeledes kritiseret forslaget for at føre til hjemløshed.

Formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, frygter flere hjemløse. I et indlæg på Altinget.dk skriver Olesen, at ”kun personer, som er stærkt bevægelseshandicappede, er undtaget fra at blive skåret i boligstøtten. Alle andre personer med et handicap og særlige behov i forhold til bolig kan med det nuværende forslag risikere at blive boligløse”.

Tidligere har også formanden for Rådet for socialt udsatte, Jan Sjursen, fremsat en lignende kritik af regeringens kontanthjælpsloft: ”Folk, der sidder i relativt dyre boliger, får svært ved at blive i deres boliger uden boligtilskud. Man kan frygte, at det vil føre til flere hjemløse. Det er ikke en måde at behandle folk på”, udtalte Sjursen til Ritzau tilbage i oktober.

Også formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, har advaret om flere hjemløse som følge af regeringens ændringer af kontanthjælpen. Regeringspartiet Venstre mener dog ikke, at det vil føre til flere hjemløse:

Jeg mener ikke, at det er indførelsen af kontanthjælpsloftet, der vil føre til, at mennesker på kontanthjælp ikke kan blive i deres lejlighed”, siger Venstres arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen. Det kan de så tænke lidt over ude i kommunerne.


Kommentarer fra Facebook