Medarbejderne hos Havnerundfarten på barrikaderne for overenskomst

Historisk strejke kan træde i kraft på tirsdag – 70 procent af medarbejderne på turbådene organiserede sig på seks uger og forhandler nu overenskomst
Netop i disse timer forhandler HK Service Hovedstaden overenskomst med selskabet bag de populære havnerundfartsbåde i København, Strømma Danmark, og Dansk Industri, om indgåelse af overenskomst for kanonbådenes anslået godt 100 turistguider og yderligere andre ca. 30-35 ansatte billetsælgere, bus-guider og administrativt personale hos Strømma Danmark.

Strømma Danmark har flere gange udsat overenskomstforhandlingerne, og derfor har HK Service Hovedstaden afgivet strejkevarsel for de mange turistguider. Strejken bliver en realitet tirsdag i næste uge, hvis der ikke forinden er tegnet overenskomst.

Yderligere har HK Service Hovedstaden varslet strejke for det øvrige HK-personale - billetsælgerne, bus-guider og det administrative personale. En strejke, som kan blive en realitet medio august.
70 procent organiseret på seks uger

Det er første gang nogen sinde at turistguiderne i kanonbådene har udsigt til en overenskomst. At det er kommet dertil skyldes ikke mindst en lille entusiastisk gruppe blandt kanonbådenes turistguider.

I december sidste år startede medarbejdergruppen en organiseringskampagne sammen med HK. Målet var at oplyse kolleger med HK-funktioner om gevinsten ved at organisere sig og stå sammen.

Strømma Danmark er medlem af en arbejdsgiverforening, men har ikke tiltrådt overenskomsten med HK frivilligt. Til gengæld kan HK’erne aktivere deres overenskomst, hvis 50 procent er medlemmer af HK.

På kun seks uger blev over 70 procent af Strømma Danmarks turistguider medlemmer af HK, og 25. januar i år sendte faglig konsulent hos HK Service Hovedstaden, Peter Moesgaard, overenskomstkravet afsted.

Strømma Danmark og Dansk Industri ville ikke umiddelbart anerkende, at HK var nået op over de krævede 50 procent organiserede og forlangte derfor en fintælling. Fintællingen tilbage i maj bekræftede, at mindst 70 procent af turistguiderne var organiserede hos HK. Og dermed er overenskomsten en realitet, forklarer Peter Moesgaard.
Meget mere i løn

Medarbejderne har ikke tidligere modtaget andet end deres time- eller månedsløn.

Med overenskomsten vil alle HK’erne fremover modtage arbejdsgiverbetalt pension, 5 feriefridage, fritvalgskonto, løn under barsel, barn syg og en lang række andre rettigheder.

Ud over alle de nye lønandele, har kollegerne også valgt en arbejdsmiljørepræsentant.

Det er nogle gange bare det, der skal til; at man tør tale om fagforening, løn og styrken ved at stå sammen

”Canal Tours er en sæsonfølsom virksomhed, med stor personaleudskiftning og lav organiseringsgrad. Derfor er det særligt stort at opleve, hvordan medlemmerne selv tager ansvar for at tale med deres kolleger. Det er nogle gange bare det, der skal til; at man tør tale om fagforening, løn og styrken ved at stå sammen,” siger Peter Moesgaard.

Direktør hos Strømma Danmark, Mads V. Olsen, udtalte sidste uge til TV2 Lorry, at han er interesseret i de bedst mulige vilkår for de ansatte:

”Jeg er interesseret i, at de ansatte har de bedst mulige vilkår, og jeg er ikke sikker på, at en overenskomst vil gavne dem. For eksempel giver pension ikke mening for sæsonmedarbejdere, fordi der følger nogle omkostninger og forsikringer med, der kan betyde, at det ender med, at pensionsopsparingen udhuler sig selv.”
Kompromisforslag på bordet

”Vi har forhandlet siden kl. 10. Der ligger nu et kompromisforslag på bordet, som begge parter nu sidder og tygger på. Lige nu er det svært at sige, om det bliver en dreng eller en pige," siger HK Service Hovedstadens hovedforhandler, Peter Moesgaard, til Netavisen Pio.

De ansatte hos Strömma Danmark, der er medlem af HK, har i dag hverken en arbejdsmarkedspension, weekend- og aftentillæg, fuld løn under en del af en barselsorlov, selvvalgt efteruddannelse, den sjette ferieuge eller et fritvalgstillæg på 3 procent, oplyser HK.

Ifølge avisen.dk er turistguiderne særligt utilfredse med manglende madpauser og manglende adgang til toiletter.

 

Foto: P. Qvist

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce