Mattias Tesfaye varsler et opgør med au pair-ordning

Det er pengene, der driver de filippinske au pairs til Danmark, viser ny rapport. Ordningen skal virke efter hensigten eller helt afskaffes, mener minister
Allerede næste år kan det være slut med au pair-ordningen, som vi kender den.

Det varsler udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), der mener, at ordningen bliver brugt til rekruttering af udenlandsk arbejdskraft til hushjælp nærmere end til sproglig og kulturel udveksling.

“Jeg bider mærke i, at organisationer og myndigheder blandt andet peger på, at ordningen i dag mest af alt handler om penge og hjælp til praktiske gøremål og ikke kulturel udveksling,” siger Mattias Tesfaye ifølge en pressemeddelelse.

Af rapporten fremgår det også, at fire ud af ti au pairs ikke deltager i danskundervisning

Au pair-ordningen - som på fransk betyder “på lige fod” - bliver næsten udelukkende brugt af folk fra Filippinerne. Ni ud af ti kommer fra den asiatiske østat. Og for mange au pairs er den primære motivation økonomisk, lyder det fra organisationer og myndigheder i en ny evalueringsrapport, som Udlændinge- og Integrationsministeriet offentliggjorde søndag.

Af rapporten fremgår det også, at fire ud af ti au pairs ikke deltager i danskundervisning i løbet af deres ophold.

Enten skal ordningen fungere efter intentionen, ellers skal den afskaffes

“Der skal ske et eller andet”

Der er for langt mellem intentionen med ordningen og den måde, som den anvendes på i dag, mener Tesfaye.

“Enten skal ordningen fungere efter intentionen, ellers skal den afskaffes. Eller også skal den laves om til en erhvervsordning eller noget helt fjerde, men der skal ske et eller andet. Vi kan ikke blive ved med at se, at vi har noget lovgivning, som ikke fungerer efter formålet,” siger ministeren.
 

Strammet af flere gange

Ordningen blev strammet af flere omgange.

I 2015 valgte den daværende SR-regering, sammen med SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, at hæve de  ’lommepenge’, som en au pair får, fra 3.000 kroner til 4.000 kroner. De samme partier blev i februar 2019 enige om, at hæve værtsfamiliernes bidrag fra 5.000 til 17.000 kroner. Aftalen blev indgået uden om den daværende VLAK-regering.

hver tredje værtsfamilie er bosat i Gentofte eller Rudersdal

Resultatet af den seneste stramning kan ikke aflæses af rapporten, men ifølge Mattias Tesfaye har det ikke i tilstrækkelig grad sikret, at ordningen handler om kulturel udveksling mellem Danmark og andre lande.

Rapporten viser, at mere end hver tredje værtsfamilie er bosat i Gentofte eller Rudersdal og næsten fire ud af fem au pairs er 24 år eller ældre.  
 

Venstre: Det er ikke bare billig arbejdskraft

Regeringens opfattelse af au pair-ordningen, deles ikke af Venstre, som ikke ser grund til et opgør med ordningen.

Vi deler ikke holdningen, at det bare er billig arbejdskraft

“Au pair-ordningen er en god mulighed for at komme til Danmark og være en del af en dansk familie i en periode. Vi deler ikke holdningen, at det bare er billig arbejdskraft, men er der eksempel på misbrug, så skal der slås ned på det,” siger beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V) til Politiken.

Brugen af au pair-ordningen er faldet de seneste år, viser ministeriets opgørelser. I 2008 blev der givet 2937 tilladelser til au pairs. I 2018 var det faldet til 1.311, mens de foreløbige tal fra i år viser, at der frem til slut oktober 2019 er givet 888 tilladelser.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Au pair ordningen er en skamplet. Slavelignende arbejdsvilkår vi ikke ville byde vores egne unge. Udleveret, alt for tæt på arbejdsgiveren uden reel mulighed for at sige til og fra og gå sin vej. Mere mellemøstlig oliestat end dansk model.

Annonce